Criptopedia

Despre Taproot și îmbunătățirile pe care le aduce

De catre Criptopedia - 14 nov 2021

Taproot este unul din cele mai anticipate upgrade-uri ale Bitcoinului de la ultimul hard fork, din 2017, fiind un upgrade de tip soft fork, scopul lui fiind de a îmbunătăți confidențialitatea utilizatorilor și eficienţa întregului blockchain.

Ultimul update major al rețelei Bitcoin a avut loc în august 2017 sub denumirea de Segregated Witness (SegWit), obiectivul acestui update fiind optimizarea tranzacțiilor în cadrul blockchain-ului și a avut ca rezultat apariția Bitcoin Cash.

Îmbunătățirea rețelei prin Taproot a fost propusă în anul 2018 de către un developer din cadrul Bitcoin Core, Greg Maxwell. În data de 12 iunie 2021 a fost atins pragul de 90% al blocurilor extrase, acesta fiind interpretat ca un semnal de sprijin de la mineri.

Acest lucru înseamnă că 1.815 din cele 2.016 de blocuri extrase în perioada de două săptămâni, alocată votului minerilor, au conținut o informație codificată, prin care aceștia își dau acordul pentru îmbunătățirea rețelei. Acest mecanism de vot a fost numit Speedy Trial (procesul rapid).

Actualizarea Taproot va optimiza blockchain-ul Bitcoin prin:

  • Creștebrea confidențialității: acest lucru nu se referă la anonimatul oferit adreselor Bitcoin ci se referă la creșterea confidențialității în ceea ce privește tipurile de tranzacții efectuate de către utilizatori. În acest fel trazacţiile complexe care necesită multiple semnături nu vor putea fi deosebite de tranzacțiile simple on-chain;
  • Taxe de transfer mai mici: dimensiunea datelor tranzacțiilor complexe în cadrul blokcahin-ului va fi redusă ceea ce duce la scăderea taxelor de transfer;
  • Creșterea flexibilității: un nou tip de semnătură va permite funcționarea de smart contracts în cadrul rețelei Bitcoin, făcând mai ușor și mai ieftin pentru utilizatorii blockchain-ului să stabilească condiții mai complicate pentru o tranzacție;
  • Lightning boost:  Taproot va face posibil ca tranzacțiile în cadrul rețelei Lightning să fie mai ieftine, mai flexibile și cu un grad de confidențialitate mărit. Rețeaua Lightning este o soluție off-chain, Layer 2, ceea ce înseamnă că transferurile se fac printr-o nouă rețea de canale de plată ancorată în blockchain-ul Bitcoin.

Taproot cuprinde trei propuneri de îmbunătățire a blockchain-ului Bitcoin (BIP):

1. BIP340: implementarea semnăturii Schnorr, un tip de semnătură criptografică mai sigură și flexibilă. Introduce, de asemenea, o tehnică numită “key aggregation” ce permite tranzacțiilor ce folosesc semnături multiple sau smart contracts să utilizeze aceeași cantitate de date în cadrul blockchain-ului Bitcoin ca o tranzacție standard, cu o singură semnătură. Cu ajutorul Semnăturii Schnorr, o singură cheie publică agregată și o singură semnătură agregată este înregistrată în loc de cheile publice și semnăturile tuturor participanților.

Astfel, observatorii nu vor putea face diferența dintre o tranzacție obișnuită și una multisig (ce folosește mai multe semnături) fiind îmbunătățită, în acest mod, confidențialitatea utilizatorilor.

Inițial, Satoshi Nakamoto, a folosit ca semnătură criptografică Elliptic Curve Digital Signature Algorithm (ECDSA). Alegerea ECDSA față de algoritmul Schnorr s-a datorat faptului că acesta era deja utilizat pe scară largă, era bine înțeles de către dezvoltatori, era sigur, compact și open-source. Dezavantajul ECDSA constă în faptul că tranzacțiile multisig pot fi cu ușurință distinse față de tranzacțiile normale ce utilizează o singură semnătură, putând atrage atenția asupra acestor tranzacții.

2. BIP341: Taproot va implementa sistemul Merklized Alternative Script Trees (MAST). MAST este o soluție propusă ce utilizează “arbori” Merkle — o structură de date compactă, veche de zeci de ani, inventată de criptograful Ralph Merkle. Cum funcționează MAST? Pe scurt, toate condițiile diferite în care fondurile pot fi cheltuite sunt analizate individual și incluse într-un “arbore” Merkle, ce va produce, în cele din urmă, un singur hash numit rădăcina Merkle. Această rădăcina Merkle “închide” monedele. Beneficiul unic este că, dacă oricare din datele din “arborele” Mekle sunt dezvăluite, “rădăcina” acestuia va adauga date adiționale (numite calea Markle) ce pot fi utilizate pentru a verifica dacă acele date specifice au fost incluse în “arborele” Makle, restul arborelui rămânând tăiat și ascuns.

