Criptopedia

Schimb centralizat (CEX) vs. Schimb descentralizat (DEX): Care este diferența?

De catre Criptopedia - 20 aug 2022

Schimburile de criptomonede servesc drept poarta de intrare pentru orice individ în lumea fascinantă a activelor crypto. Acestea sunt cea mai comună destinație pentru cumpărarea și vânzarea criptomonedelor la alegere. Cu toate acestea, dezbaterea Centralized Exchange vs Descentralized Exchange a făcut titluri în știrile cripto din motive întemeiate. Utilizatorii sunt confuzi în ceea ce privește alegerea unei platforme de tranzacționare potrivite dintre cele două categorii populare.

În timp ce schimburile centralizate ar putea servi ca una dintre forțele dominante în industria crypto, schimburile descentralizate își fac simțită prezența. Prin urmare, este important să se întocmească o comparație clară CEX vs DEX pentru a se ajunge la o alegere potrivită între cele două.

 Ce sunt schimburile criptografice?

La fel cum puteți cumpăra și vinde active, cum ar fi acțiuni și derivate pe burse de valori, schimburile crypto vă permit să cumpărați și să vindeți jetoane și monede bazate pe blockchain. Cele două tipuri notabile de schimburi de criptomonede includ platformele de prima generație, care sunt centralizate în natură, și sortimentul recent apărut de schimburi descentralizate.

În timp ce atat CEX, cât și DEX oferă funcționalitatea pentru tranzacționarea crypto, ele diferă în mulți alți factori.

CEX vs. DEX: Care este diferența?

Bursele centralizate (CEX), precum Binance, sunt platforme de tranzacționare online care potrivesc cumpărătorii și vânzătorii printr-un registru de comenzi. Ele funcționează în esență la fel ca și conturile de brokeraj online, motiv pentru care sunt atât de populare în rândul investitorilor.

Schimburile centralizate aduc o gamă largă de beneficii, inclusiv modalitățile care sunt potrivite pentru începătorii cripto. Interfețele de utilizator ușor de utilizat și suportul companiei centralizate din spatele CEX-urilor oferă ușurința recuperării activelor dvs. În plus, schimburile centralizate oferă asigurarea unei lichidități mai bune, cu mai mulți utilizatori implicați pe platformele centralizate de schimb criptografic.

Pe de altă parte, schimburile centralizate nu sunt complet impecabile într-o dezbatere CEX vs DEX , din cauza deficiențelor lor. De exemplu, schimburile centralizate necesită verificarea KYC, care încalcă principiile de bază ale criptoeconomiei, cum ar fi anonimatul utilizatorului. În același timp, bursele centralizate au toate monedele depuse în controlul companiei care gestionează schimbul. Prin urmare, proprietarii de criptomonede nu au control complet asupra activelor lor pe schimburile centralizate. 

Schimburile descentralizate (DEX), precum PancakeSwap sau Uniswap, sunt protocoale financiare autonome alimentate de contracte inteligente care permit comercianților să convertească un activ digital în altul, cu toate tranzacțiile vizibile pe blockchain.

Cel mai bun lucru despre DEX-uri este că nu aveți nevoie de nicio verificare KYC pentru a interacționa cu ele. Aveți un răspuns clar pentru „ Care este diferența dintre CEX și DEX” în asigurarea anonimatului utilizatorilor cu schimburi descentralizate. Cele două categorii notabile de schimburi descentralizate includ DEX-urile de carte de ordine și creatorii de piață automati sau DEX-urile AMM, despre care am detaliat într-un articol complet pe site-ul nostru: criptopedia.ro la secțiunea educație.

Principala diferență dintre bursele centralizate și descentralizate este că primul are control asupra fondurilor dvs., în timp ce, cu cel din urmă, utilizatorii păstrează controlul asupra fondurilor în timpul tranzacționării.

Dar securitatea fondului nu este singura diferență între cele două tipuri de schimburi:

Custodia bunurilor
Unul dintre cele mai importante aspecte din răspunsurile la „Ce este DEX și CEX?” se reflectă asupra custodiei bunurilor. Cine deține controlul asupra activelor digitale pe care le depui pe un schimb centralizat sau descentralizat? Îți deții activele direct în proprietatea ta sau le plasezi sub controlul schimbului? 

În cazul schimburilor centralizate, trebuie să vă plasați activele în custodia bursei înainte de a începe tranzacționarea. Schimburile descentralizate vă permit să dețineți activele cu control exclusiv asupra acestora. Cu toate acestea, natura fără custodie a schimburilor descentralizate necesită, de asemenea, să se concentreze mai mult pe securitatea cheilor tale private. 

