Criptopedia

Semnificația culturală a Bitcoin

De catre Criptopedia - 26 aug 2021

Bitcoin a intrat pe scena financiară a lumii într-un moment de maximă importanţă. Criza financiară din 2007-2008 provocase deja pierderi masive pentru oamenii din întreaga lume, iar dintre cei vinovați nimeni nu fusese tras la răspundere. Că și cum comportamentul instituțiilor financiare (principalii vinovați în toată povestea aceasta) nu fusese suficient de nociv, acesta a fost și recompensat; astfel instituțiile financiare au fost salvate de la faliment de ‘ajutoarele’ oferite de către băncile centrale și guverne.

 

Este inutil să mai spunem că aceste măsuri au provocat proteste în toată lumea, dar mai ales în locul de unde a pornit totul: Statele Unite ale Americii. De asemenea, aceste măsuri au erodat semnificativ și pe bună dreptate încrederea cetățeanului de rând în sistemul financiar global. Am văzut cu toții, poate mai clar ca niciodată, cât de fragil este totul și cum într-o clipită sunt spulberate agoniselile de-o viață și visele oamenilor de rând.

Bitcoin revoluționează lumea

Într-o astfel de lume s-a născut Bitcoin, în 2009. Bitcoin a apărut ca o alternativă la slăbiciunile inerente ale modelului clasic financiar bazat pe încrederea omului de rând în intermediari (instituții), ca să-i verifice și să valideze tranzacțiile. Alternativa a fost una cu adevărat revoluționară: că protocol al încrederii, Bitcoin promitea eliminarea oricărui intermediar, iar rețeaua însăși oferea garanția că oamenii pot tranzacționa fără probleme, chiar dacă niciunul dintre participanți nu avea încredere unul în celălalt.

• Citeşte şi: Predecesorii Bitcoin

Mesajul pus de către Satoshi Nakamoto în Genesis block (primul bloc al Bitcoin) n-a fost unul întâmplător: "The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks." (The Times 03 / ianuarie / 2009 Cancelar la un pas de a doua salvare pentru bănci.) Acest mesaj a fost privit, peste ani, ca „o chemare la arme”.

Prin modelul de descentralizare pe care îl propune, Bitcoin îl împuternicește pe omul de rând, deoarece ia puterea din mâinile câtorva și o dă înapoi tuturor. Într-o singură decadă deja, Bitcoin a transformat pozitiv lumea în moduri la care probabil nici măcar Satoshi Nakamoto nu s-a gândit. Iar acesta este doar începutul.

Articole similare

Totul despre inflație și Bitcoin
Educație

Totul despre inflație și Bitcoin

Bitcoin a fost creat imediat după criza din 2008, iar diferiți susținători argumentau că el nu va fi afectat de inflație. Chiar înainte de prăbușirea pieței s-a dezbatut dacă bitcoin își va păstra valoarea.

Fork-urile Bitcoin
Educație

Fork-urile Bitcoin

Ce este această schimbare radicală întreprinsă de un fork? Tipuri de fork-uri și fork-uri în istoria Bitcoin.

Istoria scăderilor Bitcoin pe piețele financiare din 2009 până în prezent
Educație

Istoria scăderilor Bitcoin pe piețele financiare din 2009 până în prezent

În 2022 Bitcoin a experimentat cea mai brutală scădere. Prețul a scăzut sub pragul psihologic de 20.000USD, după ce în iunie 2021 a atins maximul de 68.000USD. Se va opri aici prăbușirea pieței criptomonedelor?

Procesul de halving la Bitcoin
Educație

Procesul de halving la Bitcoin

Ce se va întâmpla cu minerii Bitcoin după încheierea tuturor halving-urilor? Cum arată un halving? Sunt doar două intrebări la care acest articol iți va răspunde.

Despre minarea de Bitcoin
Educație

Despre minarea de Bitcoin

Ce se întamplă când se minează Bitcoin? Care sunt riscurile care pot surveni asupra reţelei? Detalii specifice despre procesul de minare Bitcoin.

Nodurile din rețelele Peer-to-Peer. Studiu de caz: Bitcoin
Educație

Nodurile din rețelele Peer-to-Peer. Studiu de caz: Bitcoin

Nodurile din rețelele P2P ce asigură descentralizarea, securitatea și transparența rețelei. Tipurile de noduri — full nodes și light nodes — precum și viziunea creatorului Satoshi Nakamoto.