Criptopedia

Ce este un stablecoin (monedă stabilă)?

De catre Criptopedia - 30 nov 2021

Introducere

Încă de la apariție, Bitcoin s-a dovedit a fi o criptomonedă cu o volatilitate a prețului foarte ridicată, neavând astfel o predictibilitate. Nevoia unei stabilități în cadrul piețelor a dus la apariția monedelor virtuale stabile, cunoscute ca stablecoins.

Stablecoins reprezintă o clasă de monede virtuale care încearcă să ofere invariabilitate în structura prețului (volatilitate infimă), stabilindu-și valoarea de la o referință externă. 

Majoritatea acestor monede stabile sunt într-un raport de 1:1 cu dolarul american, sau chiar și cu alte monede fiduciare, sau cu valoarea unei mărfuri, precum aurul. Concret, dacă moneda stabilă se raportează la dolarul american, atunci o unitate a acelei monede stabile este echivalentul unui dolar american. 

Stabilitatea monedelor de acest tip este dată de colateralizare (o rezervă suport care acționează ca o garanție) sau prin mecanisme algoritmice de cumpărare și vânzare a monedei referință.

La monedele digitale clasice, precum Bitcoin, variațiile de preț intraday sunt incontrolabile. Nu este o surpriză dacă vedem prețul oscilând între maximele și minimele zilei într-un interval de câteva ore.

Această volatilitate pe termen scurt face ca Bitcoin, dar și alte criptomonede populare din ecosistem, să nu fie adecvate pentru utilizarea zilnică de către public. În esență, o monedă trebuie să acționeze ca un mijloc de schimb monetar și un mod de stocare a valorii monetare. Pe langă asta, valoarea trebuie să rămână relativ stabilă pe orizonturi de timp mai lungi. 

Utilizatorii se vor abține din a adopta orice monedă dacă nu sunt siguri de puterea sa de cumpărare. În mod ideal, o monedă virtuală trebuie să-și mențină puterea de cumpărare și să aibă cea mai scăzută inflație posibilă pentru a încuraja la cheltuire. Monedele stabile vin cu o soluție în acest sens.

 

Motivele stabilității prețului

Două motive principale pentru stabilitatea prețurilor monedelor fiduciare sunt rezervele care le susțin (underlying assets) și acțiunile pe care le întreprind anumite autorități, cum ar fi băncile centrale. Deoarece monedele fiduciare sunt legate de un activ subiacent, cum ar fi rezervele de aur care acționează ca un colateral (garanție), valorile rămân departe de orice fluctuații nesatisfăcătoare.

Chiar și în anumite cazuri extreme când monedele fiduciare suferă, autoritățile intervin și gestionează cererea și oferta pentru a menține o anumită stabilitate. Majoritatea criptomonedelor nu au niciuna dintre aceste caracteristici — nu au o rezervă de fonduri ca un backup și nu au o autoritate centrală pentru a controla prețurile atunci când este necesar.

Monedele stabile încearcă să elimine această divergență dintre monedele fiat și criptomonede. Există trei categorii de monede stabile, toate bazate pe mecanismele lor de funcționare:

  • Monede stabile cu colateral fiat;
  • Monede stabile cu colateral crypto;
  • Monede stabile fără colateral — aceste monede se bazează pe un mecanism algoritmic care asigură suplimentarea de noi monede pentru a controla variațiile de preț. Același lucru se întamplă și cu monedele tradiționale care sunt tipărite de autoritățile centrale pentru a conserva puterea lor. Pentru monedele stabile fără colateral se poate concepe un smart contract care să acționeze atunci când anumiți parametrii sunt atinși. 

 

Cele mai populare stablecoins

 

 Tether

În primăvara anului 2014 și-a făcut apariția una dintre cele mai populare monede stabile, Tether (USDT). Rolul primar a fost acela de a ușura tranzacțiile cu monede virtuale din cadrul platformelor de tranzacționare și de a avea avantaj în fața cazurilor de arbitraj dintre platforme, atunci când prețul unei monede virtuale diferă. În zilele noastre, Tether ocupă primul loc în preferințele investitorilor, având cea mai mare valoare din punct de vedere al capitalizării de piață.

