Criptopedia

Ce sunt evenimentele Black Swan?

De catre Criptopedia - 06 ian 2022

Un eveniment black swan este un eveniment imprevizibil care depășește ceea ce se așteaptă în mod normal de la o situație și, de obicei, are consecințe potențial grave.

Termenul a fost popularizat de Nassim Nicholas Taleb, profesor de economie, scriitor și fost trader pe Wall Street. Taleb a scris mai multe despre ideea unui eveniment black swan în anul 2007 în cartea cu același nume, exact cu un an înaintea marei crize financiare din 2008, eveniment ce este considerat a fi un fenomen black swan.

Din cauză că aceste evenimente sunt imposibil de prezis, conform spuselor autorului, dar și din cauza faptului că aduc consecințe catastrofale, este important pentru oameni să se aștepte la aceste tipuri de evenimente și să aibă un plan bine stabilit.

Taleb definește evenimentul black swan în felul următor:

  • este atât de rar încât posibilitatea ca acesta să apară este necunoscută;
  • are un impact catastrofal atunci când are loc;
  • este explicat retrospectiv ca și cum ar fi putut fi, de fapt, previzibil.

Notă: Evenimentele black swan pot fi , de asemenea, pozitive, iar aceste evenimente pot depinde și de perspectiva ta. De exemplu, marea criză financiară din anul 2008 a fost teribilă pentru economia mondială, dar traderii care au shortat piața înainte de prăbușire au devenit mult mai bogați.

Evenimente black swan din economia mondială

Marea criză economică din anul 1929

Un exemplu de eveniment back swan "ca la carte" și unul din cele mai devastatoare evenimente de acest tip din istorie este Marea criză economică din anii 1929-1933. Acest eveniment a avut un impact atât de major în istoria omenirii încât este adesea folosit de economiști pentru a descrie cât de grav poate afecta o criză financiară economia mondială.

Marea criză din anul 1929 a început în Statele Unite odată cu prăbușirea bursei în data de 29 octombrie 1929, zi cunoscută sub denumirea de Marțea Neagră. Acest crash rapid a provocat o scădere la nivel mondial a prețurilor acțiunilor și o reducere severă a producției economiei globale.

La nivel mondial, Produsul Intern Brut a scăzut cu aproximativ 15%, în timp ce comerțul internațional a scăzut cu 50%. Prin comparație, Marea Recesiune din 2008 a înregistrat o scădere a PIB-ului global cu mai puțin de 1%. În Statele Unite, șomajul a crescut de la 5% la 23%, iar veniturile populației au scăzut dramatic. Deși unele țări au început să își revină la mijlocul anilor 1930, alte țări au resimțit efectele negative ale crizei economice până la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.

Deși cauzele Marii crize economice din 1929 nu sunt încă clare, unii economiști consideră că prăbușirea bruscă a pieței de valori a dus la scăderea încrederii investitorilor, ceea ce, la rândul său, a determinat o reducere a consumului și a cheltuielilor pentru investiții. Pe măsură ce deflația a lovit economia mondială și prețurile au început să scadă, mulți oameni au considerat că ar fi mai bine să reducă și mai mult cheltuielile în așteptarea unor prețuri și mai mici. Drept urmare, scăderea extremă a cererii a avut consecințe catastrofale asupra economiei Statelor Unite, consecințe ce s-au extins la nivel global.

Prăbușirea bulei Dot-Com din anul 2000

Spargerea bulei Dot-Com a început în data de 14 aprilie 2000 când indicele Nasdaq Composite a scăzut cu 9%, completând o scădere săptămânală de 25%. Fenomenul Dot-Com, cunoscut sub denumirea de bulă de internet, a fost o bulă de investițîi la sfârșitul anilor 1990, alimentată, în special, de speculațiile excesive în companiile ce aveau legătură cu internetul.

