Criptopedia

Ce este capitalizarea de piață?

De catre Criptopedia - 18 nov 2021

În industria blokchain-ului, termenul de capitalizare de piață se referă la o măsură ce ne arată dimensiunea relativă a unei criptomonede și se calculează prin înmulțirea prețului curent al anumitei monede cu cantitatea totală de monede aflate în circulație.

Capitalizarea totală = Fondul total de monede aflate în circulație x prețul fiecărei monede

Așadar, capitalizarea totală a Bitcoin-ului se poate calcula prin înmulțirea numărului monedelor aflate în circulație, adică aproximativ 18 miliarde, cu prețul Bitcoin la momentul efectuării calculului:

50.000$ x 18.8 miliarde= 940 miliarde $ capitalizare

65.000$ x 18.8 miliarde= 1.222 miliarde $ capitalizare

În timp ce capitalizarea pieței unei monede ne poate oferi informații importante despre dimensiunea și performanța companiei sau proiectului din spatele acesteia, este important să notăm faptul că nu este același lucru cu afluxul de fonduri. Așadar, capitalizarea pieței totale nu ne arată câți bani există în piață la un moment dat. Aceasta este o concepție greșită deoarece calculul capitalizării este direct proporțional cu prețul dar, de fapt, o variație relativ mică a prețului poate afecta în mod semnificativ capitalizarea pieței.

Putem lua ca exemplu o monedă cu prețul de $10 și un număr de monede aflate pe piață de 50.000.000, astfel încât capitalizarea totală a monedei va fi $500.000.000. În cazul în care prețul monedei ar crește de la $10 la $15 și capitalizarea totală ar crește de la $500.000.000 la $750.000.000. Însă, acest lucru nu însemna un aflux de $250.000.000 în piață. De fapt, suma totală necesară să crescă prețul monedei este dependentă de volum și lichiditate, termeni distincți dar concepte asemănătoare.

În timp ce volumul se referă la numărul de active tranzacționate într-un anumit interval de timp, lichiditatea reprezintă capacitatea unui activ de a fi cumpărat sau vândut rapid fără a provoca un impact prea mare asupra prețului.

Astfel spus, prețul unei monede cu volum mare și lichiditate nu poate fi atât de ușor manipulat deoarece există multe comenzi de cumpărare în order book și, eventual, un volum mare de de comenzi în diferite intervale de preț. Acest lucru duce la o piață mai puțin volatilă, ceea ce însemna că “balenele” ar avea nevoie de foarte mulți bani pentru a manipula semnificativ prețul.

În schimb, un order book subțire și o piață cu volum mic ar putea fi ușor manipulate cu o sumă relativ mică de bani, cauzând un impact semnificativ asupra prețului, cât și asupra capitalizării pieței.

 

Ce reprezintă fondul în circulație, fondul total și fondul maxim?

  • Fondul în circulație

Acest termen se referă la numărul total de criptomonede ce se află disponibile către public și circulă în piață. Fondul total al criptomonedelor aflat în circulație poate crește sau descrește în timp.

De exemplu, fondul în circulație al Bitcoin-ului va crește gradual până la maximul de 21 de milioane de monede. Această creștere este datorată procesului de minare care generează o nouă monedă la fiecare aproximativ 10 minute. Fondul în circulație de monede poate fi scăzut prin procesul de “burn”, proces ce elimina definitiv un anumit număr de monede de pe piață.

  • Fondul total

Fondul total se referă la numărul total de monede sau token-uri ce există și fie sunt în circulație, fie sunt blocate în anumite depozite colaterale și reprezintă totalitatea monedelor care au fost minate sau emise minus totalul monedelor care au fost “arse” sau distruse.

  • Fondul maxim

Fondul maxim al unei monede se referă la numărul maxim de monede sau token-uri care ar putea ajunge pe piață. Asta înseamnă că odată ce numărul maxim de monede a fost atins, nu vor mai exista alte monede minate, emise sau produse prin alte metode.

