Criptopedia

Implicațiile blockchain-ului în Metaverse

De catre Criptopedia - 04 nov 2021

Scurtă introducere

Termenul metaverse se referă la o realitate digitală ce combină aspecte ale rețelelor sociale, jocurilor on-line, realității augmentate (AG), realității virtuale (VR) și ale criptomonedelor pentru a le permite utilizatorilor să interacționeze digital.

Realitatea augmentată este o versiune îmbunătățită a lumii fizice reale, îmbunătățire ce se realizează prin utilizarea elementelor vizuale digitale, a sunetului sau a altor stimuli senzoriali furnizați de tehnologie. În schimb, realitatea virtuală este în întregime virtuală și îmbunătățește realitățile fictive.

Pe măsură ce metaversul crește, acesta va crea spații on-line care vor permite utilizatorilor săi să se întâlnească, să lucreze sau să socializeze împreună într-un spațiu 3D.

Termenul metaverse nu este nou, el fiind dezvoltat în anul 1992 de către Neal Stephenson în romanul său științifico-fantastic “Snow Crash”. Însă, deși ideea creării unui spațiu de interacționare complet digital a fost la început doar o idee futuristă, aceasta va putea în curând deveni realitate.

 

Care este legătura dintre metaverse și spațiul crypto?

Jocurile on-line pot oferi multe aspecte 3D metaversului, dar acestea nu pot acoperi toate necesitățile creării unei lumi complet virtuale care să acopere toate aspectele vieții. Criptomonedele pot oferi piese cheie importante cum ar fi dovadă digitală a proprietății, transferul de valoare, guvernare și accesibilitate.

Dacă, în viitor, oamenii vor lucra, socializa și vor achiziționa obiecte virtuale din metaverse vor avea nevoie de o dovadă a posesiunilor. De asemenea, utilizatorii metaversului ar trebui să își poată trimite sau primi în siguranță posesiunile. În cele din urmă, aceștia vor dori să joace un rol în luarea deciziilor în metaverse.

Aspectele cheie ale blockchain-ului potrivite metaversului sunt:

  • Dovadă digitală a proprietății: prin deținerea unui portofel digital cu acces la cheile private, ai putea, instant, să dovedești faptul că deții un anumit activ.
  • Colecțiile digitale: la fel cum se poate dovedi că cineva deține un anumit activ la fel se poate dovedi că un anumit articol este unic și original. Pentru un metaverse care vrea să incorporeze toate aspectele vieții cotidiene, acest lucru este foarte important. Prin intermediul NFT-urilor, pot fi create articole digitale ce sunt 100% unice și nu ar putea fi niciodată copiate cu exactitate sau pierdute.
  • Transferul de valoare: un spațiu metaverse va avea nevoie de o modalitate de a transferă valoare în siguranță și în care utilizatorii săi să aibă încredere.
  • Guvernare: la fel că în viața reală, abilitatea de a participa la luarea deciziilor în spațiul metaverse va fi un lucru de importanță majoră.
  • Accesibilitate: crearea unui portofel digital este disponibil oricărui utilizator din lumea largă. Spre deosebire de un cont bancar, la crearea portofelului digital nu ai nevoie de date personale sau să plătești anumite taxe pentru acesta.
  • Interoperabilitate: tehnologia blockchain își îmbunătățește constant compatibilitatea între diferite platforme. Proiecte precum Polkadot (DOT) sau Avalanche (AVAX) permit crearea de blockchain-uri personalizate ce pot interacționa între ele. Un singur metaverse va trebui să conecteze multiple proiecte, iar tehnologia blockchain are deja soluția potrivită pentru acest pas.

 

Metaversul nu există pe deplin, dar unele platforme conțin elemente asemănătoare acestuia. Jocurile video oferă cea mai apropiată experiență de acest fel, iar producătorii lor au depășit barierele reușind să creeze adevărate economii virtuale în cadrul acestora.

Capitalizarea la bursă a tokenurilor ce sunt în strânsă legătură cu metaverse a crescut, la fel și interesul traderilor pentru acestea. În topul căutărilor și al capitalizării se află tokenurile AXS, MANA, SAND și ENJ cu platformele aferente.