Progresul internetului și adoptarea masivă a tehnologiilor informatice au făcut ca multe companii noi să se concetreze exclusiv pe noile tehnologii. Până în 1997, aproape 35% din toate gospodăriile americane dețineau un computer personal, ceea ce a marcat o schimbare importantă către epoca informației. Unii investitori, cum ar fi Mark Cuban și Șir John Templeton, au anticipat faptul că evaluarea excesivă a companiilor Dot-Com nu este sustenabilă și au început să shorteze piața sau să își reducă din poziții chiar în vârful bulei.

Dot-com

 

Între anii 1995-2000, Nasdaq Composite Index a avut o creștere de 400%, urmând o scădere de aproximativ 78% în următoarele luni, investitorii reușind să piardă tot profitul din ultimii ani. Spargerea bulei a fost inițiată de câteva evenimente minore, cum ar fi faptul că fostul guvernator Alan Greenspan, a anunțat că banca centrală intenționează să majoreze ratele dobânzilor la începutul anului 2000, ceea ce a condus la o creștere a volatilității pieței.

Apoi, Japonia a intrat în recesiune în martie 2000, declanșând o vânzare la nivel mondial a acțiunilor din cadrul companiilor de tip Dot-Com. În noiembrie 2000, Pets.com, o companie populară ce avusese IPO cu doar două luni mai devreme, și-a anunțat falimentul, ceea ce a determinat mulți investitori să-și regândească investițiile în aceste tipuri de companii.

Marea Criză din 2008

Unul din cele mai severe și recente evenimente de tip black swan a fost Marea criză economică din 2008 ce a debutat cu spargerea bulei pieței imobiliare din Statele Unite și s-a extins rapid în restul lumii. Mulți economiști consideră criza financiară din 2008 cea mai gravă criză economică după criza din 1929. Actul de Modernizare a Serviciilor Financiare din anul 1999, cunoscut și sub numele de Legea Gramm-Leach-Bliley, a permis băncilor să folosească depozitele clienților pentru a investi în instrumente financiare derivate. Prin folosirea acestor instrumente de investiții, băncile și-au asumat riscuri excesive prin împrumuturi acordate proprietarilor de case cu rating îndoielnic.

În 2006, piața imobiliară din Statele Unite a cunoscut o depreciere pentru prima dată în decenii, însă majoritatea băncilor nu au luat în serios riscurile și au continuat să cumpere titluri garantate cu ipoteci care erau foarte profitabile în acel moment. Cu toate acestea, pe măsură ce piața imobiliarelor a continuat să scadă, acele titluri și-au pierdut cea mai mare parte din valoare, iar băncile au rămas cu o multitudine de instrumente financiare fără valoare.

Criza financiară, care a început cu deprecierea pieței imobiliare, a culminat odată cu falimentul Lehman Brothers din data de 15 septembrie 2008, fapt ce a generat o undă de șoc pe toate piețele globale majore. Alte bănci și companii de asigurări, adesea descrise ca fiind "prea mari pentru a falimenta", au primit ajutor generos din partea guvernului american pentru a evita alte falimente. Pe 16 septembrie, Fed a împrumutat compania AIG cu 85 de miliarde de dolari, iar Trezoreria SUA a preluat companiile de credit ipotecar Fannie Mae și Freddie Mac pentru 187 de miliarde de dolari.

În data de 20 septembrie 2008, Trezoreria SUA și Fed au oferit un "pachet de salvare" de 700 de miliarde de dolari companiilor aflate în prag de faliment, dar legea pentru acordarea ajutorului financiar a fost blocată în Congres până în data de 1 octombrie 2008, după ce deja aproape toate piețele finaciare globale au suferit pierderi majore.

