Criptopedia

Ce sunt aplicatiile descentralizate dApps?

De catre Criptopedia - 20 iul 2022

Dapps s-ar putea simți ca niște aplicații obișnuite. Dar în culise au câteva calități speciale, deoarece moștenesc toate superputerile Ethereum.

Aplicațiile descentralizate (dApps) sunt aplicații sau programe digitale care există și rulează pe o rețea de computere blockchain, (adesea pe platforma Ethereum) sau peer-to-peer (P2P) în loc de un singur computer, concentrându-se pe construirea de servicii financiare folosind criptomonede, jocuri sau social media.

Mai exact, spre deosebire de aplicațiile tradiționale, DApps funcționează fără intervenție umană și nu sunt deținute de nicio entitate, având ca avantaje principale protejarea confidențialității utilizatorilor, lipsa cenzurii și flexibilitatea dezvoltării.

Comparație dApps cu aplicație standard
O aplicație web standard, cum ar fi Uber sau Twitter, rulează pe un sistem informatic care este deținut și operat de o organizație, oferindu-i autoritate deplină asupra aplicației și funcționării acesteia. Pot exista mai mulți utilizatori pe o parte, dar backend-ul este controlat de o singură organizație.
DApps pot rula într-o rețea P2P sau într-o rețea blockchain. De exemplu, BitTorrent, Tor și Popcorn Time sunt aplicații care rulează pe computere care fac parte dintr-o rețea P2P, prin care mai mulți participanți pot atât consuma conținut, crea conținut sau realiza ambele funcții simultan.
Un dezvoltator poate crea un dApp asemănător Twitter și îl poate pune într-un blockchain în care orice utilizator poate publica mesaje. Odată postate, nimeni, inclusiv creatorii aplicației, nu poate șterge mesajele.


Istoria dApps
Bitcoin, prima criptomonedă , este un exemplu de DApp.
Bitcoin este open-source. Toate tranzacțiile din lanțul de blocuri Bitcoin sunt deschise și publice, iar aplicația funcționează fără controlul vreunei entități centralizate. Fiecare tranzacție Bitcoin de la începutul aplicației este disponibilă public și imuabilă.


Odată cu crearea Ethereum (ETH) în 2013, posibilitatea unui mod de viață descentralizat a devenit din în ce mai realizabil.
Buterin a imaginat un internet bazat pe blockchain, unul în care utilizatorii dețin controlul în loc de corporații. Pentru a face acest lucru, a fost creat conceptul de contracte inteligente. Aceste contracte sunt imuabile, deoarece regulile și limitările au fost incluse în codul lor. Aceasta înseamnă că orice parte poate tranzacționa fără un intermediar, eliminând nevoia de platforme centralizate.


În 2014 a fost lansat un raport care definește DApp, numit „The General Theory of Decentralized Applications, Dapps”. A fost scris de diverși autori cu experiență în spațiu precum David Johnston și Shawn Wilkinson.


Lucrarea a definit DApps ca entități cu următoarele caracteristici:
· Un DApp trebuie să aibă cod open-source și să funcționeze fără intervenția unei terțe părți. Trebuie să fie controlat de utilizator, deoarece propun și votează modificările care sunt implementate automat.
· Toate informațiile trebuie păstrate într-o rețea blockchain accesibilă publicului. Descentralizarea este cheia, deoarece nu poate exista un punct central de atac.
· DApps trebuie să aibă un fel de token criptografic pentru acces și trebuie să răsplătească contribuitorii în simbolul menționat, cum ar fi mineri și stakers.
· Un DApp trebuie să aibă o metodă de consens care generează jetoane, cum ar fi proof-of-work (PoW) sau proof-of-stake (PoW).

Beneficii
Toleranță la erori. Dacă un singur nod din rețea încă funcționează, o rețea descentralizată poate rămâne disponibilă, deși performanța poate fi redusă grav. Deoarece nu există o rețea centralizată, un hacker nu ar putea ataca destule rețele de noduri pentru a distruge o aplicație dApp.
Integritatea datelor. Datele stocate pe un blockchain sunt imuabile și sigure, deoarece algoritmii de consens blockchain asigură că datele stocate în blockchain sunt rezistente la schimbare.
Platformă flexibilă. Blockchain-ul Ethereum este suficient de flexibil pentru a permite dezvoltarea rapidă a dApps pentru diferite industrii.
Confidențialitatea utilizatorului. Utilizatorii nu trebuie să-și trimită informațiile personale către dApps pentru a utiliza orice funcționalitate specifică aplicației.

