Criptopedia

Despre minarea de Bitcoin

De catre Criptopedia - 18 sep 2021

Bitcoin are o arhitectură plină de robustețe și eleganţă. Acest lucru este posibil datorită multiplelor tehnologii pe care le utilizează: blockchain, PoW (Proof-of-Work), P2P (Peer-to-Peer) și criptografie.

Minarea Bitcoin prin intermediul PoW este o descoperire importantă în domeniul informaticii și presupune un proces care simultan securizează rețeaua, procesează tranzacțiile (verificându-le și validându-le), facilitează consensul și emite noi bitcoini. PoW (Dovadă-de-Lucru) încurajează minerii să acționeze onest, recompensându-i, iar aceasta sporește încrederea participanților rețelei Bitcoin.

Minarea este și procesul prin care rețeaua se asigură că nimeni nu este în controlul blockchain-ului Bitcoin, iar acest lucru face ca Bitcoin să reziste oricărui atac din partea vreunui guvern ori autorități centrale care ar dori să-l controleze ori chiar să-l oprească.

Deoarece blockchain-ul este o bază de date distribuită, orice atac, ca să fie unul de succes, ar trebui să fie făcut concomitent asupra fiecărui nod al rețelei (ar fi bine de menționat că un actor malițios ar trebui să atace cele peste 12,600 de noduri curente ale rețelei… lucru care este imposibil).

 

Ce se întâmplă când se minează Bitcoin?

Minerii se află într-o competiție permanentă, fiecare încercând să rezolve un ‘puzzle matematic’ (dovada-de-lucru) care necesită putere de calcul intensivă.

Primul dintre mineri care descoperă o soluție pentru acest ‘puzzle’, poate să adauge noul bloc la blockchain (lanțul de blocuri care conține blocurile cu toate tranzacțiile efectuate în rețea până la acel moment).

Pentru munca sa (dovada-de-lucru) minerul care a găsit soluția este răsplătit cu o suma predefinită de bitcoini pentru fiecare bloc (6.25 BTC la momentul actual), plus comisioanele tranzacțiilor cuprinse în respectivul bloc.

Această „cursă” pentru găsirea soluției durează în medie aproximativ 10 minute, apoi când soluția este descoperită și blocul este adăugat, ea reîncepe iarăși.

Tot acest proces al minării este unul care consumă multă energie, prin urmare există un cost real asociat cu crearea de noi bitcoini (procesul este unul asemănător cu minarea de aur). Acest cost asociat mineritului îi oferă lui Bitcoin valoare și raritate.

 

Riscuri ce pot surveni pentru rețea

Atacul de tip 51% (dubla-cheltuire)

Rețeaua Bitcoin îi încurajează pe mineri să acționeze onest, lucru care este și în avantajul acestora. Consecințele unui atac reușit ar duce cu siguranță la pierderi imense nu numai pentru rețea, ci și pentru atacator. Deocamdată, în cei 12 ani de existența, Bitcoin nu a suferit niciun hack, deși a fost continuu sub atac.

Centralizarea mineritului

Cu trecerea timpului, minarea de Bitcoin a devenit tot mai costisitoare iar acest lucru a făcut ca numai “jucătorii mari” să-și mai permită să mineze la scară industrială.

Chiar dacă o mare parte din comunitatea Bitcoin nu a văzut în lucrul acesta un pericol, există totuși un risc în această concentrare de putere în mâinile câtorva. Chiar dacă aceștia acționează onest, centralizarea mineritului poate să genereze anumite probleme pe viitor.

Un potențial pericol ar putea veni din partea unor guverne (vezi cazul recent al Chinei) care ar interzice minarea de Bitcoin. Un scenariu și mai grav ar fi dacă acestea ar pune presiune pe acești jucători mari din industria mineritului (aflați poate sub jurisdicția lor) să cenzureze tranzacții.

Dacă acest lucru se va întâmpla vreodată, există posibilitatea să fie făcut un fork, păstrându-se nealterată versiunea precedentă a blockchain-ului și adoptându-se un nou mecanism de consens care să fie mai rezistent față de centralizarea mineritului și intruziunile guvernelor.

 

Concluzie

Minarea de Bitcoin continuă să fascineze chiar și la 12 ani de la nașterea rețelei și a devenit între timp una dintre cele mai valoroase industrii din lume la ora actuală, generând lunar venituri de sute de milioane de dolari.

Articole similare

Ce sunt propunerile de dezvoltare Bitcoin (BIP) și cum funcționează acestea?
Educație

Ce sunt propunerile de dezvoltare Bitcoin (BIP) și cum funcționează acestea?

Modificările aduse protocolului în urma adoptării propunerii va trebui să se reflecte în codul sursă blockchain, cod pe care minerii de criptomonede va trebui să-l accepte sau să-l respingă după o verificare prealabilă.

Predecesorii Bitcoin
Educație

Predecesorii Bitcoin

Care au fost predecesorii monedei digitale Bitcoin care au pavat traseul acestei tehnologii? Bit Gold, B-Money, Hashcash sunt doar câţiva dintre ei. Toate au dus la o tehnologie aproape perfectă.

Registrul digital al Bitcoin
Educație

Registrul digital al Bitcoin

Ce este un registru digital? Cum arată acest registru digital? Poate fi distrus registrul digital al Bitcoin? Un protocol al încrederii.

Ce este bitcoin și cum putem sa intram in posesia lui?
Educație

Ce este bitcoin și cum putem sa intram in posesia lui?

Bitcoin este o reţea consensuală ce oferă un nou sistem de plată şi bani complet digitali. Este primul sistem de plată peer-to-peer descentralizat susţinut de utilizatorii [ ... ]

Repede explicat: Bitcoin
Educație

Repede explicat: Bitcoin

Bitcoin explicat simplu în acest articol ce poate fi citit într-un minut. Articolul explică Bitcoin şi reţeaua care este compusă din 3 părţi importante.

De ce are Bitcoinul valoare și cine îi face prețul?
Educație

De ce are Bitcoinul valoare și cine îi face prețul?

Bitcoinul este o monedă digitală care nu există fizic, nu are formă. Un cod în cadrul unui blockchain și un activ tranzacționabil la fel ca mărfurile și acțiunile. Cine îi face prețul dacă unii îl consideră fără valoare?