Evenimente black swan ce au avut loc în istoria tranzacționării criptomonedelor

Site-ul de tranzacționare MtGox a fost țintă unor atacuri malițioase repetate

La începutul anului 2010, MtGox a fost cea mai mare platformă de tranzacționare a criptomonedelor, iar până în anul 2013, platforma a gestionat 70% din toate tranzacțiile cu Bitcoin. În anul 2011, Bitcoin a avut o creștere spectaculoasă, crescând de la 1$ la 30$, însă la scurt timp, prețul a suferit o depreciere de aproximativ 50% în urma zvonurilor conform cărora platforma MtGox ar fi suferit un hack — o pierdere de 25.000 de Bitcoin care, la acea vreme, valorau aproximativ 425.000$. Temerile investitorilor au fost atenuate atunci când MtGox a afirmat că hack-urile s-ar fi datorat slabei securități a utilizatorilor ce foloseau parole slabe și a escrocheriilor de tip phishing.

Cu toate acestea, câteva săptămâni mai târziu, contul unui auditor a fost compromis, ceea ce a dus la furtul a aproximativ 500.000 de Bitcoin din contul utilizatorilor platformei. Hacker-ul a plasat apoi un ordin masiv de vânzare la prețul pieței de 100.000 de Bitcoin, ceea ce a dus la o scădere a prețului de la 17.50$ la 0.01$ în doar câteva secunde, eveniment cunoscut sub numele de Flash Crash. Hacker-ul a încercat apoi să transfere banii din contul său MtGox, dar a reușit să transfere numai 1000$, deoarece aceasta era limita zilnică de retragere.

MtGox a oprit rapid toate tranzacțiile și a durat câteva zile pentru a rezolva toate problemele de securitate și să recupereze aproape toată cantitatea de Bitcoin furată. În ciuda pierderii minore de monede, furtul a dus la scăderea încrederii investitorilor în Bitcoin. În februarie 2014, MtGox s-a închis definitiv. Aceștia au suspendat toate tranzacțiile împreună cu majoritatea platformelor existente în momentul respectiv. În perioada următoare s-a descoperit că MtGox a pierdut un total de 650.000 de Bitcoin, inițial acest număr fiind de 850.000, dar un număr mare de Bitcoin a fost recuperat dintr-un cold wallet neutilizat din 2010. Furtul a început în perioada hack-ului inițial din 2011 și a continuat nedetectat timp de trei ani.

Hack-ul Ethereum

La scurt timp după lansarea blockchain-ului Ethereum, a fost fondată o nouă formă de organizare revoluționară numită Organizație autonomă descentralizată, pe scurt DAO. Crearea sa a dus la încasări fără precedent de crowdfunding la acea vreme, fondurile ajungând în prima fază la aproximativ 150 de milioane de dolari și crescând până la 250 de milioane de dolari până când a avut loc hack-ul din iunie 2016.

Cu toate că strângerea de fonduri a fost un adevărat succes, mai mulți investitori au început să își exprime îngrijorări cu privire la vulnerabilitățile din cadrul codului DAO, aceștia fiind îngrijorați de faptul că o eroare a contractelor inteligente ar putea permite ca tokenii DAO să poată fi sustraşi. În timp ce informaticienii au încercat să remedieze eroarea, un atacator a exploatat vulnerabilitatea și a început să sustragă fonduri. Din cadrul DAO, hacker-ul a reușit să fure aproximativ 3.6 milioane de Ethereum ce valorau aproximativ 50 de milioane de dolari la acea vreme. Acest lucru a făcut ca mulți investitori să își piardă încrederea în proiectul Ethereum iar valoarea acestuia a scăzut simțitor în perioada imediat următoare.

Între timp, comunitatea Ethereum a dezbătut cum să răspundă la atac. Eșecul DAO nu a însemnat doar pierderi financiare pentru investitori, dar a avut și repercursiuni grave pentru rețeaua Ethereum ce era în curs de dezvoltare. Înainte de atac, DAO devenise un proiect atât de puternic încât contractele sale dețineau aproximativ 14% din tot Ethereum-ul aflat în circulație la acea vreme.

Blockchain-ul Ethereum a suferit, în cele din urmă, un hard fork pentru a restaura fondurile furate investitorilor, dar nu toate părțile au fost de acord cu această decizie, ceea ce a dus la împărțirea rețelei în două blockchain-uri distincte: Ethereum și Ethereum Classic.

