Criptopedia

Prezentare Metamask — software crypto wallet

De catre CristianJula - 24 nov 2021

Ce este și cum a apărut?

În anul 2016, a fost lansat pe piață de către Aaron Davis și s-a bazat pe tehnologia blockchain a companiei ConsenSys.

MetaMask este un portofel digital folosit pentru stocarea criptomonedelor din ecosistemul ERC-20, incluzând Ethereum. A apărut pe piață sub motto-ul „Legătura ta cu noul web”, oferind posibilitatea inițial de a fi instalat și accesat din browser, pe bază de extensie, iar ulterior, prin aplicațiile mobile create pentru iOs și Android.

MetaMask poate fi accesat, la ora actuală, prin extensiile puse la dispoziție în browserele: Google Chrome, Firefox, Brave și Microsoft Edge.

Cât de sigur este MetaMask?

Odată ce vom crea contul MetaMask, fie prin extensiile browser-ului, fie prin aplicațiile mobile, acesta va forma o breșă de securitate necesară nouă, generând 12 cuvinte unice pe care vom fi nevoiți fie să le notăm și să le stocăm în cele mai sigure moduri, fie să le memorăm, fără să le comunicăm vreodată unei alte persoane. Aceste cuvinte unice sunt necesare pentru accesarea și recuperarea fondurilor din portofelul digital. De altfel, extensia browser-ului va stoca cele 12 cuvinte ca măsură de back-up. Trebuie însă să fim foarte precauți în ce mod folosim calculatorul personal și să ne protejăm de diverse atacuri cibernetice pentru a nu fi expuși la pierderea fondurilor.

De reținut faptul că cei de la MetaMask, deși oferă un serviciu de suport foarte bun pentru utilizatorii săi, au declarat că ei nu stochează cele 12 cuvinte pe care le generăm la crearea contului, astfel, nu pot să ajute la eventuale recuperări de date sau fonduri.

În ultimii doi ani, atât cei de la Ledger cât și Trezor, furnizori de portofele digitale fizice, au implementat conexiunea cu MetaMask, oferind astfel o protecție de cel mai înalt nivel utilizatorilor.

Prin crearea și securizarea contului, utilizatorii vor putea depozita sau cumpăra liber criptomonedele dorite în portofelul MetaMask; din anul 2020 se pot depozita și vinde din portofel și tokenuri nefungibile.

 

Ce îl face special pe piață?

În cadrul dezvoltatorilor de tokene prin blockchain, aceștia pot folosi MetaMask pentru testarea gratuită a contractelor, fără a fi nevoiți să suporte vreun cost. De altfel, tranzacțiile cu criptomonede din cadrul proiectelor DeFi se fac cu multă ușurință în cadrul utilizatorului de rând, având o platformă intuitivă și ușor de folosit.

Comisioanele de tranzacționare atât la cumpărare cât și la schimbare sunt cele folosite de blockchain-ul ERC-20, dar și un comision adițional al MetaMask de 0.875% din tranzacție, ajungându-se astfel la comisioane mari, de multe ori peste valoarea tokenurilor achiziționate.

Cauza prețului mărit al comisioanelor din cadrul blockchain-ului Ethereum este dată, la momentul actual, de costul total al energiei consumate pentru procesarea și verificarea tranzacției.

După cum știm, aplicațiile de tip DeFi sunt construite pe blockchain-ul Ethereum iar interacțiunea cu acestea se realizează prin noduri de rețea; noduri care ocupă până la 300GB în serverele blockchain-ului. Cu ajutorul MetaMask, putem facilita accesul către acest ecosistem printr-o simplă conexiune la internet.

La momentul de față, în fiecare lună, peste 1 milion de utilizatori își accesează conturile MetaMask, devenind foarte popular în rândul deținătorilor de criptomonede digitale.

 

Concluziile noastre

Punctele forte ale MetaMask de care ne bucurăm și pe care le putem menționa sunt:

  • Cumpărarea de criptomonede și stocarea lor direct în portofel;
  • Stocarea tokenurilor nefungibile;
  • Platformă ușor de folosit cu o interfață intuitivă;
  • Acces către criptomonedele ecosistemului Ethereum;
  • Stocarea cuvintelor cheie local, direct în browser;
  • O comunitate pe Twitter, din care fac parte mulți utilizatori, gata să ajute oricând întâmpinăm probleme.

 

Desigur, ceea ce nu ne mulțumește la momentul actual ar fi:

  • Blockchain-ul Ethereum și ERC-20;
  • Accesarea doar cu ajutorul unei conexiuni la internet;
  • Comisioanele de tranzacționare destul de mari la momentul de față.

Articole similare

Ce înseamnă utility token și cum funcționează?
Educație

Ce înseamnă utility token și cum funcționează?

Utility token pot funcționa pe o gamă largă de blockchain și ecosisteme, dar necesită un blockchain care este compatibil cu contractele inteligente. Majoritatea acestor tokeni rulează pe rețeaua Ethereum.

Ce sunt tokenii de confidențialitate?
Educație

Ce sunt tokenii de confidențialitate?

Există un anumit tip de tokeni care promovează confidențialitatea și anonimatul în tranzacțiile blockchain prin mascarea informațiilor legate de sursa și destinația tranzacției. Ce sunt și ce fac tokenii privați?

Tutorial despre folosirea platformei Uniswap
Educație

Tutorial despre folosirea platformei Uniswap

Uniswap - exchange descentralizat pe rețeaua Ethereum care permite oricui să facă schimburi (swap-uri) intre orice token ERC-20 listat pe platformă.

Ce sunt și ce importanță au tokenii de active?
Educație

Ce sunt și ce importanță au tokenii de active?

Tokenii susținuți de active sunt unități de valoare bazate pe blockchain care sunt legate de activele din lumea reală, cum ar fi acțiunile companiei, proprietăți imobiliare, diamante sau mărfuri.

Reglementările împotriva spălării de bani (AML)
Educație

Reglementările împotriva spălării de bani (AML)

AML, abrevierea de la Anti-money laundering (în română: combaterea spălării banilor) reprezintă un set de proceduri și reglementări legale, care au scopul de a stopa practica generării de venit prin acțiuni ilegale.

Când se va mina ultimul Bitcoin?
Educație

Când se va mina ultimul Bitcoin?

Noile criptomonede Bitcoin intră în circulație sub formă de recompense, pe care minerii le primesc atunci când un nou block este validat. După fiecare halving, recompensa din minerit se va înjumătăți. Se vor mina 21 mil.