Criptopedia

Ce sunt ETF-urile și cum se tranzacționează?

De catre Criptopedia - 29 iul 2022

Un fond tranzacționat la bursă (ETF) este o colecție de active pe care le cumpărați sau vindeți printr-o firmă de brokeraj la o bursă de valori fără a fi nevoie să cumpărați sau să vindeți fiecare componentă individual. În acest fel, sarcina dumneavoastră ca investitor este semnificativ simplificată deoarece analizarea și alegerea de acțiuni se reduce la alegerea unui ETF potrivit.

Combinând flexibilitatea acțiunilor și punctele forte ale fondurilor mutuale de diversificare a portofoliului, ETF-urile vă oferă o modalitate simplificată de a accesa o mare varietate de clase de active: de la investiții tradiționale la așa-numitele active alternative precum mărfurile, valutele sau mai nou, Bitcoin. În plus, structurile inovatoare ale ETF-urilor permit investitorilor să obțină efect de levier și să evite impozitele pe câștigurile de capital pe termen scurt.

Cum funcționează ETF-urile?
Un ETF este cumpărat și vândut ca acțiunile unei companii în timpul zilei în care bursele sunt deschise. La fel ca acțiunile, un ETF are un simbol, iar datele de preț intraday pot fi obținute cu ușurința în cursul zilei de tranzacționare.

Spre deosebire de acțiunile unei companii, numărul de acțiuni în circulație ale unui ETF se poate schimba zilnic din cauza creării continue de noi acțiuni și a răscumpărării acțiunilor existente. Capacitatea unui ETF de a emite și răscumpăra acțiuni în mod continuu menține prețul de piață al ETF-urile în concordanță cu titlurile din care sunt alcătuite.

Atunci când prețul ETF-ului se abate de la valoarea activului suport, instituțiile utilizează mecanismul de arbitraj oferit de unitățile de creare pentru a aduce prețul ETF din nou în conformitate cu valoarea activului suport.

Pe scurt, modalitatea de funcționarea ETF-urilor are următorii pași:
1. Un furnizor de ETF ia în considerare universul activelor, inclusiv acțiuni, obligațiuni, mărfuri sau valute și creează o colecție cu acestea, cu un simbol unic.
2. Investitorii pot cumpăra o cotă din acea colecție, la fel ca atunci când cumpără acțiuni ale unei companii.
3. Cumpărătorii și vânzătorii tranzacționează ETF-ul pe tot parcursul zilei pe o bursă, la fel ca o acțiune.

Ce este un ETF Bitcoin?
Un ETF Bitcoin este un fond tranzacționat la bursă format din Bitcoin sau active legate de prețul Bitcoin. Ele sunt tranzacționate pe o bursă tradițională în loc de un exchange de criptomonede. Teoretic, Bitcoin este achiziționat de companie, securizat și vândut sau tranzacționat pe o bursă. Cu toate acestea, Comisia de Securitate și Schimb continuă să respingă aceste propuneri; nu există un ETF de criptomonedă care să reprezinte direct o monedă de bază.

Primul concept pentru un ETF Bitcoin a apărut la scurt timp după ce investitorii și brokerii au observat că prețurile Bitcoin au o tendință ascendentă și criptomoneda devenea din ce în ce mai populară. Cel mai important, părea să existe o oportunitate de a genera profituri din cumpărarea și vânzarea de Bitcoin.

Pe măsură ce prețul Bitcoin a crescut peste câteva mii de dolari, investitorii retail și medii au pierdut oportunitatea de a investi direct în Bitcoin. Brokerajele, răspunzând cererii de acces pentru investitori la Bitcoin, au început să creeze fonduri tranzacționate la bursă Bitcoin. Cererile la Securities and Exchange Commission (SEC) pentru aprobare au început în 2013 cu frații Winklevoss.

Obiectivele ETF-urilor Bitcoin
În forma lor actuală – și în forma dorită de mulți investitori – ETF-urile Bitcoin sunt concepute pentru a permite mai multor oameni să investească în Bitcoin fără cheltuielile și necazurile necesare cumpărării acestora. Ele elimină necesitatea procedurilor de securitate și a fondurilor excesive, oferind în același timp un tip de investiție familiar.

În Prezent, Statele Unite nu au aprobat încă un ETF Bitcoin spot, deși investitorii pot investi în ETF-uri futures Bitcoin. Diferența dintre cele două este că un ETF Bitcoin spot este susținut de Bitcoin real (BTC), în timp ce ETF-urile futures Bitcoin sunt susținute de derivate bitcoin.