Impermanent loss
Schimburile descentralizate oferă un sistem ordonat pentru tranzacționarea criptomonedelor cu facilitatea de pool-uri de lichiditate. Cu toate acestea, avantajul schimburilor descentralizate față de schimburile centralizate ar putea avea un risc subiacent proeminent. Furnizorii de lichidități sunt adesea expuși riscului de impermanent loss în schimburile descentralizate. Aceștia își pot retrage doar partea din valoarea fondului de lichiditate, mai degrabă decât numărul de tokeni pe care le-au investit în acesta. 

Raportul dintre diferitele crypto active din fondul de lichiditate al DEX-urilor se modifică frecvent odată cu executarea tranzacțiilor. Ca rezultat, fondul de lichiditate se poate adapta la scenariul pieței cu mai multe jetoane care își pierd valoare. Ulterior, furnizorii de lichidități trebuie să retragă mai multe jetoane care trebuie să-și piardă din valoare. Nu veți găsi posibilitatea unei pierderi de acest tip în schimburile centralizate, prezentând astfel un avantaj formidabil în comparațiile CEX vs DEX . 

Află mai multe informații despre Impermanent loss din acest articol

 

Reguli
Chiar dacă DEX-urile au crescut foarte mult în ceea ce privește popularitatea în ultima vreme, acestea au fost asociate cu unele eșecuri de reglementare. Cum au devenit populare schimburile descentralizate dintr-o dată? Răspunsul este clar evident în faptul că schimburile descentralizate au ocolit unele dintre obstacolele de reglementare. 

Cel mai evident răspuns pentru „ Care este diferența dintre CEX și DEX ” se concentrează pe modul în care companiile care creează un DEX nu respectă standardele KYC sau AML. Operațiunile autonome ale schimburilor descentralizate le eliberează, evident, de orice îngrijorări legate de verificarea KYC sau procedurile AML. Cu toate acestea, investitorii instituționali sunt mai puțin probabil să își exercite interesul pentru platformele care nu respectă conformitatea KYC și AML. 

Lichiditate
Un alt punct important în comparațiile CEX vs DEX atrage lumina reflectoarelor către lichiditate. S-ar putea să fi presupus că DEX-urile sunt câștigătorii când vine vorba de lichiditate, în special datorită utilizării fondurilor de lichiditate în DEX-urile AMM . Cu toate acestea, există multe alte preocupări care afectează lichiditatea burselor descentralizate. De exemplu, bursele descentralizate trebuie să se lupte mai mult în comparație cu CEX-urile în cazul investitorilor mari din cauza reglementarii insuficiente. 

DEX-urile noi și emergente nu pot concura cu bursele centralizate mari și bine stabilite în ceea ce privește lichiditatea. Fără lichiditatea dorită, schimburile descentralizate nu sunt potrivite pentru comenzi mari din cauza preocupărilor legate de costuri suplimentare sau derapaj fără precedent. Cu toate acestea, noi protocoale de agregare și de conformitate apar treptat ca soluții viabile la problemele de lichiditate pe bursele descentralizate. 

 

Opțiuni de tranzacționare
De asemenea, puteți găsi diferența DEX vs CEX în cazul opțiunilor de tranzacționare oferite pe bursele de criptomonede. Bursele de criptomonede centralizate oferă utilizatorilor o gamă largă de opțiuni de tranzacționare, inclusiv împrumuturi, airdrops, tranzacționare futures, opțiuni sau tranzacționare spot. În timp ce unele DEX-uri oferă unele dintre aceste opțiuni de tranzacționare, cea mai mare parte a muncii la schimburile descentralizate se învârte în jurul creditării și împrumuturilor crypto și speculațiilor. 

 

Disponibilitate 
Aspectul disponibilității este, de asemenea, un punct esențial în comparațiile schimbului centralizat față de schimbul descentralizat. Organizațiile centralizate operează schimburi centralizate și sunt mai susceptibile la blocări de fonduri. De exemplu, schimburile centralizate pot reduce accesul la utilizatori pentru a minimiza pierderile în caz de prăbușire masivă a pieței. Dimpotrivă, schimburile descentralizate nu au probleme, deoarece nu au intermediari. Puteți accesa oricând DEX-uri, indiferent de prăbușirea pieței, și puteți utiliza activele după cum doriți. 

