Criptopedia

USDT vs. USDC vs. BUSD: Care sunt diferențele dintre ele?

De catre Criptopedia - 06 aug 2022

Stablecoins sunt criptomonede a căror valoare este legată de un activ stabil, în general monede de tip fiat. Tether (USDT), USD Coin (USDC) și Binance USD (BUSD) sunt cele mai populare trei monede stabile, cu o valoare de piață combinată de 140 de miliarde de dolari. Stablecoins permit tranzacții mai rapide, mai puțin costisitoare și mai sigure, fără limitările asociate cu serviciile bancare tradiționale, cum ar fi restricțiile legate de locație și lipsa serviciilor financiare în timpul sărbătorilor.

Se preconizează că piața mondială a criptomonedelor va depăși 4.000 de miliarde de dolari până în 2030, adică aproximativ 40% din valoarea de piață a aurului, ceea ce dovedește popularitatea criptomonedelor la nivel mondial.

Stablecoin este un tip de criptomonedă care este mai fiabilă și mai puțin volatilă decât omologii săi de profil înalt, precum Ethereum și Bitcoin, ceea ce înseamnă că există un potențial semnificativ pentru investiții mai sigure.

Ce sunt Stablecoin-urile?

Un stablecoin este o criptomonedă susținută de moneda fiat a cărei valoare este asociată cu o altă clasă de active, cum ar fi aurul sau monedele fiduciare, pentru a menține prețul stabil.

Deși activele criptografice principale, cum ar fi Bitcoin, sunt benefice pentru că nu trebuie să avem încredere într-o instituție intermediară (de tip third party), acestea fiind foarte sensibile la fluctuațiile de preț.

Monedele stabile elimină acest dezavantaj prin legarea valorii monedei de un alt activ stabil, în principal monede fiat, cum ar fi dolari sau euro.

În al doilea rând, emitentul monedei are o "rezervă" cu active care asigură cumpărătorii că emitentul poate răscumpăra monedele în circulație.

Prima stablecoin a fost creat în 2014 și denumit Tether. Majoritatea celorlaltor stablecoin-uri sunt modelate după Tether, utilizatorii primind un singur token pentru fiecare dolar.

 

Teoretic, utilizatorii își pot primi înapoi moneda originală - dolar - la un curs de schimb de unu la unu. Inițial, oamenii au folosit stablecoins pentru a cumpăra criptomonede comune, cum ar fi Bitcoin, deoarece multe burse nu aveau acces bancar.

Astfel, stablecoins au fost o opțiune mai fiabilă, deoarece sunt disponibile 24/7 în întreaga lume și nu necesită dependența de canalele bancare tradiționale. În plus, transferul de bani este finalizat în câteva secunde.

 

Înțelegerea USDT, USDC și BUSD-deși există zeci de monede stabile diferite, cele mai comune trei sunt USDT, USDC și BUSD.

Ce este USDT?

USDT (simbolul pentru Tether) este un stablecoin ancorat la dolarul american la o rată de schimb de 1:1. Astfel, un USD este egal cu un USDT. Cumpărătorii pot cheltui, transfera sau tranzacționa USDT ca și cum ar face-o cu moneda lor fiduciară obișnuită. Este emisă de iFinex, compania înregistrată la Hong Kong care deține, de asemenea, bursa de criptomonede BitFinex.

Inițial, USDT a fost creat pentru a rezolva următoarele probleme:

-facilitarea transferurilor în monedă națională

-să ofere o versiune mai stabilă a volatilului Bitcoin

-să ofere utilizatorilor o metodă de verificare

Tether se află în centrul atenției, fiind a treia cea mai mare criptomonedă din lume și continuă să fie cea mai mare stablecoin după capitalizarea de piață, în fața USDC.

Cu toate acestea, se știe că USDT nu este transparentă în ceea ce privește rezervele sale. În 2019, aceștia au susținut că fiecare USDT este susținut de un dolar în numerar deținut de companie, dar în 2021, Tether (compania) a fost amendată cu 41 de milioane de dolari de către Comisia pentru tranzacționarea contractelor futures pe mărfuri din SUA (CFTC).

