Criptopedia

Liniile de trend în tranzacționarea cu monede virtuale

De catre Karabet - 21 mar 2021

Însușirea elementelor de bază ale analizei tehnice îți poate aduce un avantaj enorm în specularea prețului.

Însă, cu cât asimilăm mai multe informații teoretice, cu atât ne dăm seama cât de departe suntem în procesul de a deveni un trader eficace.

Nu există o finalitate în studiul analizei tehnice. De fapt, este vorba despre studiul psihologiei umane în concordanță cu utilizarea unor indicatori tehnici.

Cu toate acestea, unele tehnici ne pot ajuta enorm în măsurarea viitoarelor mișcări ale prețului, și astfel să marcăm un profit.

Liniile de trend (trendlines) reprezintă un element de bază în analiza tehnică. Tot ce trebuie să facem este să identificăm tendința prețului folosind aceste linii și să observăm interacțiunea dintre ele și prețul monedei.

În acest articol vom învăța:

  • Cum desenăm liniile de trend;
  • Cum să folosim aceste linii;

 

Cum desenăm liniile de trend

Liniile de trend pot fi desenate nu doar pe graficele de preț, ci și pe graficul anumitor indicatori tehnici care ne pot da informații valoroase pentru consolidarea și perfecționarea unui trading bias.

În fază incipientă, avem nevoie de un grafic. Vom folosi Trading View pentru a desluși împreună magia liniilor de trend:

 

 

Pe Trading View, dăm click, din toolbar-ul din stânga, pe butonul Trend Line pentru a începe procesul.

Pentru a afla unde putem desena o linie de trend descendentă (descending trendline), începem dintr-un punct înalt și coborâm de-a lungul lower high-urilor (maxime in scădere) consemnate deja pe grafic. 

 

 

De altfel, putem începe și dintr-un punct inferior și să mergem cu linia de trend adiacent cu higher low-urile (minime în creștere):

 

 

Nu se poate desena o linie de trend în cazul în care o lumânare japoneză (Japanese candlestick) închide de cealaltă parte a liniei. Odată ce linia de trend este spartă, acesta ar trebui luat ca pe un semnal de trade sau să așteptăm o revenire întrucât poate fi un false breakout.

Cu cât o linie de trend are mai multe atingeri (body sau wicks), cu atât linia este mai importantă și sigură. 

În poza de mai jos, o lumânare a închis cu succes sub linia de trend (și suport), dar a revenit în zona ei, acest trend lateral fiind încă intact. Prețul a trecut dedesubt pentru un moment, dar a revenit deasupra liniei, păstrând intactă linia de trend.

 

 

Important de reținut: Dacă punctul inițial al liniei de trend este un wick (umbra lumânării japoneze), atingerile ulterioare trebuie să fie tot wick-uri. Același lucru se întâmplă și în cazul body-urilor (corpurilor lumânărilor japoneze). 

Aici avem un exemplu de linie de trend inferioară ce creionează un uptrend:

 

 

Aici avem un exemplu de linie de trend superioară ce creionează un downtrend:

 

 

Observați cum atunci când o candelă verde reușește să închidă deasupra liniei de trend, downtrend-ul este rupt și există o mișcare masivă de creștere.

Mai avem un exemplu de cum putem desena o linie de trend pe graficul unui indicator. Imaginea prezintă canale desenate pe Indicele de Rezistență Relativă (RSI) pe paritatea BTCUSDT. Astfel, observăm multele cazuri în care ne putem folosi de aceste linii de trend.

 

 

Cum folosim liniile de trend în tranzacționare

Nu toate liniile de trend au aceeași „rezistență”. Cum s-a precizat și mai sus, cu cât o linie de trend a fost testată mai mult, cu atât aceasta este mai puternică.

De asemenea, cu cât intervalul de timp pe care este desenat este mai mare, cu atât se crede că ele sunt mai veridice.

Din moment ce linia de trend prezintă o tendință, dacă aceasta este ruptă, se semnalizează o schimbare de trend și o schimbare de preț.

Ca întotdeauna, așteaptă mereu o confirmare solidă înainte de a dobândi o poziție împotriva trend-ului actual.

Puteți urmări explicații în amănunt ale liniilor de trend în tutorialul de pe Youtube:

 

 

Articole similare

Despre lichiditate și Liquidity Pools
Educație

Despre lichiditate și Liquidity Pools

Ce este lichiditatea și de este importantă pentru traderi? Care este diferența dintre o piață lichidă și una ilichidă? Despre Market Makers și Liquidity Pools.

Elemente de bază ale analizei tehnice in tradingul cu criptomonede
Educație

Elemente de bază ale analizei tehnice in tradingul cu criptomonede

Analiza tehnică este o metodă foarte folosită de traderi pentru a identifica oportunități de tranzacționare. Piața include toate informațiile, prețurile se mișcă în trenduri și istoria se repetă.

Volumul - instrument de analiza in tradingul cu criptomonede
Educație

Volumul - instrument de analiza in tradingul cu criptomonede

În realizarea unei analize tehnice, pe lângă acțiunea prețului este esențială îndreptarea atenției și asupra volumului. Prețul și volumul sunt singurii indicatori de care avem nevoie pentru o tranzactionare cu succes.

Simplu explicat: Ce este Punctul de Control în tradingul cu criptomonede
Educație

Simplu explicat: Ce este Punctul de Control în tradingul cu criptomonede

Punctul de Control descrie nivelul prețului la care a fost realizat cel mai mare volum de tranzacționare într-o anumită perioadă de timp (cumpărare/vânzare). Află din articol cum poți specula acest punct de control

Explicarea volumului tranzacționat
Educație

Explicarea volumului tranzacționat

Explicarea volumului tranzacționat în crypto. De unde sunt preluate datele pentru a alcătui succesiunea de bare din Indicatorul Volume?

Ce este și cum folosim Stochastic RSI în analiza tehnică?
Educație

Ce este și cum folosim Stochastic RSI în analiza tehnică?

Stochastic RSI este un indicator tehnic care ne arată dacă un activ este sumpra cumpărat sau supra vândut într-o perioadă relativă de timp. StochRSI, un derivat al indicelui de forță relativă, oscilează între 0 și 100.