Criptopedia

Impactul masei monetare M2 asupra pieței de acțiuni și Bitcoin

De catre Criptopedia - 05 sep 2024

Aproape ca într-o schemă Ponzi, Fed-ul, banca centrală americană, este aproape obligată să mărească masa monetară pentru a ține datoria națională sub control; altfel, țara ar intra în faliment. Această apariție a ofertei “excedentare” de bani are un efect direct asupra piețelor financiare.

Când băncile centrale pun mai mulți bani în circulație, acest proces este numit și Quantitative Easing (QE). Teoretic, scopul tipăririi de bani este de a stimula creșterea împrumuturilor către consumatori, de a reduce ratele dobânzilor și de a impulsiona activitatea economică.

Masa monetară poate, de asemenea, să scadă. Deși este un fenomen rar, am observat o scădere a acesteia în 2022 și 2023, ca parte a eforturilor FED-ului de a controla ratele ridicate ale inflației. Acest proces este cunoscut și sub numele de Quantitative Tightening (QT).

Ce este masa monetară M2? 

Indicatorul monetar M2 include tot ceea ce se regăsește în M1, dar adaugă și alte tipuri de depozite. De exemplu, M2 include depozitele de economii din bănci. Multe bănci și alte instituții financiare oferă, de asemenea, posibilitatea de a investi în MMF-uri, un tip de fonduri mutuale, banii adunați fiind investiți, de exemplu în titluri de stat pe termen scurt.

Un alt element al M2 este reprezentat de certificatele de depozit (CD-uri) sau depozitele la termen relativ mici (adică mai puțin de aproximativ 100.000 de dolari), care sunt conturi în care deponentul s-a angajat să lase banii în bancă pentru o anumită perioadă de timp, variind de la câteva luni până la câțiva ani, în schimbul unei rate a dobânzii mai ridicate. Pe scurt, toate aceste tipuri de bani din M2 sunt bani pe care îi poți retrage și cheltui, dar care necesită un efort mai mare pentru a face acest lucru față de elementele din M1.

Agregate monetare

Indicatorul monetar M2 a înregistrat o creștere în 99% din perioada cuprinsă între 1959, anul primei măsurători, și prezent. Creșterea acestei măsurători de masă monetară poate fi atribuită următoarelor motive:

  1. Creșterea PIB-ului;
  2. Printarea de bani a băncii centrale americane (Fed);

Corelația dintre masa monetară M2 și piața de acțiuni

Acest indicator monetar pare a a avea o corelație aproape perfectă cu piața de acțiuni.

 
Corelația dintre masa monetară M2 și S&P 500

Indicele S&P 500, care măsoară valoarea acțiunilor celor mai mari 500 de corporații listate la NYSE sau Nasdaq, și masa monetară M2 sunt aproape identice.

Corelația dintre cele două măsurători poate fi folosită pentru a anticipa mișcările pieței de acțiuni, în special dacă orizontul investițional este de termen lung.

Mai precis, graficul ne arată că pe parcursul a 520 de săptămâni (10 ani), rata de corelație este de 97%, ceea ce indică o legătură strânsă pe termen lung între S&P 500 și M2.

Corelația dintre masa monetară M2 și Bitcoin

Să vedem corelația cu Bitcoin, showman-ul spațiului crypto.

Corelația dintre masa monetară M2 și BTC

Coeficientul de corelație pe 520 de săptămâni, de 0.84, evidențiază corelația puternică pe termen lung dintre Bitcoin și M2. O corelație de 84% este semnificativă, chiar dacă datele istorice ale Bitcoin nu se întind la fel de departe ca cele ale pieței de acțiuni.

Context

De regulă, economiștii avertizează că tipărirea de bani în timpul unei crize economice poate provoca hiperinflație. Cu toate acestea, în timpul pandemiei de Covid-19, SUA au oferit stimulente economice cetățenilor prin tipărirea de bani.