“Arborii” Markle sunt frecvent folosiți în criptografie că o soluţie pentru a dovedi existenţa datelor într-un set, fără a fi nevoie să se dezvăluie întregul set de date. Prin expunerea doar a anumitor detalii din cadrul tranzacției executate, Taproot oferă confidențialitate crescută utilizatorilor blockchain-ului Bitcoin. Cu ajutorul Taproot, cei ce analizează blockchain-ul nu ar avea posibilitatea să vadă condițiile sau rezultatele tranzacțiilor neexecutate, care ar putea conține informații sensibile, cum ar fi tipul de portofel utilizat.

MAST va aduce multiple beneficii rețelei Bitcoin. În primul rând, prin reducere a dimensiunii tranzacţiilor cu ajutorul “arborelui” Merkle, acestea vor ocupa mai puțin spațiu în cadrul blockchain-ului. Nemaifiind nevoie ca toate informațiile din cadrul unei tranzacții să fie introduse în blockchain, rezultă un spațiu mult mai liber pentru a fi procesate tranzacțiile mult mai rapid și astfel se poate îmbunătăți problemele ce țin de scalabilitatea rețelei Bitcoin.

De asemenea, nivelul de confidențialitate al tranzacțiilor va fi îmbunătățit deoarece odată cu implementarea MAST, doar informațiile esențiale ale unei tranzacții sau script vor fi dezvăluite, fără a fi nevoie să arate toate condițiile și restricțiile stabilite anterior. Astfel, condițiile și restricțiile care nu sunt activate în tranzacție pur și simplu nu vor fi incluse în blockchain.

3. BIP342: Tapscript este o versiune actualizată a limbajului de programare al Bitcoinului și este folosit pentru a integra Semnătura Schnorr și tehnologia Taproot pentru cei ce optează pentru upgrade. Tapscript va facilita, de asemenea, implementarea viitoarelor actualizări ale blockchain-ului Bitcoin, permițând introducerea mai simplă și rapidă a noilor tipuri de coduri operaționale.


Taproot este un eveniment extrem de așteptat și susținut pe cale largă de către comunitatea de mineri dar și de dezvoltatori și utilizatori. Deși impactul acestei actualizări va fi cu adevărat apreciat în următorii ani, pe măsură ce mai mulți furnizori de servicii vor adopta tehnologia blockchain, se anticipează că îmbunătățirile aduse de Taproot vor fi semnificative pentru viabilitatea pe termen lung al Bitcoinului.

Deci, upgrade-ul Taproot va crește funcţionalitatatea Bitcoinului și va extinde potențial în piața acestuia, iar acest lucru ne amintește că Bitcoin, în primul rând, este o tehnologie revoluționară, nu doar un store of value. Însă, tehnologia implică riscuri — lucrurile pot merge prost, codurile pot da eroare sau pot să apară efecte nedorite. De aceea este esenţial ca actualizările blockchain-ului Bitcoin să fie rare, deoarece ele trebuie verificate şi testate cu atenție. De asemenea, deoarece nu există o autoritate centrală care să decidă asupra upgrade-urile Bitcoinului, acestea trebuie aprobate de toate părțile cheie ale ecosistemului, consensul fiind întodeauna extrem de dificil de atins.

Articole similare

Tehnologia care va schimba lumea.  Despre BLOCKCHAIN, pe înțelesul tuturor
Premium
Educație

Tehnologia care va schimba lumea. Despre BLOCKCHAIN, pe înțelesul tuturor

Ce este, cum funcționează și cum ne va schimba viața această tehnologie care reduce la maximum riscul corupției, al fraudei și al manipulării. Blockchain înseamnă Bitcoin sau e mult mai mult de atât?

Ce este și ce caracteristici are Binance Smart Chain?
Educație

Ce este și ce caracteristici are Binance Smart Chain?

Binance Smart Chain (BSC) este o rețea blockchain concepută pentru implementarea aplicațiilor bazate pe contracte inteligente și realizează blocuri în aproximativ 3 secunde cu un algoritm de consens Proof-of-Stake.

Ce sunt și cum funcționează wrapped tokens?
Educație

Ce sunt și cum funcționează wrapped tokens?

Wrapped token sunt o versiune simbolizată a unei alte criptomonede. Acesta este legat de valoarea activului pe care îl reprezintă și, de obicei, poate fi răscumpărat pentru acesta în orice moment.

Blockchain-urile PoW (Proof-of-Work)
Educație

Blockchain-urile PoW (Proof-of-Work)

'Deep dive' în blockchain-urile Proof-of-Work, tehnologie constituentă a Bitcoin-ului. Critici aduse la adresa acestei tehnologii.

Ce sunt aplicatiile descentralizate dApps?
Educație

Ce sunt aplicatiile descentralizate dApps?

dApps sunt aplicații sau programe digitale care există și rulează pe o rețea de computere blockchain sau peer-to-peer, concentrându-se pe construirea de servicii financiare folosind criptomonede, jocuri sau social media.

Care este diferența între testnet și mainnet?
Educație

Care este diferența între testnet și mainnet?

MainNet și TestNet sunt etape foarte importante atunci când un developper lansează o criptomonedă. Înainte de lansarea oficială totul trebuie să fie funcțional. Testele se fac pe o rețea restrânsă, numită test network.