 

CEX vs DEX: Riscurile

Tranzacționarea și investiția în criptomonede prezintă riscuri, indiferent de tipul de schimb pe care îl utilizați. Cu toate acestea, riscurile create de cele două tipuri de platforme de tranzacționare diferă.

 

CEX-uri

Hackurile sunt o amenințare reală pentru utilizatorii de schimb centralizat care dețin fonduri pe burse. Acest lucru s-a întâmplat în trecut și este probabil să continue să se întâmple, mai ales când se utilizează schimburi mai mici.
CEX-urile sunt supuse reglementărilor financiare care se pot schimba peste noapte, creând un risc potențial pentru fondurile deținute în portofel. De exemplu, în cazul în care un schimb este în curs de investigare, fondurile dumneavoastră pot fi temporar înghețate sau, în cazuri extreme, chiar confiscate.
Schimburile centralizate necesită de obicei să vă verificați identitatea. În cazul unei încălcări a datelor, aceasta poate duce la vânzarea datelor dvs. personale pe dark web. În acest caz, puteți deveni o țintă a tentativelor de hacking sau de escrocherie sau a furtului de identitate.


DEX-uri

DEX-urile sunt fără custodie, ceea ce înseamnă că numai dvs. aveți control asupra fondurilor dvs. În același sens, dacă pierdeți fraza de recuperare a portofelului, vă pierdeți activele crypto. Acesta este motivul pentru care trebuie să păstrați cu grijă cheia într-un loc sigur.
Locurile de tranzacționare descentralizate sunt construite folosind contracte inteligente, ceea ce creează un anumit grad de risc de cod . Aceasta înseamnă că, dacă codul unei platforme de tranzacționare are bug-uri sau vulnerabilități, acesta poate fi exploatat și fondurile se pierd. Acest lucru, din păcate, s-a întâmplat mult în primele zile ale boom-ului DeFi în 2020. Pentru a atenua acest risc, cel mai bine este să rămâneți cu DEX-uri de top.


Concluzie

Ambele tipuri de schimburi crypto permit utilizatorilor să cumpere și să vândă criptomonede cu diferențe majore în elemente cheie precum lichiditatea, securitatea și gradul de utilizare.

În general, cei nou intrați în lumea cripto pot prefera schimburile centralizate pentru caracteristicile lor de tranzacționare spot, dar și derivatele, precum și ușurința lor de utilizare.DEX-urile, pe de altă parte, sunt mai potrivite pentru traderii experimentați care caută confidențialitate și control complet asupra fondurilor lor digitale.

Articole similare

Platforma de schimb criptomonede Binance
Educație

Platforma de schimb criptomonede Binance

Binance oferă o gamă largă de funcții de tranzacționare, inclusiv o selecție impresionantă de grafice ale pieței și sute de criptomonede. Poți alege Metaverse, Defi, proiecte inovatoare, launchpad, launchpool și NFT-uri.

Avantajele și dezavantajele folosirii unui staking pool
Educație

Avantajele și dezavantajele folosirii unui staking pool

Lanțurile Proof-of-stake produc și validează noi blocuri prin procesul de staking. Staking-ul implică validatori care își blochează tokenii, scopul fiind de a menține siguranța și funcționalitatea unei rețele blockchain.

Ce este Initial Farm Offering (IFO)?
Educație

Ce este Initial Farm Offering (IFO)?

Initial Farm Offering este un model de strângere de fonduri care ajută noile proiecte DeFi să strângă capital prin participarea la evenimente de pre-vânzare găzduite după verificarea severă a proiectelor de către CEX-uri

Ce este CeFI? Finanțare centralizată pe blockchain
Educație

Ce este CeFI? Finanțare centralizată pe blockchain

CeFi sunt companii private care se ocupă în principal cu active blockchain, cum ar fi criptomonede sau NFT (jetoane non-fungibile). Nu există contracte inteligente cu sursă deschisă care să stea la baza operațiunii lor.

Reglementările împotriva spălării de bani (AML)
Educație

Reglementările împotriva spălării de bani (AML)

AML, abrevierea de la Anti-money laundering (în română: combaterea spălării banilor) reprezintă un set de proceduri și reglementări legale, care au scopul de a stopa practica generării de venit prin acțiuni ilegale.

Ce este CPI și cum influențează piața criptomonedelor?
Educație

Ce este CPI și cum influențează piața criptomonedelor?

CPI (the Consumer Price Index) măsoară schimbările lunare ale prețurilor bunurilor și serviciilor ale consumatorilor americani. Indexul este utilizat pentru a monitoriza inflația sau deflația. Cum afectează CPI crypto?