Criptopedia

Nodurile din rețelele Peer-to-Peer. Studiu de caz: Bitcoin

De catre Criptopedia - 30 aug 2021

Nodurile sunt parte esențială a unui blockchain. Ele asigură descentralizarea, securitatea și transparența rețelei, prin faptul că păstrează nealterată copia acestuia.

Blockchain-ul Bitcoin este o bază de date distribuită, care conține o listă în continuă creștere a tuturor tranzacțiilor ce s-au făcut vreodată în rețeaua Bitcoin.

 

Tipuri de noduri

La momentul actual, conform Bitnodes sunt peste 12,600 noduri în rețeaua Bitcoin. Ele se împart în câteva categorii: noduri pline (full nodes) și noduri ușoare (light nodes). Cele pline dețin, în timp real, întreaga copie a blockchain-ului, pe când cele ușoare (care sunt majoritare) păstrează doar anumite părți recente ale blockchain-ului fără de care n-ar putea funcționa, dar nu și copia integrală a acestuia.

Nodurile pline sunt vitale pentru rețea, deoarece ele sunt garanția integrității rețelei. Ele păstrează nealterată întreaga copie a blockchain-ului, de la prima tranzacție efectuată odată cu Genesis block în 2009, până la cea mai recentă. Această copie a blockchain-ului crește constant, iar la momentul actual dimensiunea acesteia este de aproape 350 GB. Deși a atins 1 GB abia în februarie 2012, începând cu 2014 creșterea a început să fie exponențială.

În sfârșit, există noduri numite mineri, care prin munca lor adaugă la blockchain noile blocuri și în felul acesta rețeaua emite noi bitcoini în economia rețelei. Minerii îi câștigă drept răsplată pentru munca depusă de a securiza rețeaua, verificând și validând tranzacțiile din interiorul acesteia.

 

Viziunea lui Satoshi

Parte din această viziune a fost ca fiecare persoană să fie un nod și să mineze în rețeaua Bitcoin.

Pentru cei care vor să contribuie la bunăstarea rețelei Bitcoin, există opțiunea să construiască de la zero un nod ori să cumpere o soluție care este configurată deja (costă ~500$). Evident, pentru cei pasionați de domeniul tehnic și care vor să învețe cât mai multe despre Bitcoin, prima varianta este opțiunea potrivită. Pentru cei care doar vor să-și ofere suportul într-un mod care să nu implice prea multă bătaie de cap, varianta a două este cea mai la îndemână.

Știai că am scris un articol despre tehnologia blockchain? Click AICI.

Articole similare

Ce este bitcoin și cum putem sa intram in posesia lui?
Educație

Ce este bitcoin și cum putem sa intram in posesia lui?

Bitcoin este o reţea consensuală ce oferă un nou sistem de plată şi bani complet digitali. Este primul sistem de plată peer-to-peer descentralizat susţinut de utilizatorii [ ... ]

Cum se creează o adresă Bitcoin?
Educație

Cum se creează o adresă Bitcoin?

Un ghid simplu, fară a pune preț pe detaliu, care te va ajuta să înveți sistemul de bază + câteva sfaturi rapide pentru stocarea monedelor digitale.

Patru metode prin care sa cumperi primul tau Bitcoin
Educație

Patru metode prin care sa cumperi primul tau Bitcoin

Te intereseaza criptomonedele si vrei sa stii cum poti cumpara bitcoin in Romania? Acest articol iti prezinta patru metode prin care poti cumpara primul tau bitcoin [ ... ]

Predecesorii Bitcoin
Educație

Predecesorii Bitcoin

Care au fost predecesorii monedei digitale Bitcoin care au pavat traseul acestei tehnologii? Bit Gold, B-Money, Hashcash sunt doar câţiva dintre ei. Toate au dus la o tehnologie aproape perfectă.

Istoria scăderilor Bitcoin pe piețele financiare din 2009 până în prezent
Educație

Istoria scăderilor Bitcoin pe piețele financiare din 2009 până în prezent

În 2022 Bitcoin a experimentat cea mai brutală scădere. Prețul a scăzut sub pragul psihologic de 20.000USD, după ce în iunie 2021 a atins maximul de 68.000USD. Se va opri aici prăbușirea pieței criptomonedelor?

Ce este Bitcoin Hash Rate?
Educație

Ce este Bitcoin Hash Rate?

Cantitatea, puterea de procesare și calcul care este furnizată rețelei prin minerit este denumită ”hash rate”. Un cod de lungime fixă alfanumeric care reprezintă orice lungime de cuvinte, mesaje sau date se numește hash.