Criptopedia

Ce este analiza on-chain? + Exemple

De catre Criptopedia - 23 nov 2021

Pentru a efectua o analiză complexă pe Bitcoin, este util să știți ce este analiza on-chain. Acest articol te va ajuta să incorporezi şi să interpretezi elemente specifice ale acestei modalităţi de analiză a criptomonedelor. 

 

Ce este analiza on-chain?

Analiza on-chain presupune preluarea unor seturi de date dintr-un blockchain, care sunt ulterior filtrate, segmentate şi afişate în formă grafică pe un site de specialitate. Analiza on-chain ne va ajuta să vedem dinamica actorilor dintr-un blockchain, conducând la formarea unei imagini de ansamblu pe baza căruia putem tranzacţiona.

Prima analiză on-chain a apărut în anul 2019 când a fost creată o analiză ce determina vârsta portofelelor ce dețineau Bitcoin. În anul 2017, Chris Burniske si Jack Tatar, membri CoinMetrics, au dezvoltat raportul Network Value to Transaction (NVT), un indicator care descrie relaţia dintre volumul transferurilor şi capitalizarea de piaţă.

Motivul utilizării analizei on-chain este acela de a ne oferi date măsurabile, în mod obiectiv, din care putem trage concluzii extrem de utile. Avem posibilitatea de a evalua mișcări către și dinspre exchange-uri sau posibilitatea de a evalua taxele pe anumite chain-uri. Aceste date ne pot ajuta în stabilirea valorii intrinseci a unui blockchain deoarece, într-o oarecare măsură, aceste fee-uri sunt direct proporţionale cu profiturile participanților la staking.

 

Analiza on-chain pe Bitcoin

Pi-Cycle-Indicator-LookIntoBitcoin

 

Indicatorul Pi Cycle Top se obține prin intersecția a două medii mobile. Prima este o medie mobilă de 111 zile, mai exact 111 (D)ay (M)oving (A)verage, evidențiată cu portocaliu, iar a doua este o medie mobilă de 350 de zile (350 DMA), marcată cu verde, media sa (de preț) înmulțindu-se ulterior cu 2. Putem revedea și formula din poza de mai sus. De asemenea, este interesant de observat că 350 / 111 este 3,153, ceea ce este foarte aproape de numărul Pi (π) = 3,142

Conform acestui indicator, în momentul în care linia portocalie trece peste linia verde, atunci este un semnal de vânzare. Pi Cycle urmărește să semnaleze vârfurile ciclurilor de piață, subliniind ideea că piața este “supravoltată”.  Când media mobilă de 111 zile a crescut și a depășit media mobilă de 350 de zile (x2), s-a văzut cum intersecția lor a coincis cu vârful prețului Bitcoin, iar din acel moment, moneda s-a depreciat. De fapt, acest model este util pentru a înțelege când să vinzi și să obții profit.

Graficul arată cu linie punctată cum în data de 21/04/2021, cele două linii s-au încrucișat la un preț de ~ $60.000, iar la scurt timp după această intersectare de medii mobile, prețul Bitcoin a suferit o scădere bruscă. Așa cum s-a întâmplat şi în trecut, dar și de această dată, acuratețea excelentă a indicatorului și natura ciclică a BTC sunt evidente.

 

Puell Multiple

 

Puell Multiple este un indicator care este folosit de cele mai multe ori pentru a înțelege când este momentul potrivit pentru a intra în piață.

Acest indicator examinează oferta de Bitcoin din piață (supply), activitatea minerilor și recompensele în urma minării Bitcoin. În principiu, când indicatorul (linia roșie) se află în zona verde, este momentul potrivit pentru a cumpăra, iar în timp ce aceasta se află în apropierea zonei roșii, poate reprezenta un moment potrivit pentru a vinde. 

În mod evident, acest lucru evidențiat de indicatorul Puell Multiple nu oferă un răspuns cert pentru viitoarele mișcări ale prețului deoarece acesta ține cont doar de hash rate.