 

1. Axie Infinity

Axie Infinity este, fără îndoială, cel mai popular joc play-to-earn din lumea crypto. Are peste 250.000 de jucători activi zilnic, iar unul din cel mai valoros animăluț Axie a fost vândut pentru 300 ETH.

Axie Infinity este un joc online inspirat de universul Pokemon, unde fiecare jucător poate câștigă tokeni prin competențele sale în cadrul jocului on-line sau prin contribuțiile aduse ecosistemului. Jucătorii pot colecționa, crește sau pot face trade cu animăluțe numite Axie, fiecare animăluț fiind, de fapt, un NFT.

Aceste animaluțe Axie pot avea diferite forme și sunt peste 500 de părți anatomice diferite disponibile, ele fiind poziționate în patru clase diferite de raritate: comune, rare, super rare și legendare. Asta înseamnă că fiecare Axie poate fi obținut dintr-o combinație de mai multe părți, ceea ce le face unice, rare și foarte variabile.

Jucătorii își pot monetiza timpul investit în creșterea ecosistemului Axie prin mai multe metode:

  • Concurând în bătălii PVP pentru a câștigă diferite premii în funcție de clasament;
  • Prin creșterea de animăluțe Axie și apoi vânzarea lor în cadrul unui marketplace;
  • Colectionand și facanad tranzacții cu animăluțe Axie rare cum ar fi Mystics și Origins;
  • “Farmarea” de poțiunea dragostei - small love potion (SLP), necesară creșterii animalutelor Axie. SLP poate fi tranzacționat pe platformele Binace și Uniswap;
  • Începând cu anul 2021 jucătorii au primit recompense constând în tokenul AXS care reprezintă o adevăra porțiune din universul jocului, deoarece are drepturi de guvernare.

 

Unul din motivele pentru care jocul Axie Infinity a crescut atât de mult în popularitate, în ultimul an a fost migrarea jocului de la rețeaua principala Ethereum la un "sidechain" legat de Ethereum. Cunoscut sub numele de "Ronin", acest sidechain, este folosit numai în rețeaua Axie Infinity și se ocupă de toate tranzacțiile din cadrul metavesului. Prin lansarea unui sidechain dedicat au fost reduse drastic comisioanele și a fost îmbunătățită viteză tranzacțiilor.

Acest model de joc a devenit extrem de popular și datorită contextului pandemic, el având cel mai mare număr de utilizatori în țări slab dezvoltate, cum ar fi Filipine sau Vietnam.  Crescând cererea pentru a intra în lumea Axie, bariera costurilor de intrare în joc a crescut substanțial, un jucător nou având nevoie până la 1300$ pentru a-și cumpăra cel puțin 3 animăluțe Axie. Pentru a veni în sprijinul noilor jucători care nu își permit investiția inițială, ecosistemul a început să ofere "burse școlare" în care li se împrumută noilor veniți 3 animăluțe Axie, care pot fi folosite în joc pentru a câștigă SLP.

 

2. Decentraland

Decentraland este o platformă de realitate virtuală ce funcționează pe blokchain-ul Ethereum. Utilizatorii pot crea, experimenta sau monetiza conținut și diferite aplicații. Parcelele de teren din cadrul Decentraland sunt deținute în permanență de comunitate, aceștia având control total asupra creațiilor proprii. Utilizatorii își revendică dreptul de proprietate asupra terenului virtual pe un registru de parcele bazat pe blokchain. Proprietarii pot controla conținutul ce se publică în cadrul proprietății virtuale, acesta putând varia de la imagini statice 3D până la sisteme interactive cum ar fi jocuri on-line.

Parcelele de teren sunt, de fapt, NFT-uri stocate în cadrul unui smart contract ce rulează pe rețeaua Ethereum și pot fi achiziționate utilizând tokenul MANA. În total, în cadrul universului Decentraland, numit și metaverse, există exact 90.601 parcele individuale, cu o dimensiune de 16m x 16m.

Decentraland utilizează o structură de organizație autonomă descentralizată (DAO) pentru deciziile de guvernare drept urmare, deținătorii de tokenuri MANA dețin controlul asupra modului în care ar trebui să arate lumea Decentraland, propunând și votând actualizările politicii, specificul viitoarelor licitații și tipurile de conținut ce sunt permise în metaverse.