De atunci, Tether a avut un audit în mai 2021 și și-a actualizat site-ul web pentru a include mai multe detalii despre rezervele lor de numerar, dar ceea ce a fost șocant a fost faptul că atunci deținea doar 2,9% din rezervele lor în numerar. Cu toate acestea, la momentul scrierii acestui articol, acest număr a crescut la peste 5% în numerar și au făcut și rapoarte lunare de transparență.

 

Ce este USDC?

USDC este o altă monedă stabilă al cărei preț este legat de dolarul american. A fost creată de Circle Internet Financial pentru a accelera timpul de transfer al fondurilor și pentru a reduce volatilitatea asociată cu Bitcoin și alte criptomonede.

Fiind un token Ethereum, USDC poate fi stocat într-un portofel compatibil cu blockchain-ul. Pe lângă facilitarea transferurilor, USDC le permite utilizatorilor să beneficieze de randamente mai mari atunci când își împrumută stablecoins prin diferite aplicații financiare descentralizate.

Popularitatea monedei USD a crescut semnificativ în ultimii ani, cu o medie zilnică de 2 miliarde de dolari trimiși prin rețeaua Ethereum în martie 2021.

USDC are, de asemenea, atestări lunare pentru a dovedi că au o sumă echivalentă de USD care să le susțină USDC pentru a asigura investitorii că sunt pe deplin susținute.

USDC s-a extins de atunci la mai multe rețele în mod nativ, de la Algorand, Avalanche, Solana, Tron, Hedera, Polygon și altele.

Ce este BUSD?

Binance și Paxos au fondat BUSD pentru a oferi tranzacții cu trei calități importante: viteză, flexibilitate și accesibilitate.

Pe scurt, Binance USD este un stablecoin susținut de fiat și reglementat, cu aceeași valoare ca un dolar american. Pentru fiecare Binance USD pe care cineva îl cumpără, există un singur dolar păstrat în rezervă. Pe măsură ce prețul dolarului fluctuează, valoarea stablecoin-ului crește sau scade și ea.

Deținătorii de BUSD își pot schimba stablecoins în USD și viceversa. În plus, Binance USD există pe trei blockchains: Binance Smart Chain, Ethereum și Binance Chain.

Prin urmare, deținătorii de BUSD pot schimba stablecoins între aceste blockchains, conform cerințelor lor. BUSD are, de asemenea, atestări lunare pentru a dovedi că au o sumă echivalentă de USD care să le susțină USDC, pentru a asigura investitorii că sunt pe deplin susținute.

Diferențele dintre USDT-USDC-BUSD

 

 

USDT

USDC

BUSD

Blockchain

Ethereum, Solana, Tezos, Kusama, Algorand, Avalanche, Tron, Polygon, EOS, Liquid

Ethereum, Tron, Hedera, Stellar, Algorand, Solana, Avalanche, Flow, Polygon

Ethereum, Binance, Binance Smart Chain

Emitentul de stablecoin

Tether

Circle

Binance și Paxos

Anul lansării

2014

2018

2019

Tipul garanției

Fiat

Fiat

Fiat

Poziția pe piață

3

4

7

Moneda fiat de bază

Dolar american

Dolar american

Dolar american

 

Oferta și volumul de Stablecoin-uri

Volumul unui stablecoin se referă la numărul total de tranzacții care au loc, în timp ce "lichiditatea" se referă la numărul de monede disponibile pentru tranzacționare la prețul stabilit, care este de 1 dolar în acest caz. Pe măsură ce volumul crește, de obicei crește și lichiditatea.

Un stablecoin cu un volum ridicat facilitează investitorilor tranzacționarea monedelor. Începând cu 17 iunie 2022, volumul de tranzacționare pentru USDT este de 50 de miliarde, mai mare decât cel al celorlalte două monede. USDC are un volum de 5,8 miliarde, iar stablecoin Binance USD are un volum de piață de 5,1 miliarde. Oferta totală de stablecoin a atins un vârf de 180 de miliarde și a început să scadă, fiind acum la 150 de miliarde, dintre acestea, USDT rămâne cel mai mare stablecoin după capitalizarea de piață, cu o ofertă totală în circulație de peste 69 de miliarde USDT. În timp ce USDC are o ofertă în circulație de 54B USDC, iar BUSD are o ofertă de 17B BUSD.

