Criptopedia

Aplicatiile tehnologiei blockchain

De catre Criptopedia - 25 iun 2022

Criptomonedele Bitcoin și Ethereum funcționează în baza unei tehnologii numită blockchain. Un blockchain reprezintă o listă de tranzacții care poate fi văzută și verificată de oricine. De exemplu, blockchain-ul Bitcoin conține un registru cu fiecare tranzacție și se poate observa când cineva a primit sau a trimis Bitcoin în rețeaua respectivă.

Criptomonedele care au la bază tehnologia blockchain au făcut posibil transferul de valoare online eliminând nevoia unui intermediar precum o bancă sau o companie de credit card.
Tehnologia blockchain poate fi considerată o alternativă globală pentru fiecare serviciu financiar pe care îl folosești astăzi deoarece este accesibilă cu ajutorul unui smartphone și o conexiune la internet.
Aproape toate criptomonedele sunt securizate prin intermediul rețelelor de blockchain iar integritatea acestora este constant verificată prin puterea de calcul a calculatoarelor.

Lista tranzacțiilor din blockchain reprezintă o bază fundamentală pentru criptomonede deoarece aceasta stabilește siguranța plăților între participanții care nu se cunosc reciproc și elimină astfel nevoia de verificare a unui intermediar precum o bancă.

Datorită naturii criptografice a acestor rețele, tranzacțiile prin blockchain pot fi mult mai sigure decât cele prin card de debit sau credit card. De exemplu, când faci o plata în Bitcoin nu este necesar să furnizezi informații cu conținut sensibil. Astfel nu există riscul ca informațiile tale financiare să fie compromise într-un anumit fel sau chiar identitatea să îti fie furată.


Tehnologia blockchain nu stă doar la baza și funcționarea criptomonedelor ci merge mult mai departe. Aceasta este folosită și în cercetarea medicală pentru a îmbunătății registrul medical, a lanțului de aprovizionare și multe altele.

 

Cum functioneaza un Blockchain?
Imaginează-ți un lanț de anchoră a unei nave. În cazul de față, fiecare verigă a lanțului reprezintă o bucată de informație care conține detalii despre o tranzacție. În capătul lanțului poți observa detalii despre tranzacțiile de astăzi însă dacă începi să analizezi lanțul de sus în jos vei observa tranzacții mai vechi și astfel poți analiza fiecare tranzacție istorică de la prima până la cea actuală. Această funcționalitate oferă tehnologiei o puternică securitate deoarece este deschisă și reprezintă un registru istoric al tuturor tranzacțiilor.


De exemplu dacă cineva încearcă să manipuleze o tranzacție va cauza o rupere a lanțului iar întreaga rețea va observa tot ce se întâmplă.Acesta este o scurtă descriere a unui blockchain.
Deseori oamenii descriu acestă tehnologia ca fiind un registru. De multe ori vei auzi termeni precum un registru distribuit (distrubuted ledger) sau un registru imutabil (immutable ledger) care este similare cu un bilanț al unei bănci. Precum un registru bancar, tehnologia blockchain controlează sau urmărește fluxul numerar care intră și care iese de-a lungul rețelei.


Însă un blockchain crypto nu este controlat de o organizație, individ, guvern sau de către o bancă anume precum registrul băncii. De fapt acesta nu este centralizat deloc, în schimb este securizat printr-o largă rețea peer-to-peer de calculatoare care rulează pe un software open source. Rețeaua verifică și securizează în mod constant integritatea blockchain-ului.

 

Care sunt avantajele unui blockchain?

Primul avantaj al tehnologiei blockchain îl reprezintă faptul că este globală, criptomonedele pot fi trimise de-a lungul planetei în mod rapid și la un pret foarte mic.
Un alt avantaj constă în intimitatea utilizatorului, tranzacțiile de criptomonede nu necesită informații personale protejând astfel utilizatorul de un atac cibernetic sau de un furt al identității acestuia.
Un ultim avantaj dar nu cel din urmă ar fi faptul că tehnologia blockchain este deschisă, fiecare tranzacție de criptomonedă în rețea este publică și poate fi urmărită de către utilizatori. Acest lucru elimină orice formă de manipulare a tranzacțiilor sau schimbării în lanțul de aprovizionare a banilor. Software-ul reprezintă punctul central al funcționalității acestor criptomonede, acesta este open source și oricine poate verifica codul.


