Criptopedia

Simplu Explicat: Ce reprezintă un rug pull?

De catre Criptopedia - 01 mar 2022

Termenul rug pull în industria criptomonedelor desemnează momentul în care echipa fondatoare abandonează brusc proiectul și își vinde sau elimină toată lichiditatea. Numele termenului provine de la sintagma "a scoate covorul de sub cineva", adică de a retrage sprijinul pe neașteptate. Doar în anul 2021 rug pull-urile au fost responsabile de pierderi de aproximativ 2.8 miliarde de dolari, sumă aflată aprope de maximul istoric și cu 81% în creștere față de 2020, potrivit unui raport recent realizat de Chainalysis.

Piața criptomonedelor este susceptibilă la aceste tipuri de escrocherii din cauza lipsei reglementărilor autorităților centrale. Spre deosebire de companiile tradiționale cu control guvernamental strict, natura descentralizată a proiectelor din spațiul crypto duce la controlul deplin al entităților private. Acest lucru îl face deschis pentru exploatare de către diferite entități.

 

Tipuri de rug pull-uri

Furtul de lichiditate

Furtul de lichiditate este cel mai comun tip de rug pull. Acesta implică un dezvoltator ce listează un altcoin pe un exchange descentralizat (DEX) ce poate fi tranzacționat cu o monedă de top, cum ar fi Ethereum (ETH). Pentru ca tokenul să poată fi tranzacționat, dezvoltatorul trebuie să creeze un fond de lichiditate. Echipa va crea apoi un hype în jurul noului proiect și va atrage investitori. Pe măsură ce proiectului se alătură mai mulți investitori, prețul monedei crește atrăgând alți investitori ce cred că proiectul este o oportunitate viabilă.

Odată ce moneda crește în valoare, la un moment dat, dezvoltatorul va retrage toată cantitatea de ETH din fondul de lichiditate, lăsând investitorii din pool fără nicio modalitate de a-și schimba tokenii acum fără valoare.

Manipulare tehnică

Unii dezvoltatori proiectează în mod intenționat token-uri cu intenția de a înșela investitorii în criptomonede. Prin urmare, aceștia vor include linii specifice de cod pentru a limita capacitatea investitorilor de retail de a vinde, aceștia controlând atât cererea cât și oferta. Desigur, ei sunt singurii care sunt capabili să vândă și, când prețul s-a apreciat suficient, aceștia își vor vinde toți tokenii deținuți.

Dumping

Acest lucru înseamnă că dezvoltatorii sau promoterii ce dețin un procent mare din totalul de monede vând toată cantitatea deținută. Pe măsură ce noi entități investesc în nouă criptomonedă, își schimbă criptomnedele valoroase precum Bitcoin sau Ethereum cu moneda nou apărută; astfel, după ce prețul crește consistent, dezvoltatorii își vând toți tokenii, făcând ca prețul la care se tranzacționează criptomoneda să scadă vertiginos.

 

Exemple de rug pull-uri

Squid game

Inspirat de serialul de succes cu același nume, token-ul Squid a avut o creștere spectaculoasă în primele săptămâni de la lansare, crescând cu aproximativ 33.6000%, de la un cent la $3.36, iar maximul istoric al token-ului a fost de $2861. Din păcate, prețul acesteia s-a prăbușit, în timp ce cei peste 43.000 de investitori au privit cum dezvoltatorii necunoscuți ai token-ului au dispărut cu fonduri de aproximativ 3.3 milioane de dolari.

În același timp, investitorii și-au dat seama că nu își pot vinde tokenii deoarece dezvoltatorii proiectului au impus un mecanism anti-dumping ceea ce însemna că investitorii nu își mai puteau vinde tokenii în cadrul Uniswap

Luna Yield

Luna Yield a fost un proiect ce a rulat pe platforma Solana. După ce au adunat fonduri importate de la numeroși investitori, dezvoltatorii proiectului și-au șters brusc site-ul web, conturile de Telegram și Twitter, și au retras lichidități de aproape 10 milioane de dolari.
În urma ștergerii conturilor de pe rețelele de socializare, investitorii Luna Yield au încercat să își retragă fără succes fondurile.