Raționamentul este justificat prin faptul că dacă mai mulți bani ajung la cetățeni, aceștia ar cere mai multe bunuri, iar oferta, pe termen scurt, nu ar putea satisfice creșterea bruscă a cererii. Cererea crescută pentru bunurile din economie ar rezulta într-o pierdere a echilibrului, respectiv la o creștere bruscă a prețurilor: pe scurt, am avea hiperinflație.

În decursul a trei luni și jumătate (din martie 2020 până în iunie 2020), Fed și-a extins balance sheet-ul de la 4,16 trilioane de dolari la 7,17 trilioane, ajungând în aprilie 2022 la aproximativ 9 trilioane.

Chiar dacă datoria națională a Statelor Unite ale Americii a ajuns la 122.34% din PIB, chiar dacă plafonul de îndatorare este mereu în creștere, iar banii sunt printați cu nemiluita, cum credeți că rezistă economia americană? Răspunsul, evident, are legătură cu hegemonia mondială unipolară a Statelor Unite asupra sistemului economic și politic global și, mai specific, cu rolul dolarului ca monedă globală.

Astfel, cererea globală pentru dolarul american este suficient de mare pentru a absorbi un exces de lichiditate pe termen scurt.

Într-o altă ordine de idei, o bună parte a lichiditității excesive din economie se direcționează către risk-on assets, reprezentând astfel un mod bun de combatare a inflației.

Concluzie

Concluzia pe care o sugerează graficele este clară: când Fed-ul tipărește, piețele financiare reacționează prin creșterea prețurilor!

Dacă dorim să anticipăm direcția și cantitatea masei monetare, ar trebui să acordăm o atenție deosebită întâlnirilor și acțiunilor băncilor centrale și guvernelor. Este important să analizăm “tonul” acestora și să încercăm să identificăm dacă sunt dovish sau hawkish.

Articole similare

Simplu explicat: Ce este un token?
Educație

Simplu explicat: Ce este un token?

Tokenii, sau jetoanele, sunt reprezentările digitale ale unui anumit activ sau utilitate într-un blockchain. Exista diferite tipuri de tokeni în funcție de utilizare sau modul de emitere, cum ar fi tokenii de securitate.

Ce înseamnă Burn în Crypto? Cum se ard jetoanele?
Educație

Ce înseamnă Burn în Crypto? Cum se ard jetoanele?

Proof of Burn - algoritm utilizat într-un blockchain pentru a se asigura că toate nodurile participante la rețea, ajung la un acord cu privire la starea reală și validă a respectivei rețele, evitând dublarea jetoanelor.

Cum poate afecta stagflația piața criptomonedelor?
Educație

Cum poate afecta stagflația piața criptomonedelor?

Efectul exact al stagflației asupra pieței criptomonedelor este dificil de definit pe deplin. Cu toate acestea, putem face câteva ipoteze de bază. Vor reuși criptomonedele să facă față stagflației?

Ce sunt criptomonedele, cum se pot obtine si cum se pot tranzactiona
Educație

Ce sunt criptomonedele, cum se pot obtine si cum se pot tranzactiona

Criptomonedele sunt bani virtuali care se bazează pe un sistem descentralizat și sunt schimbate - tranzacționate - prin intermediul unor portofele electronice sau platforme de tranzactionare. Ele folosesc criptografia.

Tradingul criptomonedelor utilizând intervale de timp diferite
Educație

Tradingul criptomonedelor utilizând intervale de timp diferite

Analiza graficelor pe diferite intervale de timp reprezintă studiul graficului unei monede pe perioade diferite pentru a identifica multiple oportunități de trading. Cum identificăm o perioadă optimă de tranzacționare?

Ce sunt și ce importanță au tokenii de active?
Educație

Ce sunt și ce importanță au tokenii de active?

Tokenii susținuți de active sunt unități de valoare bazate pe blockchain care sunt legate de activele din lumea reală, cum ar fi acțiunile companiei, proprietăți imobiliare, diamante sau mărfuri.