Criptopedia

De ce are Bitcoinul valoare și cine îi face prețul?

De catre Criptopedia - 29 iul 2022

Cine determină prețul unui Bitcoin?

Deși Bitcoin este din ce în ce mai mult folosit pentru a rezolva probleme reale, cum ar fi costul ridicat al transferurilor internaționale de bani sau ca alternativă la monedele naționale slabe, majoritatea oamenilor au auzit pentru prima dată despre Bitcoin prin intermediul titlurilor atrăgătoare despre preț. Fie că este vorba despre faptul că a atins un maxim istoric, fie că a scăzut dramatic, prețul captează atenția oamenilor, dar de unde vine prețul Bitcoin?

Prețul Bitcoin și legea cererii și ofertei
Bitcoin nu este un produs în spatele căruia se află o echipă care decide prețul său. Este o nouă formă de bani fără autoritate centrală, care se tranzacționează ca o marfă. Așadar, chiar dacă este o idee foarte nouă, mișcarea prețului său nu diferă cu nimic de cea a mărfurilor cumpărate și vândute acum două mii de ani; pur și simplu răspunde la schimbările în cerere și ofertă.

Cererea este literalmente cantitatea de oameni care doresc să cumpere ceva, iar oferta este reprezentată de cei care sunt dispuși să vândă acel lucru. Acolo unde cele două se întâlnesc, se formează un preț.

Așadar, prețul Bitcoin provine din interacțiunea dintre cumpărători și vânzători. Această interacțiune are loc pe site-uri web numite burse de criptomonede. După cum sugerează și numele, acestea facilitează schimbul - cumpărarea și vânzarea - de criptomonede precum Bitcoin. După cum știm acum, acolo unde cumpărătorii și vânzătorii se întâlnesc, se formează prețul.

 

Supply-ul fix al Bitcoin-ului
Atunci de ce nu crește pur și simplu oferta de bitcoin? Acest lucru este ceea ce face ca Bitcoin să fie atât de special și poate ajuta la explicarea mișcării prețului, având în vedere cunoștințele simple că prețul apare din cerere și ofertă. Oferta totală de Bitcoin este fixă, iar rata la care se ajunge la această ofertă totală este, de asemenea, fixă.

Programul de furnizare a Bitcoin - câte/când sunt create noi monede bitcoin - este dictat de un set de reguli numite Protocolul Bitcoin, pe care calculatoarele din rețeaua Bitcoin îl rulează ca pe un software.

Acest set de reguli prevede că nu va exista decât un număr maxim de 21 de milioane de bitcoin, cu un număr fix de bitcoin creat la fiecare 10 minute pentru atingerea acestui total, generat ca recompensă pentru utilizatorii speciali ai rețelei, numiți mineri, atunci când aceștia confirmă noi tranzacții cu bitcoin în blocuri de date care sunt adăugate la un lanț istoric - de unde și termenul de blockchain.

Primul bloc a fost minat în ianuarie 2009, când recompensa a fost de 50 de bitcoin. Astfel, la fiecare 10 minute se adăugau 50 de bitcoin noi. Odată ce au fost create 210 000 de blocuri, recompensa este redusă la jumătate, ceea ce se întâmplă aproximativ o dată la patru ani și este cunoscut în mod obișnuit sub numele de "halving".

Până în prezent, au avut loc 3 halving-uri:
- 28 noiembrie 2012 - recompensa a fost înjumătățită la 25 de bitcoini.
- 9 iulie 2016 - recompensă înjumătățită la 12,5 bitcoin
- 11 mai 2020 - recompensă înjumătățită la 6,25 bitcoin


Acest proces va continua până când se va atinge numărul de 21 milioane de bitcoin, estimat a fi în jurul anului 2140. Așadar, protocolul Bitcoin programează crearea de bitcoin la o rată fixă până la o ofertă maximă cunoscută, fără excepții.
Așadar, dacă prețul Bitcoin este determinat de interacțiunea dintre cerere și ofertă, iar noi știm acum că oferta este fixă, mișcarea prețului trebuie să se reducă pur și simplu la cerere.

Ce influențează cererea de Bitcoin?

