Criptopedia

Ce sunt mixerele de crypto și cum funcționează?

De catre Criptopedia - 09 iul 2022

Investitorii pot folosi mixerele de criptomonede pentru a-și păstra confidențialitatea tranzacțiilor cu criptomonede, amestecând fonduri de criptomonede potențial identificabile cu sume mari de alte fonduri. Aceste servicii sunt adesea utilizate pentru a anonimiza transferurile de fonduri între servicii și nu necesită verificări de tip Know Your Customer (KYC).


Prin urmare, riscul de a utiliza crypto mixere pentru a spăla bani sau a ascunde câștiguri este destul de considerabil. Mixerii și site-urile de jocuri de noroc online sunt cele mai utilizate în procesul de spălare a banilor, deoarece procesează marea majoritate a monedelor obținute astfel. Mixerele, de exemplu, au procesat în mod constant aproximativ un sfert din tot Bitcoin (BTC) ilicit, în timp ce proporția spălată prin intermediul exchange-urilor și al jocurilor de noroc a rămas relativ constantă (între 66 și 72%).

Cum funcționează mixerele de criptomonede?
Mixerele de criptomonede sunt programe care amestecă o anumită cantitate de criptomonede în fonduri private înainte de a le transfera către destinatarii desemnați. De exemplu, un analist Bitcoin, care ține evidența tuturor tranzacțiilor cu BTC, va arăta că persoana A a transferat Bitcoin către un mixer și că persoana B a primit BTC de la un mixer. În acest fel, nimeni nu știe cine a trimis BTC și cui.
Mixerele funcționează luând criptomonedele și amestecându-le cu o mulțime de alte criptomonede înainte de a returna unități mai mici de fonduri la o adresă aleasă de utilizator cu suma totală pe care ați introdus-o minus 1-3%. Platforma de mixare a monedelor colectează de obicei 1-3% profit, acesta fiind modul în care își câștigă existența.
Amestecarea de monede este comparabilă cu spălarea de bani. Cu toate acestea, doar pentru că cineva se angajează în amestecul de monede nu înseamnă că comite o infracțiune. În schimb, înseamnă pur și simplu că aceștia doresc să sporească confidențialitatea tranzacțiilor lor cu criptomonede.


Există două tipuri de mixere Bitcoin:
1) mixere centralizate: utilizatorii trimit către platformă suma de criptomonede pe care o doresc sa o mixeze iar algoritmul are control deplin asupra fondurilor acesta efectuând tranzacții multiple în mod aleatoriu.

2) mixere descentralizate ce folosesc protocoale precum CoinJoin pentru a ascunde tranzacțiile sau pentru a le face inteligibile folosind fie o abordare complet coordonată, fie o abordare peer-to-peer (P2P). În esență, protocolul permite unui grup mare de utilizatori să pună în comun o sumă de BTC și apoi să o redistribuie astfel încât toată lumea să primească un Bitcoin. Cu toate acestea, nimeni nu poate ști cine a primit ce sau de unde provine.


Alte tipuri de amestecuri de monede includ amestecuri bazate pe procesul de a face tranzacțiile inteligibile. Acest tip de mixere, adesea numite mixere bazate pe momeală, folosesc metode de a ascunde graficul de tranzacții al unui utilizator.


De asemenea există mixere bazate pe zero-knowledge proof ce se bazează pe tehnici criptografice avansate pentru a șterge complet graficul de tranzacții. Cel mai important dezavantaj al acestei strategii este că necesită o criptografie extinsă, ceea ce poate limita scalabilitatea.

Care sunt tipurile de servicii de mixare a criptomonedelor?
Serviciile de mixare a criptomonedelor sunt clasificate în două tipuri: servicii custodiale și noncustodiale.
Serviciul custodial are loc atunci când utilizatorii își trimit monedele unei părți terțe și le primesc după o anumită perioadă de așteptare. Dezavantajul acestui serviciu este faptul că utilizatorii pierd posesia banilor lor în timpul procesului de mixare.
Prin procesul de mixare noncustodial utilizatorii depun mai întâi aceeași cantitate de Ether (ETH) sau alți tokeni într-un contract de mixare de la adresa A. Apoi, după un interval de timp definit de utilizator, aceștia își pot retrage monedele depuse printr-o tranzacție de retragere la o nouă adresă B. Torn.Cash este unul din cele mai cunoscute și utilizate mixere de acest tip.


