Criptopedia

Istoria scăderilor Bitcoin pe piețele financiare din 2009 până în prezent

De catre CristianJula - 02 aug 2022

După cum deja am văzut, Bitcoin a experimentat cea mai brutală scădere de până acum în 2022, când prețul a scăzut sub pragul psihologic de 20.000USD, după ce în iunie 2021 a atins maximul de 68.000USD.

Luna iunie a anului curent e cunoscută ca fiind „cea mai rea” lună a criptomonedei Bitcoin din septembrie 2011, având scăderi cumulate de până la 40%. Totodată aceasta a experimentat și cele mai mari pierderi trimestriale din ultimii 11 ani.

Cu toate acestea, scăderea actuală a prețului Bitcoin nu îl face să se prăbușească, ci, în fapt, acesta a supraviețuit perioadelor de scădere, denumite „iernile criptomonedelor” încă de la crearea lui, din ianuarie 2009.

Uitându-ne pe graficul Bitcoin pe termen lung, vom analiza cinci din cele mai notabile scăderi ale criptomonedei după cum urmează:

 Primul bear market: Scăderea Bitcoin din 2011 de la 32$ la 0.01$

 Cunoscut este faptul că în aprilie 2011 Bitcoin a depășit pentru prima dată pragul psihologic de 1.00USD și a continuat cu un raliu impresionant al prețului până la 32USD, în data de 8 iunie. Binențeles, bucuria din piață nu a durat mult deoarece a scăzut, în decurs de câteva zile, până la prețul de 0.01USD.

Această scădere, la acea vreme, a fost atribuită în mare parte problemelor de securitate cauzate odată cu dispariția de pe piață a casei de schimb japoneze cunoscute sub numele de  Mt. Gox; Casa de schimb a pierdut peste 850.000 criptomonede Bitcoin datorită unei breșe de

securitate.

 

Odată cu pierderea a peste 99% din valoare din 2011, Bitcoin a avut nevoie de o perioadă destul de lungă de recuperare, ajungând să depășească pragul de 32USD abia în luna februarie a anului 2013.

 Al doilea Bear market: Bitcoin scade de la prețul de 1000 USD sub 200 USD în 2015.

 

Conform graficului, Bitcoin atinge pentru prima dată pragul de 100 USD în luna aprilie a anului 2013 iar apoi a continuat raliul ajungând pentru prima dată la pragul psihologic de 1000 USD în noiembrie 2013.

Însă, odată ce a atins acest prag, Bitcoin a suferit scăderi de 30% într-o lună, ajungând sub 700 USD. Această scădere a venit ca rezultatul băncii centrale chineze care a început la sfârșitul anului 2013 să interzică instituțiilor financiare locale gestionarea tranzacțiilor cu criptomoneda Bitcoin.

În următoarea perioadă Bitcoin și-a continuat scăderea, ajungând la 360 USD în luna aprilie 2014 și a ajuns apoi la minimul din acea perioadă, de 170 USD în ianuarie 2015, având ca rezultat acțiunile casei de schimb Mt. Gox care a oprit toate retragerile de criptomonedă și și-a declarat falimentul în Japonia și în Statele Unite ale Americii, la începutul anului 2014.

Binențeles, și alte autorități financiare și-au arătat îngrijorarea asupra criptomonedei Bitcoin, iar Comisia de tranzacționare a mărfurilor din Statele Unite a afirmat că are putere asupra „manipulării prețului Bitcoin” la sfârșitul anului 2014.

Aceste scăderi au creat un sentiment general negativ în jurul criptomonedei Bitcoin până în august 2015, când este cunoscut faptul că am putut vedea o inversare de trend pe termen lung; totodată, deși sentimentul în piață era unul pozitiv, Bitcoin a ajuns din nou la pragul psihologic de 1000 USD abia în ianuarie 2017.

 Cel de-al treilea bear market: Bitcoin scade sub 3200 USD după ce atinge pragul de 20.000 USD în Decembrie 2017

Raliul criptomonedei în piață, odată cu revenirea la pragul de 1000 USD din 2017, a continuat, creând maxime istorice în același an, ajungând la pragul de 20.000 USD.

Similar ultimului raliu de până la prețul de 1000 USD, Bitcoin a suferit scăderi masive, de peste 60% în următoarele luni iar anul 2018 a fost imediat clasat ca fiind un an rece pentru piața criptomonedei, ajungând astfel la prețul de 3200 USD în luna decembrie.

Coincheck, o altă casă de schimb japoneză a suferit un atac cibernetic masiv care a rezultat în pierderea a peste 530 milioane USD, echivalent în criptomoneda NEM(XEM).