1) Speculația. Cea mai mare influență asupra prețului Bitcoin este reprezentată de speculații. Oamenii îl cumpără ca pe un activ tranzacționabil care speră că se va aprecia.
2) Efectele de rețea. Unul dintre factorii importanți din jurul adoptării Bitcoin este faptul că valoarea fiecărui utilizator nou nu este egală. Bitcoin este o rețea monetară, iar valoarea rețelelor crește exponențial cu fiecare nou utilizator, nu liniar.
3) Hashrate-ul. Puterea Bitcoin provine din puterea agregată a computerelor care susțin rețeaua prin minerit. Acest lucru este măsurat prin Hashrate, care este cunoscut pentru că urmărește îndeaproape prețul.
4) FUD (Fear, Uncertainty and Doubt). Reprezintă un sentiment cu aspect negativ asupra pieței criptomonedelor, iar acest lucru poate conduce prețul Bitcoin-ului în jos.
5) Ciclul de înjumătățire (Halving). Acum știm că oferta de Bitcoin urmează un program fix, cu schimbări esențiale în ceea ce privește cantitatea de bitcoin nou creat la fiecare patru ani.
6) Monedele Fiat care eșuează. Oferta fixă a Bitcoin este în contrast cu toate monedele moderne, care au o ofertă nelimitată. În unele țări, acest lucru duce la hiperinflație și la fuga către alte monede - așa cum s-a menționat mai sus în Venezuela, Turcia, Nigeria, iar exemplele pot continua.
7) Reglementarea. Acest lucru poate avea un impact negativ în cazul în care guvernele încearcă să își protejeze puterile asupra banilor, împotriva amenințării Bitcoin. China reiterându-și poziția istorică împotriva Bitcoin a redus încrederea și prețul; presiunea de reglementare din partea altor țări influențe va face probabil același lucru.
8) ''Hodler-ii''. Acesta este un termen care face referire la deținătorii de Bitcoin (monede în general) pe termen lung.

Așadar, prețul Bitcoin apare din interacțiunea cumpărătorilor cu a vânzătorilor, dar poate fi influențat și de factorii prezentați anterior.

Articole similare

Registrul digital al Bitcoin
Educație

Registrul digital al Bitcoin

Ce este un registru digital? Cum arată acest registru digital? Poate fi distrus registrul digital al Bitcoin? Un protocol al încrederii.

Istoria scăderilor Bitcoin pe piețele financiare din 2009 până în prezent
Educație

Istoria scăderilor Bitcoin pe piețele financiare din 2009 până în prezent

În 2022 Bitcoin a experimentat cea mai brutală scădere. Prețul a scăzut sub pragul psihologic de 20.000USD, după ce în iunie 2021 a atins maximul de 68.000USD. Se va opri aici prăbușirea pieței criptomonedelor?

Nodurile din rețelele Peer-to-Peer. Studiu de caz: Bitcoin
Educație

Nodurile din rețelele Peer-to-Peer. Studiu de caz: Bitcoin

Nodurile din rețelele P2P ce asigură descentralizarea, securitatea și transparența rețelei. Tipurile de noduri — full nodes și light nodes — precum și viziunea creatorului Satoshi Nakamoto.

Procesul de halving la Bitcoin
Educație

Procesul de halving la Bitcoin

Ce se va întâmpla cu minerii Bitcoin după încheierea tuturor halving-urilor? Cum arată un halving? Sunt doar două intrebări la care acest articol iți va răspunde.

Despre minarea de Bitcoin
Educație

Despre minarea de Bitcoin

Ce se întamplă când se minează Bitcoin? Care sunt riscurile care pot surveni asupra reţelei? Detalii specifice despre procesul de minare Bitcoin.

Care este scopul Bitcoin si ce utilitate are?
Educație

Care este scopul Bitcoin si ce utilitate are?

La puțin timp după falimentul Lehman Brothers, Satoshi Nakamoto a publicat un referat ”Bitcoin: un sistem electronic în numerar, de la persoană la persoană”. Două luni mai târziu, a apărut rețeaua Bitcoin: 3 Ian 2009.