Criptopedia

Ce sunt si cum se utilizeaza Benzile Bollinger?

De catre Criptopedia - 12 nov 2020

Initiem acest articol prin a spune ca exista o unealta specifica, in arsenalul fiecarui trader, pentru fiecare situatie. Anumiti indicatori tehnici sunt limitati doar in a fi folositi in contexte bine definite. Cu cat ai mai multe cunostinte despre anumiti indicatori tehnici, cu atat este mai facil sa te adaptezi in acest domeniu versatil.

Poate nu vei folosi Bollinger Bands, subiectul acestui articol, dar niciodata nu strica sa ai mai multe optiuni atunci cand simti ca esti coplesit de volatilitatea pietei sau cand ai nevoie de o extra confirmare.

Bollinger Bands — indicator tehnic dezvoltat de John Bollinger — este folosit pentru a masura volatitatea pietei si pentru a identifica conditii de “supracumparare” si “supravanzare”.


In alte cuvinte, aceasta unealta iti va ilustra grafic daca piata este linistita sau daca piata este ‘galagioasa’. Cand piata de tranzactionare este linistita, benzile se contracta, iar benzile se extind atunci cand piata este intr-o forma agitata.


Uitandu-ne la graficul de mai jos, vei observa ca indicatorul tehnic Bollinger Bands (BB) se suprapune grafic cu lumanarile japoneze care reprezinta evolutia pretului in respectivele sesiuni.



Atat banda inferioara cat si banda superioara masoara volatilitatea sau gradul de variatie al pretului in timp. Intrucat BB masoara volatilitatea, benzile se ajusteaza automat in functie de conditiile pietei care sunt in continua schimbare.


Asadar, indicatorul tehnic este reprezentat grafic prin 3 linii:


1. Banda superioara
2. O linie mediana
3. Banda inferioara


Linia mediana este o medie mobila simpla (SMA), care este setata, in mod implicit, pe majoritatea platformelor de tranzactionare, pe 20 de perioade. Dupa acumularea de experienta cu acest indicator tehnic, poti experimenta cu diferite perioade SMA. Ambele benzi incadreaza, in mod implicit, media mobila simpla si sunt calculate la doua deviatii standard fata de aceasta.


Bollinger Bounce


Un lucru pe care trebuie sa-l stii despre Bollinger Bands este faptul ca pretul are tendinta de a reveni la mijlocul benzilor. Asta este ideea din spatele conceptului “Bollinger Bounce.”

Motivul pentru care aceste bounce-uri se realizeaza este pentru ca benzile din cadrul acestui indicator tehnic actioneaza ca suport, respectiv rezistenta dinamica. Cu cat timeframe-ul este mai mare, cu atat benzile devin mai puternice si automat repere pentru tranzactiile viitoare.

Multi traderi au dezvoltat sisteme cu ajutorul carora prospera, fiind bazate in totalitate pe aceste impulsuri si corectii catre linia mediana. Aceasta strategie este cel mai bine utilizata in contextul in care piata nu are un trend clar (ranging market). Trebuie sa oferi o atentie sporita benzilor.

In alte cuvinte, evita sa tranzactionezi folosind aceasta metoda atunci cand benzile se extind deoarece se asuma ca pretul este intr-un trend bullish sau bearish. Recomandam conditii precise atunci cand se foloseste acest indicator tehnic — benzile sa fie stabile sau se contracte datorita ceea ce reprezinta volatilitate scazuta.

Bollinger Squeeze

Acest concept este de la sine-inteles. Atunci cand benzile se impreuneaza inseamna ca se anticipeaza un breakout. Daca lumanarile japoneze depasesc banda superioara, atunci tendinta pretului va ramane aceeasi, ascendenta. Daca lumanarile japoneze realizeaza un breakout al benzii inferioare, pretul va continua sa descreasca.

Aceasta strategie este eficienta daca prinzi o miscare cat de devreme posibil. Setup-uri de acest fel nu se intampla frecvent, dar probabil ca vei reusi sa le identifici pe un grafic cu timeframe de 15 minute.

Exista o multitudine de strategii care implica indicatorul tehnic Bollinger Bands, dar cele 2 sunt cele mai comune. Suprapune indicatorul pe graficele tale si incearca sa analizezi miscarea pretului in concordonta cu cele 3 linii mentionate anterior. Odata ce capeti experienta, incearca sa schimbi parametrii in functie de cerintele tale.

 

Articole similare

Ce este capitularea în trading?
Educație

Ce este capitularea în trading?

Ce înseamnă a capitula în trading? Cum poate fi identificată capitularea? Capitularea minerilor. Capitularea și posibilitățile de tranzacționare

Top 5 greseli de evitat la trading-ul cu criptomonede
Premium
Educație

Top 5 greseli de evitat la trading-ul cu criptomonede

Tranzactionarea cu criptomonede necesita strategie, organizare si disciplina. Totusi traderii fac din cand in cand greseli care le aduc pierderi. Care sunt cele mai comune greseli in tranzactionarea cu criptomonede?

Explicarea volumului tranzacționat
Educație

Explicarea volumului tranzacționat

Explicarea volumului tranzacționat în crypto. De unde sunt preluate datele pentru a alcătui succesiunea de bare din Indicatorul Volume?

Corecțiile de piață în tradingul cu criptomonede
Educație

Corecțiile de piață în tradingul cu criptomonede

Atunci când piața scade cu 10% sau mai mult după ce a atins un maxim recent, putem spune că avem de a face cu o corecție de piață. Altfel spus, o „retragere” de la maximele recente permite pieței să absoarbă câștigurile.

Ce este dominanța Bitcoin?
Educație

HOT
Ce este dominanța Bitcoin?

Ce este indicele de dominanță Bitcoin? Cum influențează piața monedelor alternative? Cum funcționează trading-ul pe baza lui?

Ghid despre Analiza Fundamentală în crypto
Educație

Ghid despre Analiza Fundamentală în crypto

Investiția într-o criptomonedă este o disciplină foarte diferită de tranzacționarea ei. În tranzacționare se folosește analiza tehnică pe termen scurt pentru interpretarea mișcării prețurilor și a volumului.