Avantajele ETF-urilor:
Ușor de tranzacționat - Puteți cumpăra și vinde în orice moment al zilei, spre deosebire de majoritatea fondurilor mutuale care tranzacționează la sfârșitul zilei.
Transparență - Majoritatea ETF-urilor sunt obligate să-și publice zilnic deținerile.

Mai eficient din punct de vedere fiscal - ETF-urile generează de obicei un nivel mai scăzut de distribuire a câștigurilor de capital în comparație cu fondurile mutuale gestionate activ.

Deoarece sunt tranzacționate ca acțiunile, investitorii pot plasa o varietate de tipuri de ordine (de exemplu, ordine limită sau ordine stop-loss) care nu pot fi efectuate cu fonduri mutuale.

Dezavantajele ETF-urilor:
Costuri de tranzacționare: Este posibil ca costurile ETF să nu se încheie cu raportul de cheltuieli. Deoarece ETF-urile sunt tranzacționate la bursă, acestea pot fi supuse unor comisioane de la brokerii online. Mulți Brokeri au decis să-și reducă comisioanele ETF la zero, dar nu toți au făcut-o.
Lichiditate: Unele ETF-uri cu tranzacționare redusă au marje de ofertă/cerere largi, ceea ce înseamnă că veți cumpăra la prețul ridicat al spread-ului și veți vinde la prețul scăzut al spread-ului.

Eroare de urmărire: în timp ce ETF-urile își urmăresc în general indicele de bază destul de bine, problemele tehnice pot crea discrepanțe.
Date de decontare: vânzările ETF nu sunt decontate timp de 2 zile după o tranzacție; asta înseamnă că, în calitate de vânzător, fondurile tale dintr-o vânzare ETF nu sunt disponibile din punct de vedere tehnic pentru a fi reinvestite timp de 2 zile.

Sunt sigure investițiile în ETF-uri?
Toate investițiile au un anumit risc, dar există anumite ETF-uri care sunt mai puțin riscante decât altele. Spre deosebire de acțiuni, care sunt expuse tuturor riscurilor pe care le implică proprietatea asupra unei companii un ETF care achiziționează o combinație de acțiuni sau alte active va avea o expunere mai mică la risc. Acest beneficiu de diversificare se poate întinde pe toate clasele de active.

Concluzii
Ca în orice investiție, recomandarea noastră este să te informezi foarte bine înainte de a investi în orice tip de ETF, luând în considerare cu atenție toți factorii pentru a vă asigura că ETF-ul pe care îl alegeți este cel mai bun vehicul pentru a vă atinge obiectivele de investiții.

Articole similare

Ce este indicatorul Cumulative Delta?
Educație

Ce este indicatorul Cumulative Delta?

Indicatorul Cumulative Delta (CVD) rezumă activitatea de cumpărare versus vânzare și poate ajuta traderii să determine direcția pieței, puterea tendințelor, zonele de suport și rezistență și multe altele.

Teoria lui Dow (Paralelă crypto)
Educație

HOT
Teoria lui Dow (Paralelă crypto)

Ce este teoria lui Dow? Cum funcționează și care sunt principiile ce stau la baza acestei teorii? Paralelă la piața de active criptografice.

Triunghiurile, tipare grafice în analiza tehnică
Educație

Triunghiurile, tipare grafice în analiza tehnică

Triunghiurile simetrice, ascendente și descendente în analiza tehnică de criptomonede. Informații relevante pentru tranzacționarea cu aceste tipare grafice.

Ce este capitularea în trading?
Educație

Ce este capitularea în trading?

Ce înseamnă a capitula în trading? Cum poate fi identificată capitularea? Capitularea minerilor. Capitularea și posibilitățile de tranzacționare

Price Action: Cum tranzacționăm?
Educație

HOT
Price Action: Cum tranzacționăm?

Cum tranzancționăm cu ajutorul acțiunii prețului? Care sunt avantajele și dezavantajele acestei tehnici. Exemple demonstrate grafic.

Simplu explicat: Ce este un Bear Market?
Educație

Simplu explicat: Ce este un Bear Market?

Ce este un Bear Market? Fazele şi caracteristicile unui astfel de ciclu. Modalități de gestionare a perioadei de Bear Market. Diferențele dintre un Bull Market și un Bear Market.