Momentul în care au fost falsificați 92 de miliarde de Bitcoin

În 2011, Bitcoin era încă la început, dar începea să crească în popularitate în rândul investitorilor și tot atunci a avut loc primul mare atac asupra blockchain-ului Bitcoin. Deși în circulație ar trebui să existe numai 21 de milioane de Bitcoin, la un moment dat, a apărut un bloc în cadrul blockchain-ului care arăta faptul că există 92 de miliarde de Bitcoin în circulație. Atacatorul a reușit să exploateze o vulnerabilitate a codului, fapt ce i-a permis să își creeze propria aprovizionare cu Bitcoin.

Problema a reprezentat o amenințare reală însă, cu toate acestea, falsificarea a fost remediată la aproximativ 5 ore după ce a avut loc, prin instalarea unui patch, realizarea unui hard fork la blocul anterior hack-ului și repornirea tuturor nodurilor Bitcoin.

Ce evenimente black swan ar putea avea loc în viitor?

Evenimentele black swan sunt, prin definiție, evenimente greu de identificat din timp și au efecte devastatoare, și tocmai din acest motiv inestitorii ar trebui să ia în calcul posibile evenimente ce ar putea duce la modificări importante ale valorii Bitcoin-ului.

Nassim Taleb îndeamnă investitorii să identifice potențialele puncte de slăbiciune din cadrul piețelor financiare aflate în creștere. Deși entuziasmul și potențialul din spațiul pieței criptomonedelor sunt extrem de mari, este important să reținem faptul că piața este încă tânără și netestată.

Aceasta ar putea fi o rețetă spre dezastru dacă doar câteva evenimente cheie ar avea loc, cum ar fi reglementări stricte din partea guvernelor, hack-uri majore sau hard fork-uri. Luarea în calcul a posibilității unui eveniment black swan poate oferi investitorilor o mică perspectivă, având în vedere că până la urmă, dacă piață criptomonedelor ne-a învățat ceva până acum, este să ne așteptăm la neașteptat.

Posibile reglementări

Bitcoin și altcoinurile operează în acest moment într-o zona juridică incertă, deși au existat mai multe încercări în direcția reglementării criptomonedelor în Statele Unite. Legile fiscale încă nu sunt pe deplin clarificate, deși profiturile obținute în urma investițiilor în criptomonede sunt impozitate.

Marea majoritate a platformelor de tranzacționare operează într-un spațiu "semi-legal" cu puțină sau fără supraveghere guvernamentală. Acest lucru ne poate oferi o idee despre un posibil scenariu de eveniment black swan — apariția unei presiuni zdrobitoare de reglementare apărută simultan pe mai multe piețe majore. Dacă, de exemplu, Statele Unite și Coreea de Sud ar decide simultan că piață criptomonedelor ar trebui reglementată strict am putea fi martorii unei posibile retrageri substanțiale de fonduri din piață.

Criticii acestui scenariu subliniază faptul că totuși, Bitcoin a supraviețuit interdicțiilor anterioare, cum ar fi cele instituite anterior în China. Cu toate acestea, China este o piață cunoscută ca fiind dificilă pentru investitorii străini din cauza nivelului ridicat de control din partea guvernului central și al dinamicii pieței oarecum nefaste, însă o reglementare puternică venită din Statele Unite sau Coreea de Sud ar putea fi mult mai devastatoare.

Exploatarea codurilor blockchain-ului

Un alt eveniment posibil de tip black swan ar putea fi un bug uriaș găsit și exploatat în codul unei criptomonede. Aceste tipuri de atacuri au avut loc, deseori, în cadrul blockchain-urilor unor monede mai mici, însă este puțin probabil ca securitatea Bitcoin-ului să fie compromisă.

Deși Bitcoin a rezistat de nenumărate ori atacurilor cibernetice și a dovedit că este rezistent la diferite tipuri de atacuri, unii experți susțin că puterea masivă de calcul a viitoarelor computere cuantice ar putea pune în primejdie securitatea activului.