 Dai

Dai este o monedă stabilă creată în anul 2015 în blockchain-ul Ethereum și rulează pe protocolul MakerDao. Spre deosebire de celelalte monede stabile, Dai este una decentralizată, neavând o autoritate de control; în schimb, se bazează pe sistemul de verificare al blockchain-ului oferit de Ethereum.

 USD Coin

În anul 2018 ia naștere moneda stabilă USD Coin pusă în rulare de către companiile Coinbase și Circle. În prezent se află în circulație token-uri în valoare de 26 miliarde dolari, așteptându-se ca până în 2023 să fie puși în circulație până la o valoare record de 190 miliarde dolari americani.

 Diem

Diem apare anul acesta la inițiativa celor de la Facebook, actuala Meta. Deși inițial planul făcut de Facebook a fost de a lansa moneda stabilă în mai multe parități de 1:1, cum ar fi cu dolarul american și euro însă, datorită riscurilor și problemelor de regularizare a piețelor, acest lucru nu a fost posibil.

 

Care sunt riscurile monedelor stabile?

Printre cele mai mari riscuri ale folosirii monedelor stabile pe piața de scară largă sunt cele a spălării banilor și de finanțare a terorismului.

Însă, trebuie avut în vedere și celelalte riscuri cum ar fi: furtul monedelor și fraudarea portofelelor digitale de către persoane rău intenționate, fraudarea și manipularea activităților de speculă, riscurile de distribuție falsă a monedelor stabile în conversia lor cu monede fiduciare sau chiar facilitarea arbitrajului.

Binențeles, pe viitor, monedele virtuale stabile vor oferi o protecție și mai mare utilizatorilor în cadrul noilor reglementări legale și guvernamentale care se urmăresc a fi puse în vigoare, iar folosirea lor într-un mod corect, ca dispozitiv de protecție împotriva volatilității sau ca instrument în cadrul speculei, va avea o bună continuitate.

Articole similare

USDT vs. USDC vs. BUSD: Care sunt diferențele dintre ele?
Educație

USDT vs. USDC vs. BUSD: Care sunt diferențele dintre ele?

Stablecoins sunt criptomonede a căror valoare este legată de un activ stabil, în general monede de tip fiat. Tether (USDT), USD Coin (USDC) și Binance USD (BUSD) sunt cele mai populare trei monede stabile.

Simplu explicat: Ce este un airdrop?
Educație

Simplu explicat: Ce este un airdrop?

Airdropul este una dintre strategiile principale de marketing, având scopul de a atrage noi investitori. Aceasta reprezintă o distribuție a unei criptomonede, de obicei gratuită, către un număr mai mare de portofele.

Ce este Pancake Swap și cum funcționează?
Educație

Ce este Pancake Swap și cum funcționează?

Pancake Swap reprezintă un exchange descentralizat care rulează pe blockchain-ul creat de către Binance, cunoscut sub numele de Binance Smart Chain. Pancake Swap e definit ca fiind un protocol DeFi.

Ce sunt mixerele de crypto și cum funcționează?
Educație

Ce sunt mixerele de crypto și cum funcționează?

Mixerele de criptomonede le permit comercianților să rescrie istoria criptografiei lor prin construirea unui blockchain personalizat utilizând o varietate de monede digitale. Sunt aceste crypto mixere legale?

Ce sunt așa zisele CryptoGems?
Educație

Ce sunt așa zisele CryptoGems?

În cryptosferă au fost o serie de povești cu investitori care au reușit să dea lovitura cu crypto gems. Ce sunt acestea și cum le putem găsi? Ce riscuri implică investițiile în aceste proiecte?

Simplu explicat: Ce este un ICO?
Educație

Simplu explicat: Ce este un ICO?

ICO este acronimul pentru Oferta Inițială a Monedei, o strângere de fonduri nereglementată în piața de criptomonede. Piața ICO-urilor este de asemenea comparată cu Oferta Publică Inițială cunoscută în piața tradițională.