Criptopedia

Ce sunt propunerile de dezvoltare Bitcoin (BIP) și cum funcționează acestea?

De catre CristianJula - 17 iun 2022

Ce este și cum este implementată dezvoltarea Bitcoin?


După cum știm, structura Bitcoin are în componență partea software, hardware dar și resursele energetice și este gestionat în totalitate prin codul său sursă.

Bitcoin, o criptomonedă descentralizată, open-source,  bazată pe un sistem de tip proof-of-work (PoW), nu are o putere de decizie asupra eventualelor modificări aduse protocolului său. Astfel, dezvoltarea acestuia se bazează pe deciziile luate de către comunitate prin așa numitele propuneri de dezvoltare Bitcoin (BIPs).

Pentru a putea fi menținută încrederea în sistem și menținerea securitații rețelei, procesul de dezvoltare al Bitcoin din momentul propunerii inițiale este unul pe termen lung.

Desigur, nu întotdeauna schimbările asupra Bitcoin necesită propuneri de dezvoltare (BIP), cum ar fi cazul îmbunătățirii interfeței utilizatorului, însă totuși acestea sunt necesare în cazul actualizărilor importante ale protocolului sau modificărilor de sistem, cum ar fi introducerea de noi tranzacții de tip SegWit sau proprietăți ale tranzacțiilor.

Astfel, propunerea de dezvoltare Bitcoin (BIP) este o metodă standard de promovare a ideilor și a modificărilor dar și a îmbunătățirilor protocolului Bitcoin.

Prima propunere de dezvoltare Bitcoin (BIP) a fost inițiată de către dezvoltatorul software Amir Taaki, de origine britanico-iraniană, în anul 2011 – la doi ani de la crearea criptomonedei – pentru a putea descrie ce este un BIP. Cu toate acestea, schimbările aduse protocolului nu intră doar în atribuțiile programatorilor sau a dezvoltatorilor.

 

 Cum are loc inițierea propunerilor de dezvoltare Bitcoin (BIP)

Propunerile iau naștere din idei generate cu ajutorul întâlnirilor și a discuțiilor de forum sau a implicării în rețelele sociale, cum ar fi CryptoTwitter. Prezentarea ideii pe oricare din aceste căi va economisi timp prețios atât pentru dezvoltator cât și pentru comunitate deoarece verificarea acesteia în vederea implementării se va face cu ușurință, avându-se în vedere dacă propunerea a mai fost pusă și dacă se află în conformitate cu standardele de dezvoltare.

Orice membru al comunității poate deveni un „BIP Champion” și anume o persoană desemnată să redacteze propunerea de dezvoltare în formatul necesar BIP dar și să o prezinte spre discuție în forumurile necesare pentru a ajunge la un consens cu ajutorul comunității.

 

Cine poate iniția propunerile de dezvoltare ale Bitcoin? 

Comunitatea Bitcoin este alcătuită din persoane care susțin tehnologia blockchain, cum ar fi dezvoltatorii, minerii de criptomonede precum și utilizatorii obișnuiți. Totodată, cei din urmă propun către dezvoltatori și versiunea de software pe care vor s-o folosească.

 

Cum funcționează propunerile de dezvoltare Bitcoin (BIP) și cum sunt acceptate?

 După ce propunerea inițială primește suportul și acordul de implementare din partea comunității, autorul, cel numit mai sus „BIP Champion”, care s-a ocupat de promovarea ideii în comunitate și a răspuns întrebărilor, va trimite schița documentului către editor.

Cel din urmă îl va verifica, îi va aloca un număr și îl va publica în depozitul virtual al BIP, denumit Bitcoin Core GitHub. Odată publicată, propunerea de dezvoltare Bitcoin (BIP) va avea alocat un status de verificare care va putea fi accesat de către orice utilizator, astfel punându-se în prim plan transparența procesului de adopție BIP.

Propunerea va fi respinsă dacă, în termen de trei ani, nu se vor înregistra progrese mari în vederea dezvoltării.

Modificările aduse protocolului în urma adoptării propunerii va trebui să se reflecte în codul sursă blockchain, cod pe care minerii de criptomonede va trebui să-l accepte sau să-l respingă după o verificare prealabilă.