OneCoin
OneCoin a fost una din cele mai mari scheme Ponzi de pe piața crypto. Dezvoltatorii proiectului au reușit să retragă peste 4 miliarde de dolari din fondurile investitorilor. OneCoin nu a fost niciodată tranzacționat și nici nu a putut fi folosit pentru achiziții, deoarece nu era construit în cadrul blockchain-ului și nici nu avea vreun sistem de plată.

 

Cum să îți protejezi investițiile de un eventual rug pull?

Mai jos am pregătit o listă cu detaliile la care ar trebui să fii atent în momentul în care te decizi să investești într-un nou proiect. Nu uita, nu investi mai mult decât îți permiți să pierzi.

  • Lipsa unui site web: nu toate proiectele încep cu un site web, dar multe care intenționează să existe o perioada lungă de timp o fac. Dacă dezvoltatorii token-ului în care ai investit nu au un domeniu personalizat pentru proiectul lor, acesta ar putea fi un avertisment să stai deoparte. De asemnea, există şi proiecte false ce au site-uri web pe care scrie "în lucru" sau "lansare în curând".
  • Verificarea white paper: aceasta este o modalitate excelentă de a afla planurile proiectului în care doriţi să investiți. În acest caz, poți verifica existența unui astfel de document, dar și posibilitatea existenței unor eventuale discrepanțe între white paper și site-ul web. Dacă echipa este disponibilă pentru a oferi informații pe platforme precum Reddit sau Telegram, verifică, din nou, dacă toate informațiile pe care le oferă sunt corecte. Dacă un dezvoltator nu poate răspunde la întrebările de bază despre proiectul său, acest lucru ar trebui să îți ridice semne de intrabare.
  • Dezvoltatori anonimi: Deși nu se cunoaște cu exactitate cine este Satoshi Nakamoto, dezvoltatorul Bitcoin-ului, faptul că noul proiect în care vrei să investești are dezvoltatori anonimi ar trebui să îți ridice semne de întrebare. Dacă dezvoltatorii unei criptomonede sau a unui proiect DeFi aleg să nu își asocieze numele cu acestea și să rămână în umbră, ei pot avea motive legale întemeiate pentru acest lucru și, cel mai probabil, ar trebui să eviți acel proiect.
  • Lichiditate scăzută: Lichiditatea scăzută a unei criptomonede înseamnă că este dificil ca aceasta să poată fi convertită în numerar astfel încât, cu cât lichiditatea este mai mică, cu atât este mai ușor pentru dezvoltator să manipuleze prețul. Cel mai bun mod de a verifică lichiditatea unei criptomonede este să analizăm volumul de tranzacționare al acesteia în ultimele 24 de ore. O regulă generală folosită de invetitorii experimentați este că volumul de tranzacționare ar trebui să fie cuprins între 10%-40% din capitalizarea totală de piață a monedei.
  • Lichiditate blocată: Pentru a oferi încredere și a consolida percepția publicului asupra legitimității lor, dezvoltatorii de proiecte notabile de criptomonede vor renunţa adesea la controlul asupra fondului de lichidități, blocându-l în blockchain uneori cu o terță parte de încredere. Acest proces se numește lichiditate blocată și îi împiedică pe dezvoltatori să tranzacţioneze cu tokenii din pool și, prin urmare, face imposibil furtul acestora sau reducerea dramatică a lichidității. Dacă lichiditatea nu este blocată, atunci nimic nu ii împiedică pe dezvoltatori să își retragă fondurile.
  • Valoare totală blocată scăzută (TVL): TVL este o altă măsură fiabilă pentru a verifica legitimitatea unei criptomonede sau a unui proiect DeFi. Acest termen se referă la suma totală investită într-un anumit proiect. Pancake Swap, de exemplu, are TVL în valoare de 14 miliarde de dolari, în timp ce proiectele nou apărute ce pot pune semne de întrebare ar putea avea doar câteva mii de dolari în TVL.
  • Distribuția tokenilor: verificarea distribuției de tokeni a unui proiect pe site-uri precum Etherscan sau Binance Smart Chain explorer vă va arată cine deține cea mai mare cantitate de tokeni și cum sunt distribuiți aceștia. Dacă un singur portofel sau două dețin o cantitate mai mare de 5% din totalul disponibil există riscul ca prețul să fie manipulat.
  • Proiectul nu are un raport de audit: Cele mai notabile proiecte de criptomonede vor avea rapoarte de audit independente în domeniul securității sau a transparenței financiare, fapt ce garantează autenticitatea acestora. Un proiect fără un raport de audit nu este neapărat fraudulos, dar înseamnă că ar trebui să cercetezi proiectul în detaliu înainte de a investi în el. 

