Criptopedia

Ce este tehnologia blockchain?

De catre Criptopedia - 19 aug 2021

Rădăcinile intelectuale ale blockchain pot fi urmărite până la începuturile anilor ‘80 ai secolului trecut (1980). Totuși, blockchain-ul așa cum îl avem astăzi ia ființă odată cu Bitcoin, un protocol peer-to-peer de plăţi digitale, lansat în 2009 de Satoshi Nakamoto. Moneda Bitcoin (BTC) este practic prima aplicație a tehnologiei blockchain și este și cea mai cunoscută dintre aplicațiile acesteia.

Pe scurt, blockchain este o bază de date, doar că una descentralizată. Dacă în sistemele tradiționale avem de-a face cu o bază de date centralizată, în cazul blockchain această baza de date este distribuită, ceea ce înseamnă că avem o copie a acesteia deținută de fiecare nod al rețelei. Astfel, este eliminat orice intermediar și nevoia unei autorități centrale nu-și mai găsește sensul.

 

Blockchain este una dintre tehnologiile constituente ale Bitcoin și a altor rețele și de asemenea este baza a numeroase aplicații descentralizate care oferă utilitate și aduc valoare unor industrii diverse precum cea a finanțelor, a jocurilor video, a modei etc. Deoarece în spațiul crypto avem la momentul actual, în cuvintele lui Andreas Antonopoulos “un tsunami al inovației”, este foarte probabil ca blockchain să fie una dintre tehnologiile care vor sta la baza viitorului digital al umanității.

Cum funcționează?

 Un blockchain este un registru digital ce conține date precum tranzacțiile efectuate în rețea între participanții acesteia. Aceste date sunt ‘împachetate’ în blocuri, apoi sunt verificate de către operatorii rețelei (noduri și mineri în cazul PoW, validatori în cazul PoS) și dacă sunt găsite valide sunt acceptate ca parte a blockchainului existent printr-un algoritm de consens (PoW, PoS etc). Fiecare bloc conține o semnătură unică a blocului precendent (un fel de ‘amprentă’) și blocurile sunt legate între ele prin aceasta. De aici termenul de blockchain (n.a. lanț-de-blocuri-de-date).

 Blockchain-urile conțin, de regulă, și un sistem de recompensare, modalitate ce îi încurajează pe actorii rețelei să fie onești și să respecte regulile codului după care se ghidează rețeaua. Un blockchain public care funcționează într-un mod eficient are drept componente o comunitate de utilizatori, noduri, developeri și mineri. Cu toții au un rol important în dezvoltarea și succesul rețelei.

Există numeroase tipuri de blockchain, fiecare încercând să aibă o anume utilitate. Bitcoin și Ethereum sunt blockchain-uri publice, open-source, ce permit oricui să le utilizeze și să construiască pe ele diverse soluții. La polul opus, sunt blockchain-urile private, care limitează numărul participanților și sunt sisteme închise. De regulă, acestea sunt preferate de companii pentru a-și putea desfășura operațiunile interne într-un mod mai eficient.

Blockchain-urile se bazează pe o rețea descentralizată a participanților și nu pe o autoritate centrală. Acest lucru face ca tranzacțiile efectuate în rețea să fie constante, rapide, securizate, ieftine și inviolabile.

Caracteristici ale blockchain

 Constant — rețelele operează global 24/7/365;

 Rapid tranzacțiile sunt peer-to-peer și sunt efectuate între utilizatori fără a fi nevoie de intermediari;

 Securizat nodurile operează într-un mod descentralizat și oferă astfel securitate colectivă împotriva atacurilor cibernetice;

 Ieftin — de vreme ce intermediarii sunt eliminați, blockchain-urile operează la costuri reduse;

 Inviolabil  datele sunt transparente (publice) și imuabile; odată ce tranzacțiile sunt puse într-un bloc, iar acesta este adăugat la blockchain, nimeni nu mai poate să altereze datele;

 

Articole similare

Votul prin blockchain: cum ne poate ajuta în viitor?
Educație

Votul prin blockchain: cum ne poate ajuta în viitor?

Votul prin blockchain: cum ne poate ajuta în viitor? Cum a luat naștere și ce este votul electronic? Importanța votului electronic în societate.

Ce sunt contractele inteligente?
Educație

Ce sunt contractele inteligente?

Informații relevante despre contractele inteligente. Diferențele dintre un contract tradițional și un contract modern. Care este importanța acestora. Beneficii și provocări.

Despre Taproot și îmbunătățirile pe care le aduce
Educație

Despre Taproot și îmbunătățirile pe care le aduce

Taproot este unul din cele mai așteptate upgrade-uri ale Bitcoinului. Ce reprezintă Taproot și care sunt propunerile de îmbunătățire? Cum va fi optimizată securitatea, confidențialitatea și scalabilitatea Bitcoinului?

Cum să faci stake pe blockchain-urile PoS?
Educație

Cum să faci stake pe blockchain-urile PoS?

Scurt istoric al blockchain-urilor Proof-of-Stake. Cum are loc procesul de stake și pașii concreți pentru a face asta.

Blockchain-urile PoS (Proof-of-Stake)
Educație

Blockchain-urile PoS (Proof-of-Stake)

'Deep dive' în blockchain-urile Proof-of-Stake. Cum fucţionează şi cum este securizată o astfel de reţea. Ce proiecte sunt pe blockchain-uri PoS? Diferenţele dintre PoW şi PoS.

Ce sunt și cum funcționează wrapped tokens?
Educație

Ce sunt și cum funcționează wrapped tokens?

Wrapped token sunt o versiune simbolizată a unei alte criptomonede. Acesta este legat de valoarea activului pe care îl reprezintă și, de obicei, poate fi răscumpărat pentru acesta în orice moment.