Acasă IOTA Alba Iulia – primul oraș iluminat prin IOTA

Alba Iulia – primul oraș iluminat prin IOTA

522
0
iota-alba-iulia

Alba Iulia va fi transformat în oraş energetic inteligent de un program finanţat de Uniunea Europeană şi iniţiat de Consorțiul + CityxChange

Consorțiul + CityxChange, care include şi Fundația IOTA, a obţinut fonduri în valoare de 20 de milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru a implementa un proiect de iluminare inteligentă a oraşelor.

La data de 6 iulie 2018, propunerea +CityxChange a fost validată oficial de către Comisia Europeană, pentru a deveni cel mai revoluţionar proiect de iluminare inteligentă, în cadrul apelului „Oraşe şi comunități inteligente” al programului UE de Cercetare și Inovare Orizont 2020. Acest proiect presupune cheltuieli totale în valoare de 30 de milioane de euro, majoritatea fondurilor venind dinspre UE, pentru șapte orașe ale Uniunii Europene care vor experimenta inovații energetice inteligente, în timp ce diferenţa de 10 milioane va fi acoperită de partenerii locali, prin contribuţii proprii „în natură”, vizate fiind proiectele demonstrative din Trondheim și Limerick.

În următorii cinci ani, orașele europene Trondheim (Norvegia), Limerick (Republica Irlanda), Alba Iulia (România), Pisek (Republica Ceha), Sestao (Spania), Smolyan (Bulgaria) și Voru (Estonia) vor experimenta utilizarea serviciilor digitale, inclusiv tehnologia blockchain și peer-to-peer, pentru a deveni oraşe inteligente din punct de vedere energetic, respectiv pentru a genera mai multă energie decât consumă şi implicit pentru a contribui la îmbunătățirea calităţii vieții cetăţenilor care locuiesc în aceste oraşe. Experiențele lor vor fi apoi împărtășite cu orașele din întreaga Europă pentru a se continua dezvoltarea pe această direcţie. Propunerea a primit comentarii și scoruri excelente de către experți, fiind aleasa câştigătoare dintre cele unsprezece propuneri concurente de cercetare şi inovare.

Aşadar, Alba Iulia este unul dintre cele 7 oraşe selecţionate pentru a devini un orașe inteligent în ceea ce priveşte energia, care va utiliza servicii digitale pentru a îmbunătăți calitatea vieții pentru și împreună cu cetățenii săi. Albă Iulia se mândreşte cu unele dintre cele mai vechi și mai importante monumente istorice din România și din întreaga lume. Apulum, denumirea latină a localităţii, a fost cu siguranţă cea mai bogată localitate din Dacia romană, fiind denumită la jumătatea secolului al III-lea a și „Chrysopolis”, care se traduce prin Orașul de aur. Tot aici a fost tipărit primul Abecedar în limba română, în anul 1699, iar cel mai valoros monument de arhitectură medievală din Transilvania, Catedrala romano-catolică Sfântul Mihai se găseşte tot la Alba Iulia.

Dacă cu toţii am învăţat la şcoală ca primii regi ai României Mari, Ferdinand I și Regina Maria au fost încoronați la Alba Iulia pe data de 15 octombrie 1922, puţini ştiu că în acest oraş a avut loc prima reprezentație cinematografică din Transilvania, la 17 aprilie 1898. Aşa şi cum mai puţină lume ştie, suntem siguri, ca Alba Iulia este singurul oraş din ţara noastră ce a fost inclus pe lista celor aprozimativ o sută de oraşe care folosesc peste 70% energie electrică provenită din surse regenerabile.

Sub conducerea Universității Norvegiene de Știință și Tehnologie (NTNU), aceste șapte orașe, printre care şi Alba Iulia, vor dezvolta și testa noi soluții sub coordonarea + CityxChange, din care fac parte 25 de entităţi – 11 companii mari, 9 IMM-uri, 3 organizații non-profit și 2 universități: IES R&D, Powel AŞ, Universitatea din Limerick, Agenția de Energie din Plovdiv, Future Analytics Consulting, Research2Market Solutions, ISOCARP, TrønderEnergi Kraft AŞ, ABB Norway, ATB, AVIS Budget Group, Statkraft Varme AŞ, ESB Innovation RoI Ltd, ESB Networks, Ove Arup & Partners SAU, FourC AŞ, R.Kjeldsberg, Smart MPower, Space Engagers, Colaborativa, Officinae Verdi, Fundaţia IOTĂ, NHP Eiendom şi GKinetic Energy Ltd.

Descriind proiectul ca făcând parte din ADN-ul Fundației IOTA, ce presupune deschidere, inovare şi ambiţie, Wilfried Pimenta – managerul departamentului Business Development la Fundația IOTA, a declarat: „Orașele inteligente reprezintă pentru IOTA unul dintre cele mai importante domenii de inovare ce presupune o arenă intersectorială. Bazându-ne pe munca și parteneriatele noastre în domeniul mobilității, al energiei sau al pieței de date… Consorțiul +CityxChange adună mulți parteneri publici și privați în jurul unei inițiative ambițioase de inovare și de muncă de creație în echipă. Acest lucru este 100% aliniat ADN-ului Fundației IOTA și suntem nerăbdători să începem”.

Data de debut a proiectului este 1 ianuarie 2019. + CityxChange își propune să ajute orașele implicate în proiect să-și atingă obiectivul de sustenabilitate, cu zero emisii de gaze nocive și 100% energie regenerabilă până în anul 2050.