Criptopedia

Cum să faci stake pe blockchain-urile PoS?

De catre Criptopedia - 29 aug 2021

Blockchain-urile care utilizează Proof-of-Stake ca algoritm de consens au căpătat o mare notorietate în ultimii ani. Atât utilizatorii, cât și dezvoltatorii, doresc blockchain-uri care să fie cât mai eficiente energetic, scalabile, accesibile ca preț de intrare și mai rapide decât blockchain-urile Proof-of-Work, care sunt mult mai lente, greu scalabile, costisitoare ca preț de intrare și necesită un consum energetic ridicat.

 

Scurt istoric al PoS

PoS a fost prima oară utilizat de Peercoin, în 2013. Modelul a fost preluat apoi de multe alte rețele mai mari și au apărut inclusiv variații ale acestuia (DPoS – Delegated Proof of Stake fiind cel mai cunoscut; tokenii sunt stake-uiți printr-un proces de delegare a acestora către validatorii rețelei). Cea mai așteptată implementare a PoS este cea pe care Ethereum o va face (denumită și Ethereum 2.0), migrând de la PoW, însă deocamdată a fost amânată de câteva ori.

Citește despre:

• Blockchain-urile Proof-of-Stake


Cum are loc procesul de stake

Pentru a putea participa la verificarea și crearea blocurilor pe un blockchain PoS, utilizatorii trebuie să facă stake pentru un anumit număr de tokeni. Acest proces presupune să-ți pui tokenii drept gaj, iar în cazul în care vei acționa malițios, rețeaua te va pedepsi luându-ți tokenii și interzicându-ți accesul în rețea pe viitor. Astfel, rețeaua se protejează de actorii malițioși și de orice activitate frauduloasă din partea celor cu intenții rele.

A face stake pe un blockchain PoS într-un mod onest aduce beneficii utilizatorilor, căci aceștia au posibilitatea de a câștiga un venit pasiv, ca recompensă pentru participarea în procesul de guvernanță al rețelei respective. De asemenea, când vă decideți să faceți stake pe o rețea PoS trebuie să fiți atenți la tokenomia rețelei și la modul în care emiterea de noi tokeni va afecta diluarea prețului celor deja existenți.

Un individ ori un grup este ales la întâmplare de un algoritm pentru a verifica tranzacțiile dintr-un bloc. Algoritmul ia în calcul mai multe variabile, una fiind numărul de tokeni pus gaj de utilizator ori de grupul de utilizatori. Cei care sunt aleși să confirme blocul respectiv primesc drept recompensă comisioanele tranzacțiilor cuprinse în acel bloc.

Pași concreți pentru a putea face stake într-o rețea PoS

  1. În primul rând, ai nevoie să deții tokenii rețelei respective;
  2. Asigură-te că ai numărul de tokeni cerut de rețea pentru a face stake (în cazul Ethereum 2.0, vei avea nevoie de 32 ETH);
  3. Asigură-te că ai hardware-ul necesar și acces neîntrerupt la Internet, căci validatorii rețelei trebuie să fie online 24/7. Se poate face staking și în cloud, utilizând servere private virtuale (VPS).

 

Concluzie

În blockchain-urile PoS, cu cât numărul de tokeni utilizați pentru stake este mai mare, cu atât șansa de a fi ales pentru a crea noul bloc și a primi recompensă cresc. În blockchain-urile DpoS există un număr limitat de delegați, iar aceștia sunt aleși pe baza tokenilor pe care utilizatorii aleg să li-i delege. Dacă delegatul prin care un utilizator face stake este ales să creeze un bloc nou, atunci acesta distribuie recompensa în mod proporțional tuturor celor care fac staking prin intermediul său.

Prezentul rețelelor PoS este unul promițător, cu multă inovație în desfășurare, și e posibil ca viitorul lor să fie unul care va întrece orice așteptări și imaginație.

Articole similare

Ce sunt aplicatiile descentralizate dApps?
Educație

Ce sunt aplicatiile descentralizate dApps?

dApps sunt aplicații sau programe digitale care există și rulează pe o rețea de computere blockchain sau peer-to-peer, concentrându-se pe construirea de servicii financiare folosind criptomonede, jocuri sau social media.

Aplicatiile tehnologiei blockchain
Educație

Aplicatiile tehnologiei blockchain

Bitcoin și Ethereum funcționează în baza unei tehnologii numită blockchain. Un blockchain reprezintă o listă de tranzacții care poate fi văzută și verificată de oricine.

Tehnologia care va schimba lumea.  Despre BLOCKCHAIN, pe înțelesul tuturor
Premium
Educație

Tehnologia care va schimba lumea. Despre BLOCKCHAIN, pe înțelesul tuturor

Ce este, cum funcționează și cum ne va schimba viața această tehnologie care reduce la maximum riscul corupției, al fraudei și al manipulării. Blockchain înseamnă Bitcoin sau e mult mai mult de atât?

Ce este Layer 2 și de ce este important?
Educație

Ce este Layer 2 și de ce este important?

Layer 2 pe blockchain este un protocol secundar având scopul principal de a rezolva dificultăți legate de viteza tranzacțiilor și scalarea cu care se confruntă principalele rețele de criptomonede.

Ce sunt și cum funcționează wrapped tokens?
Educație

Ce sunt și cum funcționează wrapped tokens?

Wrapped token sunt o versiune simbolizată a unei alte criptomonede. Acesta este legat de valoarea activului pe care îl reprezintă și, de obicei, poate fi răscumpărat pentru acesta în orice moment.

Simplu explicat: Ce sunt blockchain bridges?
Educație

Simplu explicat: Ce sunt blockchain bridges?

Un blockchain bridge (punte/pod blockchain), cunoscut și sub numele de cross-chain bridge, conectează două chainuri diferite, permițând utilizatorilor să trimită criptomonede de la un chain la altul (oferi Matic pt ETH).