Avantajele utilizării mixerului de monede:
Serviciile de acest tip maximizează nivelul de confidențialitate, astfel încât companiile sau proprietarii unor sume mari de criptomonede reduc considerabil riscul de a fi șantajați sau de a fi jefuiți.
Sunt împiedicate organizațiile și guvernele să urmărească fondurile și să știe cum sunt utilizate.
Este garantat dreptul la confidențialitate și anonimat în tranzacții oricărui utilizator de criptomonede, în special Bitcoin.


Sunt crypto mixerele ilegale?
Dacă utilizarea serviciilor de mixare a monedelor este ilegală sau nu este determinată de jurisdicția în care locuiți. Utilizarea mixerelor pentru a masca tranzacțiile criptografice este o conduită infracțională, potrivit fostului procuror general adjunct al Statelor Unite, Brian Benczkowski. De exemplu, funcționalitatea cheie a Bitcoin este confidențialitatea în loc de anonimat, ceea ce înseamnă că identitatea dvs. nu este întotdeauna dezvăluită, dar tranzacțiile dvs. pot fi auditate pentru a investiga orice comportament necorespunzător.

Poți să urmărești un mixer Bitcoin?
Datorită serviciilor de mixare a criptomonedelor, este greu de urmărit anumite monede, deoarece toate acestea sunt puse laolaltă și apoi distribuite la intervale aleatorii.
Mixerele de criptomonede le permit comercianților să rescrie istoria criptografiei lor prin construirea unui blockchain personalizat utilizând o varietate de monede digitale. Acestea direcționează tranzacțiile printr-o rețea complexă aleatorie a unor exchange-uri, ceea ce face dificilă pentru utilizatori asocierea monedelor cu anumite burse. Astfel, monedele nu pot fi urmărite dacă sunt mutate prin intermediul unui serviciu de mixare.

BitMix este o aplicație Bitcoin tumbler și mixer care oferă tranzacții anonime prin direcționarea tuturor plăților prin propriul sistem, profitând de capacitățile inerente de anonimat ale BTC și făcând dificilă urmărirea monedelor.

Pe de altă parte, multe instrumente urmăresc mișcările monedei prin combinarea datelor publice din blockchain cu adresele cunoscute ale actorilor amenințători. Aceste informații sunt evaluate pentru a determina tranzacțiile de spălare a banilor și utilizarea schimburilor și a amestecurilor de monede.

Articole similare

Ce este Pancake Swap și cum funcționează?
Educație

Ce este Pancake Swap și cum funcționează?

Pancake Swap reprezintă un exchange descentralizat care rulează pe blockchain-ul creat de către Binance, cunoscut sub numele de Binance Smart Chain. Pancake Swap e definit ca fiind un protocol DeFi.

Simplu explicat: Ce este un ICO?
Educație

Simplu explicat: Ce este un ICO?

ICO este acronimul pentru Oferta Inițială a Monedei, o strângere de fonduri nereglementată în piața de criptomonede. Piața ICO-urilor este de asemenea comparată cu Oferta Publică Inițială cunoscută în piața tradițională.

Simplu explicat: Ce este un airdrop?
Educație

Simplu explicat: Ce este un airdrop?

Airdropul este una dintre strategiile principale de marketing, având scopul de a atrage noi investitori. Aceasta reprezintă o distribuție a unei criptomonede, de obicei gratuită, către un număr mai mare de portofele.

Ce sunt așa zisele CryptoGems?
Educație

Ce sunt așa zisele CryptoGems?

În cryptosferă au fost o serie de povești cu investitori care au reușit să dea lovitura cu crypto gems. Ce sunt acestea și cum le putem găsi? Ce riscuri implică investițiile în aceste proiecte?

USDT vs. USDC vs. BUSD: Care sunt diferențele dintre ele?
Educație

USDT vs. USDC vs. BUSD: Care sunt diferențele dintre ele?

Stablecoins sunt criptomonede a căror valoare este legată de un activ stabil, în general monede de tip fiat. Tether (USDT), USD Coin (USDC) și Binance USD (BUSD) sunt cele mai populare trei monede stabile.

Ce este un stablecoin (monedă stabilă)?
Educație

Ce este un stablecoin (monedă stabilă)?

Introducere a monedelor virtuale stabile (stablecoins). Motivele stabilității prețului. Cele mai populare stablecoins. Mecanismele de funcționare și care sunt riscurile acestei clase de monede virtuale?