 

 

Sentimentul negativ a continuat în piață pe măsură ce giganții tehnologici Google și Facebook au interzis reclamele pentru ofertele inițiale de criptomonede și anunțurile de vânzare pe platformele lor, în lunile martie și, respectiv, iunie a anului 2018.

 

 Cel de-al patrulea bear market: Bitcoin scade de la 63.000 USD la 29.000 USD în 2021.

 Sentimentul negativ al pieței și-a continuat dominația până în 2020, când criptomoneda a revenit la pragul de 20.000 USD și, totodată, și-a continuat cursa, atingând pragul de 63.000 USD în aprilie 2021.

Deși este cunoscut faptul că, în 2021 a fost unul dintre cel mai bun an pentru Bitcoin, cu o capitalizare ce a depățit 1 trilion de dolari, Bitcoin a suferit și un ușor dezavantaj.

La scurt timp după ce a atins pragul de 63.000 USD, Bitcoin a scăzut în nici trei luni până la pragul de 29.000 USD. Scăderea a venit pe fondul unei știri apărute în media care anunța că mineritul Bitcoin avea o problemă legată de guvernanța de mediu, socială și corporativă. (ESG)

Binențeles, sentimentul negativ a continuat să rămână în piață deoarece Elon Musk, CEO-ul Tesla a afirmat că a renunțat să folosească Bitcoin ca metodă de plată, invocând preocupări ale ESG.

Tendința optimistă a revenit în piață până la sfârșitul lunii iulie când Bitcoin a ajuns în cele din urmă la maximul său de 68.000 USD, în noiembrie 2021.

 

Al cincilea bear market: În 2022 Bitcoin scade de la 68.000 USD sub 20.000 USD    

 

            La sfârșitul anului 2021 criptomoneda Bitcoin nu a reușit să treacă de pragul psihologic important de 70.000 USD și și-a început scăderea, intrând într-un bear market la finalul anului, înregistrând astfel în anul curent una dintre cele mai mari prăbușiri.

Atingând o frică extremă la nivelul pieței, în iunie 2022 Bitcoin a scăzut sub pragul de 20.000 USD, pentru prima dată din anul 2020. Sentimentul negativ din piață are la bază criza criptomonedelor stabile – și anume Terra USD (USTC) – concepute pentru a susține o paritate de 1:1 cu dolarul american. Înainte de prăbușirea acesteia, USTC reușise să devină cea de-a treia cea mai mare monedă stabilă.

Binențeles, căderea Terra a avut un efect domino asupra întregii piețe din cauza lichidărilor masive și a incertitudinii, ducând astfel Bitcoin în zona prețului din anul 2020.

Pragul de 68.000 USD a fost atins cu doar șapte luni în urmă; rămâne de văzut când și dacă Bitcoin se va întoarce către noi maxime.

Articole similare

Patru metode prin care sa cumperi primul tau Bitcoin
Educație

Patru metode prin care sa cumperi primul tau Bitcoin

Te intereseaza criptomonedele si vrei sa stii cum poti cumpara bitcoin in Romania? Acest articol iti prezinta patru metode prin care poti cumpara primul tau bitcoin [ ... ]

Cum se creează o adresă Bitcoin?
Educație

Cum se creează o adresă Bitcoin?

Un ghid simplu, fară a pune preț pe detaliu, care te va ajuta să înveți sistemul de bază + câteva sfaturi rapide pentru stocarea monedelor digitale.

Registrul digital al Bitcoin
Educație

Registrul digital al Bitcoin

Ce este un registru digital? Cum arată acest registru digital? Poate fi distrus registrul digital al Bitcoin? Un protocol al încrederii.

Ce este bitcoin și cum putem sa intram in posesia lui?
Educație

Ce este bitcoin și cum putem sa intram in posesia lui?

Bitcoin este o reţea consensuală ce oferă un nou sistem de plată şi bani complet digitali. Este primul sistem de plată peer-to-peer descentralizat susţinut de utilizatorii [ ... ]

Ce sunt propunerile de dezvoltare Bitcoin (BIP) și cum funcționează acestea?
Educație

Ce sunt propunerile de dezvoltare Bitcoin (BIP) și cum funcționează acestea?

Modificările aduse protocolului în urma adoptării propunerii va trebui să se reflecte în codul sursă blockchain, cod pe care minerii de criptomonede va trebui să-l accepte sau să-l respingă după o verificare prealabilă.

Repede explicat: Bitcoin
Educație

Repede explicat: Bitcoin

Bitcoin explicat simplu în acest articol ce poate fi citit într-un minut. Articolul explică Bitcoin şi reţeaua care este compusă din 3 părţi importante.