Criptopedia

Price Action: Cum tranzacționăm?

De catre Criptopedia - 15 mar 2022

Price action (acțiunea prețului) este o tehnică de tranzacționare ce permite traderilor să citească piața și să ia decizii subiective de tranzacționare bazate pe mișcările recente și reale ale prețurilor. Acțiunea prețului poate fi văzută și interpretată folosind grafice ce prezintă prețurile în timp. Traderii folosesc diferite combinații de diagrame pentru a-și îmbunătăți capacitatea de a identifica și interpreta trendul, breakout-urile sau zonele de reversal.

 

Mulți traderi folosesc grafice cu lumânări deoarece ajută la o vizulizare mai bună a mișcărilor prețurilor prin afișarea valorilor la care candelă s-a deschis și la care s-a închis. Candela de tip Harami, bearish sau bullish engulfing sau formațiunea de candele Three White Soldiers sunt exemple de acțiune a prețului interpretată vizual.

Grafic pe AAVE/USDT în care se observă o candelă de reversalFig. 1 Grafic pe AAVE/USDT în care se observă o candelă de reversal

 

Grafic pe DOT/USDT unde se poate observa o candelă de reversal, Bearish Engulfing

Fig. 2 Grafic pe DOT/USDT unde se poate observa o candelă de reversal, Bearish Engulfing 

Swing traderii și cei ce tranzacționează în direcția trendului tind să lucreze cel mai des cu acest tip de analiză tehnică, evitând orice analiză fundamentală în favoarea concentrării exclusiv pe nivelurile de suport și rezistență pentru a prezice breakout-urile sau zonele de consolidare.

Interpretarea acțiunii prețului este foarte subiectivă astfel încât este obișnuit ca doi traderi să ajungă la concluzii diferite atunci când analizează același grafic. Un trader poate observa o tendință descendentă, iar altul ar putea crede că acțiunea prețului arată o potențială redresare pe termen scurt. Un lucru important de reținut este că previziunile de tranzacționare făcute folosind acțiunea prețului sunt pur speculative; până la urmă acțiunea trecută a prețului unui activ nu reprezintă o garanție a acțiunii viitoare a prețului. Tranzacțiile cu mare probabilitate de reușită sunt, în continuare, tranzacții speculative, ceea ce înseamnă că traderii își asumă riscuri mari pentru a reuși să obțină recompense substanțiale.

Avantaje Dezavantaje
Timp scurt de analiză, mai ales pentru traderii intermediar-avansați Nu îți poți automatiza tranzacțiile pe baza acțiunii prețului
Intrări și ieșiri din poziții mai avantajoase și mai rapide decât dacă ai utiliza indicatori Graficele pline de indicatori pot da semnale false și neconcludente
Este simplu de testat Necesită mai mult efort și atenție, mai ales pentru traderii începători
Există numeroase strategii din care să alegi Fiecare trader va citi graficul și semnalele diferit

Tabel 1 Avantajele și dezavantajele utilizării acțiunii prețului în tranzacționarea criptomonedelor

 

Unul din cele mai importante aspecte ale învățării tranzacționării cu ajutorul acțiunii prețului este identificarea trendului ascendent sau descendent și deosebirea acestuia față de zonele de consolidare. Pentru a alege punctele optime de intrare și ieșire dintr-o zonă în care prețul este într-un trend ascendent sau descendent, traderii utilizează linii de trend și canale pentru a delimita zonele de interes.

Liniile de trend îi ajută pe traderi să identifice zonele de suport și rezistență pe un grafic al unui activ. Liniile de trend sunt linii drepte desenate pe o diagramă prin conectarea unei serii de vârfuri asecendete sau descendente.

Grafic ce demonstrează aplicarea liniilor de trend

Fig. 3 Grafic ce demonstrează aplicarea liniilor de trend

Prețul într-un interval de timp este într-un trend ascendent dacă face maxime mai mari (higher highs-HH) și minime mai mari (lower highs-LH) și într-un trend descendent dacă face maxime mai scăzute (lower highs-LH) și minime mai scăzute (lower lows-LL). 

Grafic pe ETH/USDT în care este reprezentat trendul ascendent
Fig. 4 Grafic pe ETH/USDT în care este reprezentat trendul ascendent

 

Grafic pe LUNA/USDT în care este reprezentat trendul descendent
Fig. 5 Grafic pe LUNA/USDT în care este reprezentat trendul descendent

Trendul continuă până în momentul în care prețul nu mai face maxime mai mari și minime mai mari într-un trend ascendent sau maxime mai scăzute și minime mai scăzute într-un trend descendent și are loc o rupere a structurii prețului (market structure break — MSB). După ce trendul este întrerupt, există de obicei o perioadă de consolidare.

