Criptopedia

Simplu explicat: Ce este un token?

De catre Criptopedia - 11 sep 2022

I. CE ESTE UN TOKEN?
Tokenii sunt reprezentările digitale ale unui anumit activ sau utilitate într-un blockchain. Toți tokenii pot fi denumiți altcoins, dar ele sunt diferențiate prin faptul că sunt construiți deasupra unui alt blockchain și nu sunt native pentru blockchain-ul în cauză.

Acestea sunt codificate pentru a facilita contractele inteligente pe rețele blockchain precum Ethereum putand fi transferate de la un lanț la altul. Token-urile sunt încorporate în programe sau coduri de calculator cu auto execuție. Ele sunt, de asemenea, fungibile și comercializabile. Ele pot fi folosite pentru a reprezenta puncte de loialitate și mărfuri sau chiar alte cripto-uri.

Când se proiectează sau codifică un token dezvoltatorul va solicita să urmeze un anumit șablon. Dezvoltatorul nu trebuie să editeze sau să codifice blockchain-ul de la zero. Tot ce trebuie să facă este să urmeze un șablon standard dat.

Înainte exista oferta inițială de monede sau ICO-uri și oferta inițială de schimb ca metodă de distribuire și strângere inițială de capital pentru proiectele care emit token-uri. Cu toate acestea, ele pot fi emise fără IEO sau ICO.

II. TIPURI DE TOKENI

 1. Utility tokens

*  sunt menite să ofere acces la serviciul platformei unde își au reședința;

*  exemple: Funfair, Basic Attention Token, Brickblock, Timicoin, Sirin Labs Token, and Golem.

2.  Security tokens

*  utilizarea și emiterea reglementate de reglementările financiare;

*  exemple: Sia Funds, Bcap (Blockchain Capital) și Science Blockchain.

 3. Tokeni de plată

*  sunt folosiți pentru a plăti bunuri și servicii în interiorul și în afara propriilor platforme;

*  aproape fiecare crypto activ se încadrează în această categorie;

*  exemple: Monero, Ethereum și Bitcoin.

 4. Tokeni nativi a unor exchange-uri

*  tokenii de schimb sunt nativi pentru platformele de schimb criptografic;

*  exemple: Binance Coin or BNB token, Gemini USD, FTX Coin for FTX Exchange, OKB pentru Okex exchange, KuCoin Token, Uni token, HT pentru Huobi exchange, Shushi și CRO pentru Crypto.com.

  5. Tokeni nefungibile

*       tokenurile nefungibile sunt criptomonede cu emisii limitate, care au identități unice și token-uri care le fac greu de copiat sau replicat;

*      exemple: clipurile video ale lui Logan Paul, primele tweet-uri ale fondatorului Twitter, Jack Dorsey, NFT, EVERYDAYS: The First 5000 Days desene de Mike Winkelmann, cunoscut și sub numele de „Beeple”.

  6. Equity tokens

*  Acestea sunt similare cu acțiunile tradiționale ca formă și funcționare, cu excepția faptului că proprietatea și transferul au loc digital.

*  Investitorii au dreptul la dividende din acțiunile și deciziile manageriale și ale emitenților. 

  7. DeFi tokens sau decentralized finance tokens

Finanțarea descentralizată se referă la aplicațiile financiare sau dApps construite pe blockchain sau registrul distribuit, care le face distribuite și cele care oferă control financiar și monetar direct utilizatorului, permițându-le în același timp să tranzacționeze la scară globală cu metode peer to peer și acces pieţelor la nivel global.

Aceste aplicații DeFi sunt accesibile oricui are conexiune la internet. Fiecare aplicație DeFi este alimentată de o economie de token în spatele căreia există un token nativ. Aceștia sunt o formă de bani programabili în care dezvoltatorii pot programa logica în fluxurile de plăți și tranzacții.

  • Majoritatea tokenilor DeFi se bazează în prezent pe blockchain-ul Ethereum. Alte blockchain-uri cu suport pentru DeFi includ Stellar, Polygon, IOTA, Tron și Cardano.
  • Prin acești tokeni, oamenii pot câștiga, împrumuta, economisi, pot cumpăra asigurări, pot investi în valori mobiliare, în acțiuni sau în fonduri, pot trimite și primi valoare monetară, pot tranzacționa valoare pe schimburile descentralizate, pot investi și cumpăra active, pot vinde active și multe altele.
  • Exemple de tokeni de finanțare descentralizate binecunoscute includ Solana, Chainlink, Uniswap, Polkadot, Aave și multe altele. Unele categorii de aplicații DeFi includ aplicații de împrumut descentralizate, schimburi descentralizate, partajare descentralizată a stocării etc.
  • Cea mai puternică caracteristică despre jetoanele DeFi sunt contractele inteligente, permițând oricui să definească, să scrie, să programeze și să execute reguli de tranzacții bazate pe anumite condiții și să execute tranzacțiile atunci când aceste condiții sunt îndeplinite.

 8. Monede stabile – Fiat și alte tipuri

După cum sugerează și numele, acestea sunt semne cu o valoare stabilă în natură, deoarece valoarea lor este oarecum previzibilă, în sensul că rămâne aceeași aproape tot timpul. Monedele stabile, așa cum sunt denumite în principal, sunt susținute de un activ stabil sau destul de stabil la valoare, cum ar fi fiat. Așadar, avem monede stabile sau stabilizate în dolari și euro, aur și alte metale prețioase, petrol și tokeni susținuți de mărfuri.