Hack-uri și fork-uri

Natura digitală a Bitcoin-ului îl face să fie predispus la diferite atacuri digitale, iar pe lângă acestea poate să apară și alt dușman tehnologic numit "the common fork". Fork-urile, numite și bifurcaţii, reprezintă update-uri aduse rețelei din care poate rezulta un nou blockchain separat și independent față de blockchain-ul inițial (ex. Etherem și Ethereum Classic). După cum susțin unii specialiști, există posibilitatea unor criptomonede, precum Bitcoin, să fie literalmente bifurcate la nesfârșit. Dacă proiectului îi lipsește orice fel de coeziune centrală, există posibilitatea ca proiectul să fie bifurcat la nesfârșit în mai multe proiecte mici și irelevante. Pericolul aici este diluţia pieței. În acest mod, Bitcoin sau altă criptomoneda majoră ar putea fi bifurcată și reformată în sute de variații diferite, fiecare controlând doar segmente mici ale pieței. Acest lucru ar împiedica adopția pe scară largă și ar lăsa fereastra deschisă pentru presiunea de reglementare din partea autorităților centrale.

Cum poți folosi informațiile pe care le ai despre evenimentele black swan?

Din punct de vedere investițional, există mai multe modalități de a valorifica acest tip de evenimente sau de a-ți proteja capitalul de pierderi catastrofale. Acceptă că aceste evenimente vor avea loc: înțelegând piața vei descoperi faptul că acest tip de evenimente reprezintă o realitate, astfel încât poți elimina elementul surpriză și vei putea reacționa calm și rațional în cazul unui crash major. Profită de oportunitățile care îți sunt oferite: dacă piață se prăbușește și prețul criptomonedelor scade poți profita de situație să acumulezi pentru perioade lungi. Şi nu în ultimul rând, investește doar banii pe care îți permiți să îi pierzi.

Articole similare

Ce reprezintă staking-ul în spațiul criptomonedelor?
Educație

Ce reprezintă staking-ul în spațiul criptomonedelor?

Proof-of-stake în crypto este procesul care implică cumpărarea și blocarea unei anumite cantități de tokeni, care vor deveni un nod de validare activ pentru rețea. Astfel obținem dobânzi periodice pe durata staking-ului.

Simplu explicat: Ce este stagflatia?
Educație

Simplu explicat: Ce este stagflatia?

Stagflația este un concept macroeconomic, combinația dintre inflație și stagnarea economică. Când o economie se confruntă cu stagflația, avem cel mai rău din ambele părți: o recesiune combinată cu o inflație ridicată.

Ce este 51% atack si ce efecte are?
Educație

Ce este 51% atack si ce efecte are?

Atunci când un grup de mineri atacă un blockchain, controlând peste 50% din hashrate-ul de minerit al respectivei rețele – suma întregii puteri de calcul dedicată exploatării și procesării tranzacțiilor, avem un atac 51%

Ce este platforma Bybit IDO web3?
Educație

Ce este platforma Bybit IDO web3?

Bybit Web3 IDO - platformă unde investitorii sunt informați despre cele mai recente proiecte IDO (Initial DEX Offerings). Prin intermediul Bybit Web3, investitorii vor descoperi cum să participe la proiectele IDO.

Ce este un criptosnapshot și ce utilitate are?
Educație

Ce este un criptosnapshot și ce utilitate are?

Snapshotul este un instantaneu al blockchainului la un anumit moment, și este utilizat în mare parte pentru a evidenția soldul deținătorilor de jetoane la acel moment. Instantaneul este utilizat cel mai adesea la airdrop

Protocolul Spartan - configurare si informatii suplimentare
Premium
Educație

Protocolul Spartan - configurare si informatii suplimentare

Protocolul Spartan stimulează formarea capitalului în bazine (pool) de lichiditati, astfel încât acestea să poată fi utilizate pentru generarea de jetoane sintetice, instrumente de creditare si derivate [ ... ]