 

Stock to Flow

 

Stock to Flow Model este utilizat pentru a observa oferta existentă de monede (numărul de monede deja create) în relație cu noile monede ce intră în ecosistem.

De regulă, acest indicator se folosește pentru a determina valoarea metalelor prețioase care au ca principală caracteristică raritatea. Această relație este importantă pentru a contrabalansa și pentru a reda o valoare unui activ.

Acest raționament poate fi folosit și atunci când vine vorba de Bitcoin pentru că, pe lângă faptul că are un supply cap de 21 milioane de monede, “extragerea” acestui aur digital este din ce în ce în ce mai grea. 

 

! Stock to Flow: graficul

Graficul reprezintă prețul Bitcoin care corespunde liniei multicolore suprapusă peste linia roșie, aceasta din urmă reprezentând raportul Stock to Flow. Cu cât culoarea prețului se întunecă mai mult, trecând de la roșu aprins la violet închis, cu atât ne apropiem de data următorului halving (înjumătățirea recompenselor acordate minerilor pentru extracția de noi blocuri). De fapt, punctele premergătoare vârfului de preț sunt violet și corespund exact lunilor noiembrie 2012, iulie 2016 și aprilie 2020.

Pe lângă graficul principal, în partea de jos a imaginii, este afișată încă o valoare ce reprezintă diferența dintre prețul Bitcoin și Stock to Flow, mai exact arată momentul în care prețul trece de linia S2F. Această depășire este afișată prin schimbarea culorii de la verde la roșu, astfel că dacă linia este roșie, prețul BTC a depășit linia S2F, și invers, dacă linia este roșie, prețul este în contradictoriu (activul criptografic s-a depreciat prea mult).

Modelul prezice o mișcare laterală a prețului Bitcoin-ului de la aproximativ $80.000 la $100.000 până în anul 2024, anul următorului halving. În prezent, însă, Plan B (dezvoltatorul analizei S2F) a prezis în tweet-ul său prețuri diferite în următoarele luni, atât pesimiste, cât și optimiste. Este necesar să înțelegem dacă de acum înainte, Stock to Flow, care este din ce în ce mai popular, va prezice cu adevărat prețul viitor al Bitcoin sau dacă se va dovedi a fi din ce în ce mai puțin plauzibil în următorii ani.

 

Relative Unrealized Profit/Loss

 

Indicatorul arată dacă deținătorii de Bitcoin realizează profit sau se află în pierdere. RUPL este reprezentat cu linia roșie și arată 5 benzi ce comprimă sentimentele generale ale participanților din piață. Cand indicatorul se află în zona de jos, evidentiață cu verde, este semn că poți cumpăra în liniște. În schimb, nu este recomandat să cumpărați atunci când se află în zona roșie (euforie) și zona portocalie (lăcomie). În benzile centrale, în funcție de tipul de trend, se pot regăsi sentimente diferite— dacă tendința este bullish, va fi perioada speranței și a euforiei, iar dacă tendința este bearish, va fi perioada de negare și frică. În situații intermediare, este întotdeauna indicat să profitați de achizițiile periodice prin aplicarea unui plan DCA (Dollar-Cost Averaging) care elimină partea emoțională și vă permite să cumpărați în momente oportune.

 

Alte exemple de furnizori populari de date on-chain:

CoinMetrics este o companie înființată în 2017 ce oferă utilizatorilor săi date aprofundate despre majoritatea criptomonedelor. Ei oferă patru produse principale:

  • date de rețea, cum ar fi istoricul tranzacțiilor sau valori privind vârsta portofelelor;
  • date de piață ce acoperă primele 20 de exchange-uri globale;
  • indici;
  • date obținute de la terți, cum ar fi feed-ul de sentiment de pe Twitter. 

 

Glassnode este o companie renumită în spațiul pentru gama sa în continuă creștere de indicatori on-chain. Una din cele mai importante informații oferite de aceștia este numărul de adrese active deținătoare de Bitcoin.

 

 

IntoTheBlock oferă o varietate largă de instrumente analitice ce includ analiza on-chain pentru o multitudine de criptomonede, dar și instrumente de analiză a sentimentului pieței sau date despre order books. 

