Criptopedia

Ethereum transpus în concret

De catre Criptopedia - 12 oct 2021

Ethereum este blockchain-ul cel mai popular când vine vorba de construirea de dApp-uri (aplicații descentralizate), de DAO-uri (organizații autonome descentralizate) ori platforme DeFi (finanțe descentralizate). Toate aceste inovații au fost permise datorită infrastructurii Ethereum și a faptului că este open-source. Cu alte cuvinte, oricine are cunoștințele necesare poate să construiască pe această rețea una dintre soluțiile amintite.

De la lansarea sa publică, în iulie 2015, Ethereum a devenit punctul de referință pentru mii de developeri din întreaga lume. Jumătate dintre toate dApp-urile care există la ora actuală pe piață sunt construite pe blockchain-ul Ethereum. Există peste 600,000 de utilizatori activi care utilizează toate aceste dApps, iar adopția Ethereum este în continuă creștere.

De altfel, Ethereum este și cel mai important blockchain după Bitcoin și este situat în plan secund de ani buni, în ciuda faptului că și alte blockchain-uri au început să ofere servicii asemănătoare.

Succesul Ethereum se datorează pe de o parte faptului că a fost primul blockchain care a venit cu aceste idei, iar pe de altă parte se datorează viziunii co-fondatorului Vitalik Buterin și a echipei de developeri.

Cazurile de utilizare ale acestor dApp-uri construite pe Ethereum sunt diverse: browsere web, servicii de credit descentralizate, schimburi financiare etc. Dintre toate, sectorul DeFi este în plină expansiune, iar active digitale evaluate la multe miliarde de dolari sunt blocate în diverse protocoale care sunt parte ale acestui ecosistem.

Chiar dacă unele dApp-uri sunt asemănătoare cu aplicațiile web tradiționale, ele sunt capabile să opereze într-un mod peer-to-peer, ceea ce exclude nevoia vreunei autorități centrale. Acesta este cu siguranță un motiv întemeiat pentru care toate aceste aplicații descentralizate au apărut precum ‘ciupercile după ploaie’.

Toate aceste cazuri de utilizare ale rețelei Ethereum – fie că vorbim de dApp-uri, DAO-uri ori platforme DeFi, necesită stocarea pe blockchain a unei cantități mari de date și nu de puține ori, popularitatea unora dintre ele au dus la congestionarea rețelei (cazul cel mai celebru fiind probabil cel al CryptoKitties în noiembrie 2017).

Cu cât Ethereum își extinde mai mult arealul, cu atât mecanismul de consens actual (Proof-of-Work) este supus unei presiuni imense și face tot mai necesară trecerea rețelei la un alt mecanism de consens (Proof-of-Stake), pentru a rezolva această problema de scalabilitate.

Astfel, developerii Ethereum lucrează pentru a face tranziția la o nouă platformă, Ethereum 2.0. Aceasta va fi lansată printr-un pachet de actualizări în mai multe etape, numit Serenity. După câțiva ani de dezvoltare, testare și speculații, implementarea Ethereum 2.0 a început cu faza 0 a actualizarilor Serenity și lansarea în decembrie 2020 a Ethereum 2.0 Beacon Chain.

În concluzie, putem afirma că rețeaua Ethereum este “un magnet pentru inovație”, atrăgând la momentul actual cei mai mulți developeri comparativ cu toate celelalte rețele. Modul flexibil în care se poate programa în această rețea este iarăși un factor determinant pentru care atât de mulți developeri ori antreprenori o aleg. Ea permite nu doar reinventarea unor vechi modele de afaceri, ci și nașterea unora noi, descentralizate. Ethereum 2.0 are toate șansele să facă să devină realitate ideea unui Internet cu un grad ridicat de descentralizare.

Articole similare

Ce este Ethereum gas? Cum putem plăti taxe mai mici?
Educație

Ce este Ethereum gas? Cum putem plăti taxe mai mici?

Pe scurt, gas-ul, în rețeaua Ethereum, reprezintă comisionul sau taxa pe care fiecare utilizator este obligat să o plătească astfel încât tranzacția sau contractul inteligent să poată fi efectuate cu succes.

Ce este standardul de jetoane ERC-20?
Educație

Ce este standardul de jetoane ERC-20?

Standardul tehnic Erc20 este unul dintre cele mai importante standarde ale contractelor inteligente din întregul blockchain Ethereum. Erc-20 definește o listă uzuală de reguli la care trebuie să adere jetoanele fungibile

Ethereum - o scurtă introducere
Educație

Ethereum - o scurtă introducere

O scurtă introducere a criptomonedei Ethereum. Ce este revoluţionar la Ethereum comparativ cu Bitcoin? Cui se adresează această monedă?

Ce este testnet Goerli și ce beneficii aduce upgrade-ul Shanghai?
Educație

Ce este testnet Goerli și ce beneficii aduce upgrade-ul Shanghai?

Dezvoltatorii Ethereum vizează data de 14 martie momentul în care rețeaua de testare Goerli (testnet) să treacă prin upgrade-ul Shanghai, mișcarea prin care se permite retragerea eterului mizat (ETH) din blockchain.

Fundația Ethereum a aprobat standardul ERC-3475
Educație

Fundația Ethereum a aprobat standardul ERC-3475

Fundația Ethereum a aprobat standadrul erc3475, un instrument care va permite persoanelor fizice și instituțiilor să tranzacționeaze obligațiuni și instrumente derivate pe piețele secundare.

Ce este ”The Merge” si cum va influența Ethereum piața Crypto?
Educație

Ce este ”The Merge” si cum va influența Ethereum piața Crypto?

După testnet-urile Ropsten și Sepolia, Goerli a fost ultimul testnet programat înainte de a avea loc trecerea de la proof-of-work la proof-of-Stake a blockchain-ului Ethereum. Goerli a fost reușit. Ethereum trece la POS.