Beneficiile USDT, USDC și BUSD

În ciuda diferențelor dintre ele, monedele stabile au următoarele beneficii:

Tranzacții rapide: Depozitele în valută fiat pot dura între una și patru zile lucrătoare pentru a apărea în contul dvs. bancar. În lumea rapidă de astăzi, acest lucru este relativ lent. Între timp, tranzacțiile cu stablecoin sunt instantanee.

Disponibilitate: Canalele bancare convenționale nu sunt disponibile în timpul weekend-urilor sau al sărbătorilor legale. Dar schimburile de stablecoin sunt posibile 24 de ore din 24, 7 zile din 7 - oriunde în orice parte a lumii.

Taxe de tranzacție: Tranzacțiile convenționale au comisioane mari, în special transferurile internaționale de fonduri. În schimb, stablecoins oferă o metodă de tranzacționare cu costuri reduse sau fără costuri.

Stabilitate: Spre deosebire de alte criptomonede, cum ar fi Bitcoin sau Dogecoin, prețurile stablecoins rămân stabile la activele la care sunt ancorate. De exemplu, dacă un stablecoin este ancorat la euro, prețul său va rămâne la fel ca cel al monedei fiat.

Transparență: Cele mai multe stablecoins sunt destul de transparente, permițând utilizatorilor să vadă că emitenții au suficiente active în rezerve pentru a le răscumpăra. De exemplu, Binance Coin este auditată lunar de Withum, o firmă de contabilitate renumită.

Siguranță: Tehnologia blockchain face ca tranzacțiile să fie extrem de sigure, motiv pentru care mulți utilizatori consideră că stablecoins sunt mai sigure decât canalele bancare tradiționale.

Articole similare

Ce este un stablecoin (monedă stabilă)?
Educație

Ce este un stablecoin (monedă stabilă)?

Introducere a monedelor virtuale stabile (stablecoins). Motivele stabilității prețului. Cele mai populare stablecoins. Mecanismele de funcționare și care sunt riscurile acestei clase de monede virtuale?

Ce sunt mixerele de crypto și cum funcționează?
Educație

Ce sunt mixerele de crypto și cum funcționează?

Mixerele de criptomonede le permit comercianților să rescrie istoria criptografiei lor prin construirea unui blockchain personalizat utilizând o varietate de monede digitale. Sunt aceste crypto mixere legale?

Ce este Pancake Swap și cum funcționează?
Educație

Ce este Pancake Swap și cum funcționează?

Pancake Swap reprezintă un exchange descentralizat care rulează pe blockchain-ul creat de către Binance, cunoscut sub numele de Binance Smart Chain. Pancake Swap e definit ca fiind un protocol DeFi.

Ce sunt așa zisele CryptoGems?
Educație

Ce sunt așa zisele CryptoGems?

În cryptosferă au fost o serie de povești cu investitori care au reușit să dea lovitura cu crypto gems. Ce sunt acestea și cum le putem găsi? Ce riscuri implică investițiile în aceste proiecte?

Simplu explicat: Ce este un ICO?
Educație

Simplu explicat: Ce este un ICO?

ICO este acronimul pentru Oferta Inițială a Monedei, o strângere de fonduri nereglementată în piața de criptomonede. Piața ICO-urilor este de asemenea comparată cu Oferta Publică Inițială cunoscută în piața tradițională.

Simplu explicat: Ce este un airdrop?
Educație

Simplu explicat: Ce este un airdrop?

Airdropul este una dintre strategiile principale de marketing, având scopul de a atrage noi investitori. Aceasta reprezintă o distribuție a unei criptomonede, de obicei gratuită, către un număr mai mare de portofele.