În ceea ce privește rata de acceptabilitate în cadrul minerilor de criptomonede, aceasta este de aproximativ 95% cu excepția cazului în care, în cadrul unui motiv cunoscut, se acceptă un prag mai scăzut.

Luând exemplu una din cele mai recente implementări etichetată ca BIP 341, cu tehnologie Taproot, care în luna aprilie a anului 2021, cu ajutorul unui „cod de încercare rapidă”, ce avea menirea să ofere o rezoluție rapidă a îmbunătățirii, a avut activarea în Core-ul Bitcoin.

Într-un interval de aproximativ două săptămâni, cel puțin 90% din blocurile minate – 1815 dintr-un total de 2016 – indicau că minerii de criptomonede și-au dat acceptul spre implementării. Binecunoscut este faptul că aprobarea finală a venit ulterior, la finalul anului, în luna noiembrie.

 

Sumarizând – pașii necesari aprobării sunt:

  • Orice utilizator poate să încarce o propunere de dezvoltare Bitcoin
  • Editorul trebuie să verifice schița și să își dea acordul spre publicare
  • Propunerea de dezvoltare (BIP) trebuie să aibă o rată de acceptabilitate de minimum 95% - în afara cazurilor excepționale
  • Întreaga comunitate trebuie să facă apoi actualizarea la noua versiune software.

 

Procesul de aprobare al propunerilor de dezvoltare Bitcoin 

 

 

Câte tipuri de propuneri de dezvoltare Bitcoin (BIP) există?

 În prezent există trei tipuri principale BIP: standard, informațional și de consens.

A. Propunerile de dezvoltare Bitcoin (BIP) Standard.

Sunt cunoscute ca și standarde ale codului sursă al Bitcoin cum ar fi portofele virtuale sau casele de schimb și țintesc spre schimbarea protocolului. De altfel, pentru a fi aprobate au nevoie de consens.

 B. Propunerile de dezvoltare Bitcoin (BIP) informaționale.

Acestea au doar un scop general și informativ, de a arăta comunității noutățile.

 C. Propunerile de dezvoltare Bitcoin (BIP) de consens.

 Cunoscute și sub numele de BIP de procedură, acestea sunt similare cu cele standard deoarece necesită un consens în ciuda faptului că acestea conțin schimbări în afara protocolului Bitcoin. Aceste modificări necesită activare explicită în blockchain-ul Bitcoin.

Articole similare

Repede explicat: Bitcoin
Educație

Repede explicat: Bitcoin

Bitcoin explicat simplu în acest articol ce poate fi citit într-un minut. Articolul explică Bitcoin şi reţeaua care este compusă din 3 părţi importante.

Fork-urile Bitcoin
Educație

Fork-urile Bitcoin

Ce este această schimbare radicală întreprinsă de un fork? Tipuri de fork-uri și fork-uri în istoria Bitcoin.

Ce este Bitcoin Hash Rate?
Educație

Ce este Bitcoin Hash Rate?

Cantitatea, puterea de procesare și calcul care este furnizată rețelei prin minerit este denumită ”hash rate”. Un cod de lungime fixă alfanumeric care reprezintă orice lungime de cuvinte, mesaje sau date se numește hash.

Despre minarea de Bitcoin
Educație

Despre minarea de Bitcoin

Ce se întamplă când se minează Bitcoin? Care sunt riscurile care pot surveni asupra reţelei? Detalii specifice despre procesul de minare Bitcoin.

Nodurile din rețelele Peer-to-Peer. Studiu de caz: Bitcoin
Educație

Nodurile din rețelele Peer-to-Peer. Studiu de caz: Bitcoin

Nodurile din rețelele P2P ce asigură descentralizarea, securitatea și transparența rețelei. Tipurile de noduri — full nodes și light nodes — precum și viziunea creatorului Satoshi Nakamoto.

Registrul digital al Bitcoin
Educație

Registrul digital al Bitcoin

Ce este un registru digital? Cum arată acest registru digital? Poate fi distrus registrul digital al Bitcoin? Un protocol al încrederii.