  • Monedele stabile ajută lumea să scape de volatilitatea activelor sau chiar a altor monede digitale.
  • Acestea sunt garantate pe un raport definit, iar activul care le susține trebuie păstrat în rezerve conform raportului definit. Avem acelea susținute de monede fiat, cripto, mărfuri și stablecoins algoritmice care folosesc software și reguli pentru a menține stabilitatea cu fiat sau alt activ.
  • Exemple de monede stabile: Tether, Kitco Gold, Tether Gold (XAUT), DigixGlobal (DGX) și Gold Coin (GLC) servesc și ca monede stabile susținute de aur. Monedele stabile cu suport algoritmic includ Ampleforth (AMPL), DefiDollar (USDC), Empty Set Dollar (ESD), Frax (FRAX).

9. Asset backed tokens

         Aceste tipuri de tokeni susținuți de active sunt o categorie de criptomonede a căror valoare subiacentă este susținută de un activ din lumea reală care ar putea fi alți bani, acțiuni, obligațiuni, proprietăți imobiliare, aur.. Ele sunt folosite pentru a reprezenta digital și a tranzacționa valoarea pentru aceste active subiacente, dar pe blockchains.

         Cele mai multe dintre acestea sunt oferite ca tokeni de securitate datorită naturii tranzacțiilor care implică activele suport. Acestea sunt în mare parte emise prin Equity Tokens Offer (ETO).

  • Acestea pot fi susținute în orice raport, în funcție de emitent.
  • Tokenii susținuți cu metale prețioase includ PAXG și DGX, care sunt susținute de aur. 
  • Tokenii susținuți de acțiuni ale companiei permit tokenizarea acțiunilor companiei și tranzacționarea acestora pe bursele cripto. Exemplele includ Quadrant Token care tokenizează acțiunile Quadrant Biosciences Inc, Neufund, The Elephant Private Equity Coin, Slice, Document, BFToken, The Dao și RRT Token
  • Tokenii de mărfuri tokenizate, cunoscute și ca mărfuri cripto, reprezintă valoarea mărfurilor și permit tokenizarea și comercializarea petrolului, gazelor naturale, energiei regenerabile, grâului, zahărului etc.
  • Exemple: OilCoin, Petroleum Coin, Ziyen Inc Oil token etc. Energia tokenizată Energy Web Token (EWT), Green Energy Token de WPP etc.

 

10. Privacy tokens

 După cum sugerează și numele, acestea sunt criptomonede utilizate pentru aplicațiile de confidențialitate, deoarece codul lor încurajează o confidențialitate mai bună decât Bitcoin și alte criptomonede mainstream.

Există multe motive pentru care ar avea nevoie de o mai bună confidențialitate în tranzacțiile cripto – mai întâi ca drept la confidențialitate, investigații de securitate și tranzacții extrem de sensibile, deși sunt folosite și pentru infracțiuni și escrocherii.

  • Aceste criptomonede încorporează diferite metode de asigurare a confidențialității tranzacțiilor, de exemplu: amestecare de monede, tehnici de anonimat precum CoinJoin și tranzacții offline.
  • Exemple: Monero, Zcash, Dash, Horizen, Beam și Verge.

Articole similare

Bitcoin vs. Litecoin vs. Ethereum
Educație

Bitcoin vs. Litecoin vs. Ethereum

În acest articol, vom explora 3 dintre cele mai importante criptomonede: Bitcoin, Litecoin și Ethereum. Vom descoperi principalele diferențe dintre ele; le vom compara din punct de vedere al scalabilității, mineritului.

Ce înseamnă utility token și cum funcționează?
Educație

Ce înseamnă utility token și cum funcționează?

Utility token pot funcționa pe o gamă largă de blockchain și ecosisteme, dar necesită un blockchain care este compatibil cu contractele inteligente. Majoritatea acestor tokeni rulează pe rețeaua Ethereum.

Reglementările împotriva spălării de bani (AML)
Educație

Reglementările împotriva spălării de bani (AML)

AML, abrevierea de la Anti-money laundering (în română: combaterea spălării banilor) reprezintă un set de proceduri și reglementări legale, care au scopul de a stopa practica generării de venit prin acțiuni ilegale.

Turtle Trading strategie de tranzacționare cu un set de reguli
Educație

Turtle Trading strategie de tranzacționare cu un set de reguli

Turtle Trading strategie de tranzacționare cu un set de reguli prin care înveți detalii despre utilizarea ordinelor la limită, folosindu-te de breakout și retragere rapidă. 3 lecții importante pe care le poți învăța.

Ce este un criptosnapshot și ce utilitate are?
Educație

Ce este un criptosnapshot și ce utilitate are?

Snapshotul este un instantaneu al blockchainului la un anumit moment, și este utilizat în mare parte pentru a evidenția soldul deținătorilor de jetoane la acel moment. Instantaneul este utilizat cel mai adesea la airdrop

Ce este 51% atack si ce efecte are?
Educație

Ce este 51% atack si ce efecte are?

Atunci când un grup de mineri atacă un blockchain, controlând peste 50% din hashrate-ul de minerit al respectivei rețele – suma întregii puteri de calcul dedicată exploatării și procesării tranzacțiilor, avem un atac 51%