Criptopedia

Care este diferența între testnet și mainnet?

De catre Criptopedia - 09 aug 2022

Mainnet- denumire ce vine de la prescurtarea din limba engleză a termenului main network (rețea principală)-  și testnet- test network- sunt termeni ce sunt utilizați în ecosistemul blockchain-urilor pentru a descrie rețelele de tip blockchain cu funcționalități critice. 

Blockchain-ul original și funcțional, cunoscut sub denumirea de mainnet, este locul unde tranzacțiile au loc efectiv și unde monedele native au valoare economică reală. Având în vedere faptul că un mainnet este un blockchain complet funcțional, poate fi utilizat pentru a transmite, a transfera și a primi informații- incluzând criptomonede și NFT-uri.

Mainnet-ul execută tranzacții în cadrul unei rețele, informații ce sunt stocate pe blockchain. Prin implementarea unui mainnet, dezvoltatorii acestuia își arată încrederea totală în capacitatea blockchain-ului nou creat. De exemplu, Bitcoin și Ethereum sunt blockchain-uri open source, ceea ce înseamnă că aceste sisteme sunt publice și pot fi redistribuite sau modificate. 

Pentru a-i stimula pe mineri să valideze tranzacțiile și pentru a evita aglomerările în rețea, fiecare tranzacție din cadrul blockchain-ului se realizează după ce participanții plătesc o taxă în moneda nativă a rețelei. 

Utilizări ale mainnet-urilor:

  1. Înainte de lansarea unui mainnet, majoritatea blockchain-urilor fac public codul de bază. Utilizatorii tind să aibă încredere mai mare în proiectele open source.
  2. În principiu, mainnet este utilizat pentru a demonstra că blockchain-ul funcționează. Aceasta lansează publicului larg o invitație de a se alătura rețelei.

Un testnet este o rețea a unui blockchain utilizat pentru dezvoltarea ecosistemului. De exemplu, dezvoltatorii ce doresc să creeze noi funcții ce obligă participanții să trimită sau să primească moneda nativă pot testa funcționalitatea acestuia printr-un testnet. Practic, un testnet este o rețea clonă după protocolul original, utilizând aceeași tehnologie și aceleași instrumente. 

Astfel, dezvoltatorii pot evalua fezabilitatea ecosistemului prin realizarea transferurilor de date sau de fonduri fără a risca să piardă bani. Testnet-ul reprezintă un mediu dinamic și sigur în care sunt supuse testării aplicațiile descentralizate și contractele smart. 

Un testnet ajută la crearea unui mediu stabil și utilizabil ce include toate componentele hardware și software pentru execuția unui test de funcționare sau pentru detectarea erorilor. 

Utilizări ale testnet-urilor:

  1. Testnet-ul este locul în care proiectele sunt lansate în lanț pentru ca publicul larg să le testeze.
  2. Tokenii utilizați în cadrul testelor nu au valoare reală astfel operațiile în cadrul mainnet-urilor pot fi cosiderabil mai costisitor decât cele din cadrul testnet-urilor.


Care sunt diferențele dintre cele două?

  1. Ambele sunt rețele blockchain descentralizate. Cu toate acestea, mainnet-ul este folosit ca rețea principală, publică și operațională în timp ce testnet-ul este utilizat ca rețea secundară ce testează noi funcții, viitoare schimbări în ecosistem sau noi servicii. 
  2. Tehnic, ambele fac același lucru. Însă, așa cum am precizat mai sus mainnet execută operații zilnice în timp ce testnet este utilizat în cazul testării noilor funcții. 
  3. Atât mainnet cât și testnet funcționeză în cadrul aceluiași proiect. Mainnet funcționează cu active și servicii 100% funcționale ce sunt prima data testate în cadrul testnet-ului corespunzător rețelei. 
  4. Ambele au un impact major asupra succesului proiectului. Cu toate acestea, funcționalitatea mainnet-ului este mult mai importantă, având în vedere faptul că în cadrul acestuia rulează criptomonede cu valoare reală.
  5. Scopul acestora este diferit: un testnet este practic un blockchain pentru teste, un loc unde eșecurile sunt protejate. În schimb, mainnet-ul este un blockchain complet funcțional.
  6. Network ID- acesta este diferit pentru cele două rețele pentru a ajuta dezvoltatorii să le diferențieze.
  7. Cele două au blocuri geneză diferite și independente unul de altul.
  8. Un testnet va avea mai puține noduri din moment ce are mai puțină informație de verificat.

Articole similare

Despre Taproot și îmbunătățirile pe care le aduce
Educație

Despre Taproot și îmbunătățirile pe care le aduce

Taproot este unul din cele mai așteptate upgrade-uri ale Bitcoinului. Ce reprezintă Taproot și care sunt propunerile de îmbunătățire? Cum va fi optimizată securitatea, confidențialitatea și scalabilitatea Bitcoinului?

Stiinta veche ce va schimba lumea. Totul despre criptografie
Educație

Stiinta veche ce va schimba lumea. Totul despre criptografie

Cum este posibil ca o stiinta ce exista de mii de ani sa revolutioneze lumea asa cum o stim? Afli cum criptografia a devenit fundamenul central al tehnologiei Blockchain, inventia revolutionara care a dat nastere Bitcoin

Simplu explicat: Ce sunt blockchain bridges?
Educație

Simplu explicat: Ce sunt blockchain bridges?

Un blockchain bridge (punte/pod blockchain), cunoscut și sub numele de cross-chain bridge, conectează două chainuri diferite, permițând utilizatorilor să trimită criptomonede de la un chain la altul (oferi Matic pt ETH).

Ce este o rețea Blockchain Layer 1?
Educație

Ce este o rețea Blockchain Layer 1?

Toate blockchain-urile sunt rețele de calculatoare. Rețelele de calculatoare cuprind grupuri de participanți la rețea, cunoscute sub numele de noduri, care transmit date și împart resurse de calcul. Ce este layer 1?

Blockchain-urile PoS (Proof-of-Stake)
Educație

Blockchain-urile PoS (Proof-of-Stake)

'Deep dive' în blockchain-urile Proof-of-Stake. Cum fucţionează şi cum este securizată o astfel de reţea. Ce proiecte sunt pe blockchain-uri PoS? Diferenţele dintre PoW şi PoS.

Ce este Layer 2 și de ce este important?
Educație

Ce este Layer 2 și de ce este important?

Layer 2 pe blockchain este un protocol secundar având scopul principal de a rezolva dificultăți legate de viteza tranzacțiilor și scalarea cu care se confruntă principalele rețele de criptomonede.