Criptopedia

Dificultăți întâmpinate de tehnologia blockchain

De catre Criptopedia - 22 aug 2021

În ciuda faptului că este o tehnologie revoluționară, alături de alte noi tehnologii (AI, Big Data, IoT), blockchain nu este “soluția magică” la orice problemă a lumii noastre.

În continuare vă vom prezenta câteva dificultăți cu care această tehnologie se confruntă la momentul actual:

1. Atacurile cibernetice

Blockchain-urile nu sunt pe deplin imune împotriva atacurilor cibernetice ori a încercărilor unor actori malițioși de a prelua controlul asupra rețelelor. Într-un mod special noile blockchain-uri sunt vulnerabile, căci ele fie nu au încă o comunitate dezvoltată, fie nu utilizează un mecanism de consens suficient de robust.

2. Trilema blockchain

Una dintre problemele majore, căreia încă nu i s-a găsit o rezolvare adecvată poartă numele de “trilema blockchain”: cum să faci să obții simultan o scalabilitate, descentralizare și securitate ridicate.

Bitcoin oferă un nivel ridicat de securitate și descentralizare, însă un nivel scăzut de scalabilitate. Alte blockchain-uri care se laudă cu scalabilitatea lor (mii de tranzacții/secundă) au probleme fie la capitolul descentralizare, fie la cel de securitate.

3. Impactul asupra mediului

Blockchain-urile PoW sunt mari consumatoare de energie, iar în cazul în care aceasta nu provine din surse regenerabile, acest lucru are un impact negativ asupra mediului. Bitcoin este de departe cel mai criticat blockchain pentru consumul lui energetic, echivalent cu cel al unor țări mai mici.

4. Complexitatea tehnică

Aceasta îi intimidează de obicei atât pe indivizii care încearcă să studieze această tehnologie, cât și pe cei care vor să o implementeze pentru business-urile lor.

În concluzie

În ciuda acestor dificultăți, tehnologia blockchain este una foarte promițătoare și cu mult potențial, lucru dovedit mai ales în ultimii ani, atât prin explozia de inovație la nivel mondial, cât și prin adoptarea ei de către tot mai multe persoane ori companii. Probabilitatea ca această tehnologie să devină parte integrantă din viitorul nostru digital este una foarte ridicată, lucru ce ne face să privim cu optimism spre acel viitor.

Articole similare

Ce este  Ethereum Name Service (ENS)?
Educație

Ce este Ethereum Name Service (ENS)?

ENS își propune să simplifice spațiul crypto și al finanțelor descentralizate, permițând unui utilizator să creeze un nickname universal pentru toate adresele sale publice și adrese de site-uri web descentralizate.

Votul prin blockchain: cum ne poate ajuta în viitor?
Educație

Votul prin blockchain: cum ne poate ajuta în viitor?

Votul prin blockchain: cum ne poate ajuta în viitor? Cum a luat naștere și ce este votul electronic? Importanța votului electronic în societate.

Aplicatiile tehnologiei blockchain
Educație

Aplicatiile tehnologiei blockchain

Bitcoin și Ethereum funcționează în baza unei tehnologii numită blockchain. Un blockchain reprezintă o listă de tranzacții care poate fi văzută și verificată de oricine.

Simplu explicat: Ce sunt blockchain bridges?
Educație

Simplu explicat: Ce sunt blockchain bridges?

Un blockchain bridge (punte/pod blockchain), cunoscut și sub numele de cross-chain bridge, conectează două chainuri diferite, permițând utilizatorilor să trimită criptomonede de la un chain la altul (oferi Matic pt ETH).

Ce este și ce caracteristici are Binance Smart Chain?
Educație

Ce este și ce caracteristici are Binance Smart Chain?

Binance Smart Chain (BSC) este o rețea blockchain concepută pentru implementarea aplicațiilor bazate pe contracte inteligente și realizează blocuri în aproximativ 3 secunde cu un algoritm de consens Proof-of-Stake.

Cryptominting vs mining: care este diferența?
Educație

Cryptominting vs mining: care este diferența?

Când vine vorba de ”batere„ (minting) vs minerit (mining) în criptoeconomie, principala diferență constă în modul contrastant în care sunt create monedele. Află din acest ghid care este diferența între minting și mining