 

3. The Sandbox

The Sandbox este o platformă de gaming și metavers ce funcționează pe rețeaua Ethereum, unde participanții pot împărți sau își pot monetiza activele sau experiențele din cadrul jocului. Pe această platformă, utilizatorii au control absolut asupra propriilor creații din cadrul metaversului.

Există trei produse principale în cadrul platformei The Sandbox:

VoxEdit: permite utilizatorilor săi să creeze obiecte 3D în cadrul platformei. Utilizatorii pot, de asemenea, să își animeze creațiile;

Markeplace: locul unde utilizatorii își pot lista și vinde activele deținute în cadrul jocului;

Sandbox Game Maker: permite utilizatorilor să creeze jocuri 3D gratuit.

SAND este tokenul jocului on-line și este o parte esențială a platformei, construit pe blockchain-ul Ethereum care servește drept baza pentru tranzacțiile în cadrul The Sandbox și are următoarele utilizări:

  • oferă acces în cadrul platformei The Sandbox: jucătorii pot folosi SAND pentru a cumpără diferite echipamente sau pentru a-și personaliza avatarul sau pot colecționa tokenul prin gameplay;
  • guvernare: SAND este un token de guvernare, iar utilizatorii pot participa la luarea deciziilor cu privire la ecosistemul The Sandbox în cadrul sctructurii DAO;
  • staking: SAND este disponibil pentru staking, iar utilizatorii vor primi, în schimb LANDS;
  • modelul "fee capture": 5% din volumul total al tranzacțiilor efectuate în tokenuri SAND va fi alocată în felul următor: 50% pentru Staking Pool că recompense pentru deținătorii de SAND și 50% pentru "Fundație";
  • Fundația: rolul acesteia este de a susține ecosistemul The Sandbox oferind granturi pentru a stimula producția de jocuri de înaltă caliatate pe platformă.

 

4. Enjin

Enjin este o companie care oferă un ecosistem interconectat de produse de gaming ce funcționează în cadrul unui blockchain. Enjin Network este o platformă socială de gaming lansată în 2009 și are mai mult de 20 de milioane de utilizatori. În cadrul acesteia utilizatorii pot crea website-uri, grupuri de chat sau pot găzdui magazine cu articole digitale.

Platforma Enjin oferă kituri pentru dezvoltatori de software (SDK) care echipează dezvoltatorii cu instrumentele necesare pentru a-și constui propriile NFT-uri pe blokchain-ul Ethereum și pentru a le permite integrarea în ecosistemele de jocuri  sau în aplicațiile dezvoltate de aceștia încă din anul 2017.

Enjin Coin (ENJ) este tokenul nativ al platformei, a fost lansat în 2017 și reprezintă depozitul de valoare digital folosit pentru a susține valoarea activelor blockchain, cum ar fi NFT-urile, fiind prima criptomonedă folosită exclusiv în sfera gaming-ului. Enjin Coin este un token compatibil cu rețeaua ERC-20, ceea ce înseamnă că poți trimite sau primi ENJ folosind un portofel Ethereum.

Enjin Coin este proiectat să poate fi integrat în cadrul jocurilor on-line, acesta putând fi folosit pentru a cumpăra, vinde sau tranzacționa diferite articole digitale din cadrul mai multor jocuri on-line.

Fiecare produs creat în cadrul platformei conține o cantintate de ENJ blocată în activul creat, eliminând în mod eficient surplusul de monede de pe piață. Totodată, în cadrul platformei, creatorii își pot crea propria moneda susținută de Enjin Coin.

Deși suntem încă departe de un singur metaverse unit, putem deja să vedem cum conceptul evoluează și suntem mai aproape de constituirea acestuia. Se pare că este încă un caz de utilizare SF pentru tehnologia blokchain și criptomonede. Dacă vom ajunge vreodată să experimentăm cu adevărat metaversul, nu se știe sigur, dar până atunci putem încerca proiecte asemănătoare metaversului și putem să continuăm să integrăm tehnologia blokchain în viața noastră de zi cu zi.