Criptopedia

Wash Trading: Ce este și de ce este important?

De catre Criptopedia - 01 aug 2022

Wash trading-ul reprezintă fenomenul de cumpărare, iar mai apoi de vânzare al aceluiași activ, într-o perioadă foarte scurtă de timp, cu scopul de a induce în eroare ceilalți traderi ai pieței cu privire la prețul sau lichiditatea activului respectiv. În cadrul piețelor financiare tradiționale, tranzacționarea fără acoperire este ilegală, dar în industria criptomonedelor nu există încă reglementări stabilite.

Ce este Wash Trading?
Wash trading definește o vânzare în care un trader vinde un activ, apoi îl răscumpără în același timp sau aproape în același timp cu vânzarea în încercarea de a influența prețul sau activitatea de tranzacționare. Astfel, tranzacțiile de tip "wash trades" pot fi folosite ca o formă de manipulare a pieței.

Există mai multe motive pentru care un trader sau o companie dorește să se angajeze în tranzacții de tip wash trading. Scopul principal ar putea fi acela de a stimula activitatea de cumpărare pentru a face prețurile să crească sau de a încuraja vânzarea pentru a face să scadă.
Altă motivație poate implica faptul că un trader încearcă să folosească vânzarea "wash" pentru a bloca o pierdere de capital, iar apoi să cumpere activul la un cost de bază mai mic.

Deși tranzacțiile de tip wash trading pot implica mai mulți traderi, companii și conturi diferite, motivația este aceeași. Intenția tranzacționării "wash trading" este de a induce în eroare, sporind percepția asupra prețului și volumului unui activ financiar tranzacționat.

Cum funcționează Wash Trading?
La un nivel de bază, o tranzacție de tip "wash trade" înseamnă că un investitor cumpără și vinde un activ în același timp. Cu toate acestea, un adevărat ''wash trade'' merge mai departe, luând în considerare intenția investitorului.
Prin urmare, în general, sunt îndeplinite două condiții pentru a confirma o tranzacție wash trade.
Prima condiție este intenția. Operatorul care pune în practică strategia ''wash trade'' trebuie să fi avut o strategie specifică de a cumpăra și de a vinde același activ în avans. Din nou, tranzacțiile de tip wash trading sunt efectuate în încercarea de a induce în eroare. Ca urmare, sunt necesare mai multe conturi pentru a încerca să se realizeze înșelăciunea.
Traderul sau firma va efectua tranzacții cu același activ, dar va folosi conturi diferite pentru a obține prețuri modificate sau un volum de tranzacționare mai mare. Contul care deține activul va vinde activul către un alt cont al traderului de tip wash.
A doua condiție este rezultatul. Rezultatul tranzacției trebuie să fie o tranzacție "wash trade", în care investitorul a cumpărat și a vândut același activ în același timp, folosind conturi care au aceeași proprietate sau proprietate comună.
O modalitate de a determina dacă are loc o tranzacție "wash trading" este inspectarea poziției financiare a investitorului. Dacă tranzacția nu schimbă poziția generală a investitorului sau nu îl expune la niciun fel de risc de piață, atunci poate fi considerată o tranzacție "wash".

 

Exemplu de tranzacție
Să presupunem că există un trader pe nume John și o firmă de brokeraj care colaborează pentru a cumpăra și vinde rapid acțiuni ale companiei ABC. Ideea este că alți investitori vor observa activitatea acțiunilor ABC și vor decide să investească în aceasta. Pe măsură ce acești investitori cumpără ABC, prețul crește, iar John profită de această creștere. Apoi, John deschide poziții short pentru acțiunile ABC, ceea ce duce la scăderea prețului și profită de această tendință.

Wash trading a fost suspectat în cazul criptomonedelor, mai ales că autoritățile competente întârzie să reglementeze existența acestuia. În 2017 și 2018, când proiectele blockchain strângeau bani prin intermediul ICO (Initial Coin Offering - oferte inițiale de monede), veniturile din crowdfunding puteau fi reutilizate în cadrul exchange-urilor pentru a arăta un nivel consolidat de interes față de noul proiect.

De exemplu, investitorii mari din cadrul unui proiect criptografic, XYZ, ar putea cumpăra mai mulți tokeni din acel proiect folosind mai multe adrese. După achiziție ar transfera aceeași cantitate de XYZ către exchange-uri urmat de conversia token-ilor în Ether și ar folosi acel Ether pentru a cumpăra mai mult XYZ. Acest comportament ar continua o perioadă de timp, folosind mai multe adrese în încercarea de a-și masca intențiile.

Investitorii externi ar vedea interesul și volumul crescut pentru XYZ, apoi ar decide să investească în proiect pe termen lung. Acest interes suplimentar din partea deținătorilor externi cu intenții pe termen lung crește prețul XYZ. Apoi, persoana din interior ar vinde o parte din tokeni în profit. În esență, marii investitori în XYZ folosesc tranzacțiile de tip wash trading pentru a-i induce în eroare pe ceilalți cu privire la interesul speculativ pentru proiect - astfel încât să poată în cele din urmă să se debaraseze de deținerea lor cu profit.

Este Wash Trading legal?
Nu. Legea privind bursele de mărfuri interzice tranzacțiile de tip "wash trading". Înainte de adoptarea acestei legi, comercianții foloseau în mod obișnuit wash trading pentru a manipula piețele și prețurile acțiunilor. Commodity Futures Trading Commission (CFTC) aplică, de asemenea, reglementări privind wash trading, inclusiv orientări care interzic brokerilor să profite de pe urma activității de wash trading.

IRS are, de asemenea, norme privind tranzacțiile de tip wash trades. Aceste norme interzic investitorilor să deducă pierderile de capital din impozitele (din vânzări sau tranzacții cu titluri de valoare) care rezultă din vânzările "wash". Cu toate acestea, reglementările pentru criptomonede nu au ajuns încă la zi.