CryptoQuant, compania de furnizare de date on-chain se concentrează pe analiza Bitcoin, Ethereum și stablecoins. Datele pe care le furnizează sunt analize on-chain, date din cadrul exchange-urilor, date despre mineri și date din cadrul rețelelor.

 

Limitările analizei on-chain

În ciuda faptului că analiza on-chain este extrem de utilă și folosită pe scară largă de către investitorii în criptomonede, trebuie să luam în calcul faptul că acest tip de analiză se află încă în fazele incipiente, iar istoricul datelor utilizate este limitat. Utilizarea acestor indici poate evolua în timp sau pot fi evidențiate noi tendințe ce pot duce la crearea de noi indici, având în vedere faptul că piața criptomonedelor se maturizează treptat. 

Unele limitări ale analizei on-chain sunt enumerate mai jos:

  • există mai puțin de un deceniu de date pentru a susține analiza isotrică a Bitcoin-ului si chiar mai puține date pentru criptomonedele lansate mai recent. Unele valori pot deveni mai puțin fiabile în timp sau interepretarea lor se poate schimba odată cu dezvoltarea și îmbunătățirea tehnologiei blockchain;
  • soluțiile de scalare, cum ar fi Lightning Network pentru Bitcoin și zkRollups pentru Ethereum, au potențialul de a "remodela" volumul tranzacțiilor, așa cum îl măsurăm în prezent, distorsionând astfel valorile indicatorilor care se bazează pe măsurarea debitului de date din cadrul unui blockchain;
  • este posibil ca analiza on-chain să nu aducă multa valoare traderilor ce scalpează sau sunt investitori pe termen scurt, deoarece aceste valori produc, de obicei, semnale utilizate în cadrul ciclurilor de piață pe termen lung. 

Niciun indicator nu este 100% perfect, așa că se recomandă să folosiți analiza tehnică împreună cu analiza on-chain pentru a face previziuni cât mai eficiente, intrarea și eventual ieșirea dintr-o monedă într-o manieră eșalonată fiind o abordare excelentă a acestei piețe foarte volatile.

Articole similare

Ghid despre Analiza Fundamentală în crypto
Educație

Ghid despre Analiza Fundamentală în crypto

Investiția într-o criptomonedă este o disciplină foarte diferită de tranzacționarea ei. În tranzacționare se folosește analiza tehnică pe termen scurt pentru interpretarea mișcării prețurilor și a volumului.

Simplu explicat: Bounce și breakout
Educație

Simplu explicat: Bounce și breakout

Ce este un bounce? Ce este un breakout? Termeni explicați simplu prin ilustratare pe graficele activelor.

Ce este capitularea în trading?
Educație

Ce este capitularea în trading?

Ce înseamnă a capitula în trading? Cum poate fi identificată capitularea? Capitularea minerilor. Capitularea și posibilitățile de tranzacționare

Corecțiile de piață în tradingul cu criptomonede
Educație

Corecțiile de piață în tradingul cu criptomonede

Atunci când piața scade cu 10% sau mai mult după ce a atins un maxim recent, putem spune că avem de a face cu o corecție de piață. Altfel spus, o „retragere” de la maximele recente permite pieței să absoarbă câștigurile.

Indicatorul Indicelui de Forță Relativă - RSI
Educație

Indicatorul Indicelui de Forță Relativă - RSI

Un instrument extrem de util, folosit de trader-ii cu rezultate, încă din anii 70. RSI este folosit frecvent și în lumea crypto și îți poate face o radiografie clară a performanțelor unei monede pentru o perioadă de timp

Care sunt ciclurile și fazele pieței financiare?
Educație

Care sunt ciclurile și fazele pieței financiare?

Ciclurile unei piețe reprezintă perioada dintre cele mai recente puncte maxime și minime ale prețului unui activ de referință. Exemplu: S&P 500 pentru piața financiară tradițională, Bitcoin pentru piața criptomonedelor.