Pierderea investițiilor printr-un rug pull este un fenomen des întâlnit; prin urmare, înainte de a investi într-un nou proiect ar fi bine să analizezi proiectul, dezvoltatorii, lichiditatea, dar și activitatea dezvoltatorilor în cadrul platformelor social media. De asemenea, poți opta și pentru utilizarea unor instrumente on-line care pot ajuta la detectarea unui eventual rug pull. Unul din aceste intrumente este Token Sniffer. Acest site listează toate cele mai recente hack-uri și monede "scam" așa că, dacă găsești un proiect listat aici, atunci există mari șanse ca proiectul în care ai investit să fie un "scam". Totodată, site-ul oferă un audit automat pentru token-uri, analizând contractele inteligente ale acestora, lichiditatea și cât de asemenatoare sunt cu alte proiecte, oferind utilizatorilor un scor de risc pentru fiecare token. Rug Doctor este alt intrument util pentru detectarea rug pull-urilor. Site-ul analizează codul proiectelor crypto, încercând să identifice cele mai comune strategii de rug pull. Odată ce Rug Doctor găsește un token cu risc ridicat, îl listează pe site-ul său Web și îi adaugă un scor de risc.

Articole similare

Ghid util pentru utilizatorii bancomatelor Bitcoin
Educație

Ghid util pentru utilizatorii bancomatelor Bitcoin

Ce sunt bancomatele Bitcoin? Similar cu bancomatele tradiționale, un bancomat Bitcoin este un portal prin care utilizatorii sunt capabili să se angajeze într-o tranzacție financiară.

Reglementările împotriva spălării de bani (AML)
Educație

Reglementările împotriva spălării de bani (AML)

AML, abrevierea de la Anti-money laundering (în română: combaterea spălării banilor) reprezintă un set de proceduri și reglementări legale, care au scopul de a stopa practica generării de venit prin acțiuni ilegale.

Ce este platforma Bybit IDO web3?
Educație

Ce este platforma Bybit IDO web3?

Bybit Web3 IDO - platformă unde investitorii sunt informați despre cele mai recente proiecte IDO (Initial DEX Offerings). Prin intermediul Bybit Web3, investitorii vor descoperi cum să participe la proiectele IDO.

Ce sunt criptomonedele, cum se pot obtine si cum se pot tranzactiona
Educație

Ce sunt criptomonedele, cum se pot obtine si cum se pot tranzactiona

Criptomonedele sunt bani virtuali care se bazează pe un sistem descentralizat și sunt schimbate - tranzacționate - prin intermediul unor portofele electronice sau platforme de tranzactionare. Ele folosesc criptografia.

Ne așteptăm la capitulare? Analiză on-chain
Educație

Ne așteptăm la capitulare? Analiză on-chain

Investitorii au început să capituleze și să vândă în pierdere. Este acesta un semn că ne apropiem de bottom-ul pieței? Urmează capitularea minerilor? Poate fi acesta un moment bun de a investi în Bitcoin pe termen lung?

Sfaturi de investiții ale miliardarului Warren Buffett
Educație

Sfaturi de investiții ale miliardarului Warren Buffett

Descoperă sfaturile de investiții care au consolidat averea miliardarului Warren Buffett. Află cum principiile sale de succes, precum investițiile pe termen lung și cumpătarea, îți pot ghida portofoliul.