Wash Trading vs. Market Making: Diferențele

Market making constă în cumpărarea și vânzarea aceleiași cantități de active în același timp, dar, eventual, în locații diferite. De exemplu, un market maker de Bitcoin ar pune la dispoziția unui trader să cumpere la o bursă pentru 49.300 de dolari. Apoi, atunci când un investitor decide să cumpere 0,01 Bitcoin pe care creatorul de piață i l-a vândut, acesta se va întoarce și va cumpăra rapid 0,01 Bitcoin pentru 49.200 de dolari pe o altă bursă. Creatorul de piață nu va avea niciun rezultat pe piață, dar a profitat de pe urma diferenței de preț pentru Bitcoin.

Principala diferență între market making și wash trading este intenția. Market making oferă un serviciu prin faptul că activul este disponibil pentru ca alți investitori să cumpere și să vândă. Prin urmare, există și alți investitori implicați în tranzacțiile de creare a pieței. Market maker-ul permite ca criptomonedele sale să fie puse la dispoziția altcuiva (pe care nu îl cunoaște) pentru a le cumpăra.

Pe de altă parte, tranzacțiile de tip "wash trading" au loc atunci când singurele "părți" în tranzacție sunt conturi cu proprietate comună. Un "wash trader" va folosi conturi cu proprietate comună și beneficiar pentru a fi "părțile" la tranzacție. În acest fel, un "wash trader" tranzacționează efectiv cu el însuși - și cu nimeni altcineva. Prin urmare, nu există niciun beneficiu imediat, în afară de inducerea în eroare a celorlalți cu privire la prețul sau volumul activului financiar.

Cum să evitați să vă aflați într-un trade wash?
Wash trading este mai răspândit pe piețele mai mici și mai noi decât pe piețele mai mari și mai bine stabilite. Acest lucru se datorează faptului că piețele mai mici sunt mai ușor de manipulat și în acest mod o balenă poate mișca cu ușurință piața în cazul criptomonedelor cu capitalizare mică.
În plus, noile monede care sunt adăugate pe piață nu vor avea atașat niciun istoric al prețurilor sau al volumului. Prin urmare, dezvoltatorii sau alte persoane din interior ar putea să se angajeze în tranzacții de tip wash trading pentru a induce în eroare participanții cu privire la adevărata valoare a monedei.


Pentru a evita să fiți victima unui incident de wash trade, orientați-vă spre criptomonede cu volume mai mari. Cu cât piața este mai mare, cu atât mai multe fonduri sunt necesare pentru ca jucătorii dornici de îmbogățire excesivă să manipuleze piața. După cum vă puteți imagina, acest lucru este extrem de dificil de realizat pe piețe mari precum Bitcoin sau Ethereum, care valorează sute de miliarde de dolari.
Cu cât este mai mare capitalizarea de piață a criptomonedei, cu atât mai multe burse vor tranzacționa cu aceasta. De exemplu, dacă o bursă permite tranzacții de tip "wash trades", atunci arbitrii vor elimina orice diferență de preț față de alte burse. Cu cât criptomoneda este mai mare, cu atât este mai probabil să existe mai multe burse care să tranzacționeze pe piața respectivă - ceea ce permite oportunități de arbitraj între diferitele locuri de tranzacționare pentru a aduce prețurile înapoi în linie.

În cele din urmă, căutați acele piețe cu un istoric de tranzacționare stabilit. În acest fel, puteți compara volumul tranzacțiilor din prezent cu istoricul acelei criptomonede. Această comparație va indica dacă pe piață au intrat volume extreme, ceea ce ar putea induce în eroare participanții.

Articole similare

Ce poti sa faci cu criptomonedele si cum le poti dobandi
Educație

Ce poti sa faci cu criptomonedele si cum le poti dobandi

Un text pe care orice nou-intrat in lumea crypto este obligat sa il citeasca. O incursiune in aceasta lume fascinanta, de la procesul de minare, pana la investitii si legalitate. Plus - topul celor mai populate monede.

Simplu Explicat: Ce reprezintă un rug pull?
Educație

Simplu Explicat: Ce reprezintă un rug pull?

Ce este un rug pull? Tipuri de rug pull-uri. Exemple de rug pull-uri. Cum să îți protejezi investițiile de un eventual rug pull?

Ghid util pentru utilizatorii bancomatelor Bitcoin
Educație

Ghid util pentru utilizatorii bancomatelor Bitcoin

Ce sunt bancomatele Bitcoin? Similar cu bancomatele tradiționale, un bancomat Bitcoin este un portal prin care utilizatorii sunt capabili să se angajeze într-o tranzacție financiară.

Bitcoin sau aur? În ce să investim?
Educație

Bitcoin sau aur? În ce să investim?

Aurul a reprezentat o acoperire sigură împotriva creșterii prețurilor pe perioade îndelungate. Bitcoin este primul obiect digital rar întâlnit în lume. Această raritate digitală are valoare. Care va fi alegerea oportună?

Ce este un bear trap si cum il putem evita?
Educație

Ce este un bear trap si cum il putem evita?

Bear trap-urile pot atrage traderii, în special amatorii și novicii, într-o capcană. Acest lucru îi poate determina să deschidă poziții short în anticiparea continuării unei piețe bearish. Cum putem evita un bear trap?

Simplu explicat: Ce este un token?
Educație

Simplu explicat: Ce este un token?

Tokenii, sau jetoanele, sunt reprezentările digitale ale unui anumit activ sau utilitate într-un blockchain. Exista diferite tipuri de tokeni în funcție de utilizare sau modul de emitere, cum ar fi tokenii de securitate.