Aplicațiile tehnologiei blockchain

Aplicații în domeniul bancar
Plăți internaționale- blockain oferă un mod sigur, eficient și impenetrabil al activităților și datelor sensibile.
Îmbunătățirea piețelor de capital prin compensarea și decontarea rapidă a fondurilor și îmbunătățiri operaționale.
Contabilitate și audit- natura extrem de sigură a blockchain-ului îl face foarte util în domeniul contabilității și a auditurilor, deoarece scade semncompificativ posibilitatea erorii umane și asigură integritatea datelor.
Contracte inteligente- probabil cea mai bună aplicație a blockchain-ului sunt contractele inteligente.


Îmbunătățirea tranzacțiilor peer-to-peer.
Aplicații în domeniul afacerilor
Managmentul lanțului de aprovizionare- registrul imuabil al blockchain-ului îl face perfect pentru urmărirea în timp real a mărfurilor ceea ar fi util pentru companiile de transport.
Domeniul sanitar- datele pacienților precum vârsta, datele despre istoricul medical reprezintă date sensibile pe care blockchain ar putea să le protejeze.
Imobiliare- tehnologia blockchain ar putea reduce frauda în urma vânzării locuințelor, ar accelera vânzările și ar oferi transparență pe parcursul întregului proces de vânzare-cumpărare.
Mass-media- această industrie a început dejă să adopte tehnologia blockchain pentru a reduce frauda, a reduce costurile și a proteja drepturile de proprietate intelectuală.


Aplicații în domeniul politicii guvernamentale
Managementul datelor populației- autoritățile naționale și locale sunt responsabile pentru păstrarea și actualizarea datelor cetățenilor iar tehnologia blockchain ar putea menține în siguranță toate datele și ar putea simplifica această evidență.
Managementul identității- cu ajutorul tehnologiei blockchain cetățenii ar trebui să ofere doar câteva date minime (cum ar fi data nașterii) pentru dovedirea identității.
Sistemul de colectare a taxelor- tehnologia blockchain ar putea elimina erorile umane din acest proces.

Care este viitorul blockchain-ului?
Conceptul de blockchain-ul a rezultat ca fiind o tehnologie fundamentală pentru a dezvolta noi aplicații care să ruleze prin intermediul acesteia.
Este încă o tehnologie nouă aflată într-o dezvoltare foarte rapidă, însă mai mulți experți au descris potențialul blockchain-ului ca fiind o tehnologie care ne poate schimba viața și modul de utilizare a serviciilor financiare asemănător cu impactul pe care l-a avut protocul de internet public de la HTML la începutul World Wide Web.

Articole similare

Cum să faci stake pe blockchain-urile PoS?
Educație

Cum să faci stake pe blockchain-urile PoS?

Scurt istoric al blockchain-urilor Proof-of-Stake. Cum are loc procesul de stake și pașii concreți pentru a face asta.

Despre Taproot și îmbunătățirile pe care le aduce
Educație

Despre Taproot și îmbunătățirile pe care le aduce

Taproot este unul din cele mai așteptate upgrade-uri ale Bitcoinului. Ce reprezintă Taproot și care sunt propunerile de îmbunătățire? Cum va fi optimizată securitatea, confidențialitatea și scalabilitatea Bitcoinului?

Care este diferența între testnet și mainnet?
Educație

Care este diferența între testnet și mainnet?

MainNet și TestNet sunt etape foarte importante atunci când un developper lansează o criptomonedă. Înainte de lansarea oficială totul trebuie să fie funcțional. Testele se fac pe o rețea restrânsă, numită test network.

Criptomonede. Blockchain. Hashing - Introducere în Crypto
Educație

Criptomonede. Blockchain. Hashing - Introducere în Crypto

Simplu explicat: Ce sunt criptomonedele, ce reprezintă funcția de hashing, ce este un blockchain și cum funcționează acesta. Un ghid util începătorilor în crypto.

Ce este o rețea Blockchain Layer 1?
Educație

Ce este o rețea Blockchain Layer 1?

Toate blockchain-urile sunt rețele de calculatoare. Rețelele de calculatoare cuprind grupuri de participanți la rețea, cunoscute sub numele de noduri, care transmit date și împart resurse de calcul. Ce este layer 1?

Ce sunt contractele inteligente?
Educație

Ce sunt contractele inteligente?

Informații relevante despre contractele inteligente. Diferențele dintre un contract tradițional și un contract modern. Care este importanța acestora. Beneficii și provocări.