Ethereum este o platformă flexibilă pentru crearea de noi dApps, oferind infrastructura necesară dezvoltatorilor pentru a-și concentra eforturile în găsirea de utilizări inovatoare pentru aplicațiile digitale. Acest lucru ar putea permite implementarea rapidă a aplicațiilor dApp într-o varietate de industrii, inclusiv bancare și finanțe, jocuri, rețele sociale și cumpărături online.

Dezavantaje
În timp ce aplicațiile descentralizate ar putea prezenta un viitor fără corporații, există în prezent câteva probleme majore pe care industria lucrează să le rezolve.
În primul rând, lipsa unei autorități centrale ar putea însemna actualizări mai lente și modificări ale platformei. La urma urmei, o parte poate pur și simplu să-și actualizeze aplicația după cum dorește.

Un DApp, totuși, necesită un consens majoritar din partea guvernării interioare - chiar și pentru o remediere minoră a erorilor. Acest lucru ar putea dura săptămâni sau chiar luni, deoarece utilizatorii dezbat avantajele și dezavantajele oricărei îmbunătățiri.

De asemenea, DApps necesită o bază de utilizatori de dimensiuni rezonabile pentru a funcționa corect. Au nevoie de noduri, guvernare și utilizatori doar pentru a interacționa cu ele. Cu toate acestea, accesarea DApps poate fi destul de dificilă în această etapă incipientă și mulți nu văd suportul de care au nevoie.


În viitor, accesarea unui DApp poate fi mai simplă. Dar, deocamdată, utilizatorii trebuie să descarce un browser acceptat de DApp, să trimită criptografiile necesare în acel portofel și să interacționeze de acolo. În timp ce utilizatorii cunoscători de tehnologie nu ar trebui să aibă probleme cu acest lucru, marea majoritate a oamenilor nu vor avea idee de unde să înceapă.

Articole similare

Modelul UTXO vs. Modelul de conturi
Educație

Modelul UTXO vs. Modelul de conturi

Bitcoin utilizează modelul UTXO pentru constituirea soldurilor utilizatorilor, în timp ce Ethereum și lanțurile EVM utilizează modelul de conturi (account model).

Cum să faci stake pe blockchain-urile PoS?
Educație

Cum să faci stake pe blockchain-urile PoS?

Scurt istoric al blockchain-urilor Proof-of-Stake. Cum are loc procesul de stake și pașii concreți pentru a face asta.

Scurtă introducere în minarea de criptomonede
Educație

Scurtă introducere în minarea de criptomonede

Ce este minarea de criptomonede? Cu ce se minează? Ce contează cel mai mult în acest proces şi care sunt paşii.

Ce este  Ethereum Name Service (ENS)?
Educație

Ce este Ethereum Name Service (ENS)?

ENS își propune să simplifice spațiul crypto și al finanțelor descentralizate, permițând unui utilizator să creeze un nickname universal pentru toate adresele sale publice și adrese de site-uri web descentralizate.

Stiinta veche ce va schimba lumea. Totul despre criptografie
Educație

Stiinta veche ce va schimba lumea. Totul despre criptografie

Cum este posibil ca o stiinta ce exista de mii de ani sa revolutioneze lumea asa cum o stim? Afli cum criptografia a devenit fundamenul central al tehnologiei Blockchain, inventia revolutionara care a dat nastere Bitcoin

Despre Taproot și îmbunătățirile pe care le aduce
Educație

Despre Taproot și îmbunătățirile pe care le aduce

Taproot este unul din cele mai așteptate upgrade-uri ale Bitcoinului. Ce reprezintă Taproot și care sunt propunerile de îmbunătățire? Cum va fi optimizată securitatea, confidențialitatea și scalabilitatea Bitcoinului?