În mod normal, fondul maxim este stabilit de limitile definite ale protocolului de bază al fiecărui activ digital. Prin urmare, oferta maximă și emiterea de noi monede sunt, de obicei, bine stabilite în cadrul blocului geneză în funcție de codul sursă al proiectului. Stabilirea unei rate de emisie constantă cu o ofertă maximă predefinită pentru a controla inflația unei monede poate duce la o apreceriere pe termen lung a activului. În general, când fondul maxim este atins, există un număr limitat de monede aflate pe piață astfel încât cererea depășește oferta având în vedere faptul că se creează un deficit pe piață ceea ce poate duce la condiții de deflație.

Cu toate astea, unele monede nu au predefinit un fond maxim, asta însemnând că monedele vor fi emise sau minate constant, cel mai elocvent exemplu fiind Ethereum, al cărui fond crește constant în timp ce sunt generate noi blocuri de date.

S-a observat faptul că fondul în circulație este un indicator mult mai bun decât fondul total sau fondul maxim pentru a calcula capitalizarea de piață, deoarece monedele care sunt blocate, rezervate, “arse” sau urmează a fi emise sau minate nu pot afecta prețul și, prin urmare, nu ar trebui să afecteze nici capitalizarea de piață.

 

Large-cap vs Mid-cap vs Small-cap

Criptomonedele pot fi clasificate, în funcție de capitalizare, în trei categorii:

Large-cap sunt criptomonedele ce au o capitalizare de piață mare, deci pot fi considerate invesții sigure. Sunt considerate large-cap companiile sau proiectele ce valorează mai mult de 10 miliarde $.

Dacă decizi să investești într-un proiect crypto cu capitalizare mare, atunci investiția ta nu va avea creșteri majore și va fi considerată o investiție mai sigură și mai puțin volatilă. Așadar, chiar dacă nu vei avea parte de creșteri majore, vei putea avea parte de o creștere sustenabilă. Deși, nu trebuie să uităm faptul că piață criptomonedelor este mult mai volatilă decât tradiționala piață bursieră astfel încât ne putem aștepta la modificări de preț importante într-o perioada scurtă de timp chiar și la activele cu capitalizare mare cum ar fi Bitcoin sau Ethereum.

Mid-Cap sunt criptomonedele ce au o piață de capitalizare mai mică cuprinse între 1 miliard $ și 10 miliarde $. Având în vedere faptul că criptomonedele aflate în categoria mid-cap au o capitalizare mai mică decât cele large-cap ele prezintă un potențial mai mare de creștere și dezvoltare, dar prezintă și riscuri mai mari.

Small-Cap au cea mai mică capitalizare și prezintă cel mai mare risc de investiții deoarece prezintă riscuri ca proiectul lor să eșueze. Companiile cu market cap sub un miliard de dolari sunt clasificate ca fiind small-cap.

Având în vedere faptul că există trei mari categorii de criptomonede, investițiile noastre ar trebui să fie diverse, principalul motiv fiind reducerea riscului: un portofoliu diversificat ce cuprinde toate cele trei categorii va reduce riscul devalorizării rapide a portofelului; în timp ce criptomonedele large-cap sau cele mid-cap ar putea avea o ușoară depreciere, cele low-cap ar putea avea creșteri mai mari.

✍ Citește și: Ce este dominanța Bitcoin?

 

Diferențe între capitalizarea bursieră și capitalizarea pieței crypto

Termenul de capitalizare a pieței provine din sfera bursieră, iar pentru a înțelege exact care sunt diferențele dintre cele două piețe trebuie să știm cum funcționează piața bursieră. Deținerea de acțiuni într-o companie vă poate oferi o parte din proprietatea acesteia, ceea ce, în linii mari, înseamnă că aveți dreptul la o parte de dividente în momentul în care compania în care ați investit are profit sau puteți primi o suma proporțională de încasări în cazul în care compania este vândută.

Valoarea totală a actunilor reprezintă capitalizarea de piață a companiei. Capitalizarea de piață a companiei reprezintă o estimare a capacității actuale de a produce venituri și a potențialului sau de creștere.