Consolidarea are loc în cazul în care prețul oscilează între un nivel superior și inferior, adică între zonele de suport și rezistență. Zonele de consolidare mai sunt numite și zone în care prețul merge în lateral și sunt considerate zone mai greu de tranzacționat fiind denumite și "choppy price movement".

Grafic pe LUNA/USDT în care este evidențiată o zonă de consolidare cu  

Fig. 6 Grafic pe LUNA/USDT în care este evidențiată o zonă de consolidare cu "choppy price movement"

 

Fig. 7 Grafic pe BNB/USDT în care se observă o zonă de confluență
Fig. 7 Grafic pe BNB/USDT în care este reprezentată o zonă de consolidare

Traderii ce utilizează analiza tehnică în tranzacționarea activelor se bazează pe confluența dintre două sau mai multe semnale pentru a-și susține deciziile de tranzacționare.

Confluența este un punct al pieței în care două sau mai multe nivele de interes se intersectează, formând astfel un punct de interes pentru mai mulți traderi. Conform DEX termenul "confluență" definește un loc de întâlnire, deci atunci când căutăm zone confluențe pe piață, căutăm zone în care două sau mai multe nivele sau instrumente de analiză se intersectează.

Grafic pe BNB/USDT în care se observă o zonă de confluență
Fig. 8 Grafic pe BNB/USDT în care se observă o zonă de confluență

Din graficul de mai sus se observă cum prețul a fost respins dintr-o zona cu două confluențe și anume: linia de trend și o rezistență ce va deveni apoi suport. Momentul în care o rezistență devine suport este cunocut sub denumirea de flip S/R.

Există multe instrumente disponibile pentru tranzacționarea criptomonedelor, dar puține sunt la fel de eficiente ca utilizarea acțiunii prețului. Tranzacționarea cu ajutorul acesteia formează baza pentru multe strategii de tranzacționare diferite și este, fără îndoială, cea mai simplă modalitate de a specula viitoarele mișcări ale prețurilor. Deoarece fiecare indicator de tranzacționare se bazează pe preț, este vital că fiecare trader să învețe și să înțeleagă mișcările prețurilor activelor tranzacționate.

Articole similare

Ghid despre Analiza Fundamentală în crypto
Educație

Ghid despre Analiza Fundamentală în crypto

Investiția într-o criptomonedă este o disciplină foarte diferită de tranzacționarea ei. În tranzacționare se folosește analiza tehnică pe termen scurt pentru interpretarea mișcării prețurilor și a volumului.

Semnale „Buy” sau „Sell” în crypto conform teoriei lui WD Gann
Educație

Semnale „Buy” sau „Sell” în crypto conform teoriei lui WD Gann

Gann ne relata că timpul joacă un rol important în evoluția piețelor financiare. În acest articol veți descoperi câteva reguli – semnale „Buy” sau „Sell” – în funcție de anumite evoluții ale „secțiunilor” unui trend.

Tipuri de diagrame in Crypto - Metode de utilizare
Educație

Tipuri de diagrame in Crypto - Metode de utilizare

Diagramele cu Lumanarile Japoneze indica sentimentul pietei si dau semnale despre posibile inversari ale trend-ului. Analiza tehnica bazata pe lumanarile japoneze permite traderilor sa determine miscarea preturilor[...]

Corecțiile de piață în tradingul cu criptomonede
Educație

Corecțiile de piață în tradingul cu criptomonede

Atunci când piața scade cu 10% sau mai mult după ce a atins un maxim recent, putem spune că avem de a face cu o corecție de piață. Altfel spus, o „retragere” de la maximele recente permite pieței să absoarbă câștigurile.

Modelele armonice de pe piețele valutare
Educație

Modelele armonice de pe piețele valutare

Spre deosebire de alte metode de tranzacționare mai comune, tranzacționarea armonică încearcă să prezică viitorul pieței. În acest articol vă prezentă, modele (tipare) de preț armonice și cum se tranzacționează ele.

Teoria lui Dow (Paralelă crypto)
Educație

HOT
Teoria lui Dow (Paralelă crypto)

Ce este teoria lui Dow? Cum funcționează și care sunt principiile ce stau la baza acestei teorii? Paralelă la piața de active criptografice.