La fel ca pe piața criptomonedelor, un procent semnificativ de acțiuni este deținut de fondatorii companiei și alți acționari importanți. Diferența o face faptul că, în cazul pieței crypto, pe lângă fonadatorii proieiectului, pot exista "balene" sau investitori timpurii ce dețin un număr mare de monede sau token-uri ce le blochează în portofele inactive. Majoritatea acțiunilor de pe piața bursieră plătesc dividente deci, acțiunile pe care le vor avea proprietarii le vor aduce dividente care la rândul lor vor dilua numărul acțiunilor deținute de ceilalți acționari. Acest lucru nu este valabil și în cazul criptomonedelor, când o "balenă" adună monede într-un portofel, ele pot fi inactive o bună perioada de timp sau chiar uitate pentru totdeauna.

De ce reprezintă acest lucru o problemă? Dacă o mare parte din aprovizionare este blocată, acest lucru poate afecta serios lichiditatea criptomonedei ceea ce poate duce ca monedele să fie cheltuite mai des. De exemplu, ne putem imagina că există o moneda ipotetică numită "Moneda A" care are un fond total de 100 de milioade de monede, din care 50 de milioane sunt deținute de una sau mai multe "balene". Asta înseamnă că acum avem numai 50 de milioane de monede disponibile pentru a fi tranzacționate. În momentul în care cererea pentru "Moneda A" crește cele 50 de milioane de monede vor fi cheltuite mai des. Cheltuirea excesivă duce la creșterea vitezei cu care circulă monedele iar viteză mare a monedei înseamnă valoare scăzută a rețelei.

În principiu, capitalizarea pieței nu este chiar cea mai bună măsură pentru a evalua valoarea unei criptomonede. După cum am văzut, există diferențe critice între capitalizarea pieței bursiere și capitalizarea pieței crypto, în cazul acțiunilor, numărul total al acțiunilor disponibile fiind o unitate mai precisă și definește mult mai clar distribuitia proprietății unei companii. În schimb, pe piața criptomonedelor, doar cunoscând capitalul pieței, nu putem face o judecată precisă despre valoarea companiei. Nu știm câte dintre aceste monede sunt deținute în cadrul portofelelor latente și care este viteză reală a token-urilor. Fără aceste valori, capitalizarea pieței unei criptomonede nu este cu adevărat cea mai bună metodă de a aprecia valoarea reală a acesteia.

Articole similare

Volumul - instrument de analiza in tradingul cu criptomonede
Educație

Volumul - instrument de analiza in tradingul cu criptomonede

În realizarea unei analize tehnice, pe lângă acțiunea prețului este esențială îndreptarea atenției și asupra volumului. Prețul și volumul sunt singurii indicatori de care avem nevoie pentru o tranzactionare cu succes.

Ce sunt jetoanele cu efect de levier?
Educație

Ce sunt jetoanele cu efect de levier?

Jetoanele cu efect de levier sunt active tranzacționabile pe piața spot cu ajutorul cărora traderii pariază pe deprecierea sau aprecierea acelei monede. Articolul nostru vă oferă un ghid detaliat despre Leveraged Tokens.

Tipuri de analiza in pietele de tranzactionare cu criptomonede
Educație

Tipuri de analiza in pietele de tranzactionare cu criptomonede

Daca vrei sa faci bani tranzactionand crypto, trebuie sa citesti bine piata. Pentru asta, ai nevoie de o strategie eficienta. Doua dintre cele mai bune variante de analiza sunt: ANALIZA TEHNICA si ANALIZA FUNDAMENTALA.

Ce sunt Automated Market Makers și cum funcționează?
Educație

Ce sunt Automated Market Makers și cum funcționează?

Automated Market makers - parte din ecosistemul finanțelor descentralizate (DeFi). Aceștia permit tranzacționarea criptomonedelor într-un mod automat folosind fonduri de lichiditate spre deosebire de piața tradițională.

Ce sunt si cum se utilizeaza Benzile Bollinger?
Educație

Ce sunt si cum se utilizeaza Benzile Bollinger?

Bollinger Bands - un instrument de analiza tehnica ce masoara volatilitatea pietei. Ele ofera informatii despre continuarea sau inversarea tendintei, posibilele [ ... ]

Simplu explicat: Ce este Punctul de Control în tradingul cu criptomonede
Educație

Simplu explicat: Ce este Punctul de Control în tradingul cu criptomonede

Punctul de Control descrie nivelul prețului la care a fost realizat cel mai mare volum de tranzacționare într-o anumită perioadă de timp (cumpărare/vânzare). Află din articol cum poți specula acest punct de control