Criptopedia

Despre Vitalik Buterin, fondatorul Ethereum

De catre Criptopedia - 06 nov 2021

Vitalik Buterin: Co-fondatorul Ethereum

Vitalik Buterin este un scriitor și programator de origine ruso-canadiană. Acesta este implicat în comunitatea Bitcoin din anul 2011, fiind în același timp atât co-fondatorul cât și unul dintre redactorii revistei Bitcoin. El este cunoscut în primul rând ca cel ce stă în spatele Ethereum, o platformă blockchain pe care rulează aplicațiile descentralizate sau DApps pentru cunoscători.

Vitalik Buterin în anul 2013 a călătorit în jurul lumii timp de 6 luni, timp în care a vorbit cu dezvoltatorii Bitcoin. El a înțeles faptul că este posibil să construiască o nouă versiune, probabil superioară prin modificarea blockchain-ului Bitcoin. Pentru a explica această idee a conectat Bitcoin la un calculator dar și un viitor blockchain la un smartphone, apoi a aplicat același principiu de îmbunătățire a puterii sistemului, oferind astfel un scop general rețelelor blockchain.

Bitcoin este prima criptomonedă din lume, în timp ce ETH este o monedă digitală bazată pe rețeaua blockchain de la Ethereum. Vitalik Buterin a co-fondat Ethereum, un blockchain care suportă diferite funcții precum dezvoltarea de aplicații și programe prin intermediul puterii criptomonedelor, de pildă Ethereum. Contractele Smart sunt în esență programe care rulează pe blockchain-ul Ethereum.

 

Copilăria lui Vitalik Buterin

Vitalik Buterin s-a născut pe 31 ianuarie 1994, în Kolomna, Oblast Moscova, Rusia. El a locuit în Rusia până la vârsta de 6 ani, apoi părinții lui s-au hotărât să emigreze în Canada, în căutarea unor oportunități mai bune de lucru.

În timp ce era în clasa a III-a în cadrul unei școlii gimnaziale canandiene, Vitalik a fost plasat într-un program adresat celor cu capacități intelectuale speciale. În timpul acestui program,acesta a realizat rapid că este o ciudățenie în fața colegilor lui, dar și a profesorilor, datorită capacităților individuale prin care se remarca.

După cum își amintește, multă lume vorbea despre el ca si cum ar fi fost un geniu al matematicii. Acesta a petrecut 4 ani la școala Abelard, o școală privată din Toronto. Această școală i-a schimbat percepția și viziunea asupra educației. La Abelard, Vitalik și-a dezvoltat dorința pentru învățare, făcând din aceasta scopul său primordial în viață.

Viața de student

În timp ce își caută o nouă direcție în viață, Vitalik a aflat despre Bitcoin în 2011. Acesta afirmă că la început a fost sceptic cu privire la noua tehnologie datorită faptului că nu avea nicio valoare care să fie susținută din punct de vedere fizic. Cu timpul, acesta a învățat mai multe despre Bitcoin și a devenit fascinat de blockchain.

Fascinat de Bitcoin acesta a dorit să se alăture acestei noi economii prin deținerea de monede. Datorită faptului că nu avea un calculator destul de puternic să mineze Bitcoin dar nici banii necesari pentru a cumpăra aceste monede, Vitalik a început să redacteze articole pentru un blog și a ajuns astfel să caștige în jur de 5 monede Bitcoin pentru un articol.

El a călătorit în jurul lumii studiind diferite proiecte din crypto și a constatat faptul că acestea erau construite pentru utilizări foarte specifice și nu ofereau prea multe oportunități. După ce a analizat protocoalele pe care le foloseau toate aceste proiecte, Vitalik a realizat faptul că poate să creeze un Turing (un limbaj complet de programare) prin care să generalizeze toate funcțiile acelor protocoale. Un turing reprezintă un limbaj complet de programare care îi permite unui calculator să rezolve o problemă particulară. După ce a fost refuzat de către proiectele existente, el a decis să-l creeze singur. Astfel ia ființă Ethereum.

 

Nașterea Ethereum

La sfârșitul anului 2013, Vitalik Buterin a creat un white paper în care descria utilitatea proiectului său. Acesta a trimis-o la câțiva prieteni apropiați care la rândul lor au trimis-o mai departe și altora. Ca rezultat, 30 de oameni l-au abordat pe Vitalik pentru a discuta despre noul concept Ethereum. Cu trecerea timpului, viziunea lor s-a schimbat și până la sfarșitul lunii ianuarie, anul 2014, echipa a realizat faptul că este destul de usor să creeze o stocare descentralizată a fișierelor, iar concepte precum "nume de registru" pot lua ființă în online prin intermediul a câtorva linii de cod.

Proiectul a fost anunțat public în ianuarie 2014, echipa fiind formată din Vitalik Buterin, Mihai Alise, Anthony Di Iorio, Joe Lubin și Gavin Wood. De asemenea, Vitalik a prezentat proiectul Ethereum și la conferința Bitcoin din Miami. Câteva luni mai târziu, echipa a decis să lanseze un ICO cu tokenul nativ al rețelei Ethereum cu scopul de a sponsoriza dezvoltarea proiectului. În același timp, Vitalik Buterin a primit bursa Thiel Fellowship în valoare de 100 000 de dolari.

Din vânzarea ETH echipa a strâns în jur de 31000 BTC care reprezenta în acel moment aproape 18 milioane de dolari. Echipa a înființat Fundația Ethereum, o organizație non-profit cu sediul în Elveția.

 

Atacul DAO

Pe lângă dezvoltarea de aplicații descentralizate și numeroase utilități, platforma Ethereum le permite utilizatorilor să configureze și să ruleze DAOs (organizații autonome descentralizate). DAO a strâns aproximativ 150 de milioane de dolari în ETH de la peste 11000 de membri. Totuși, DAO a fost hack-uit în urma unor defecte ale codului de bază.

Ulterior acestui atac, Vitalik a optat pentru un soft fork al rețelei Ethereum care să includă un fragment de cod, punând pe lista neagră hacker-ul și imposibilitatea acestuia să mute banii furați. Totuși, conform reglementărilor contractului inteligent, hacker-ul a trimis o scrisoare deschisă către comunitatea Ethereum în care a afirmat faptul că fondurile au fost câștigate în mod legal. Hacker-ul a declarat că oricine va încerca să pună mâna pe propriile monede furate va suporta anumite consecințe legale.

Ca rezultat, rețeaua blockchain-ului Ethereum a fost împărțită în două, Ethereum (ETH), noul blockchain, și Ethereum Clasic, blockchain-ul original. Acest lucru a stârnit multe discuții controversate deoarece blockchain-ul Ethereum trebuie să rămână neschimbat în dezvoltarea sa.

ETH este mult mai popular decât ETC, ETH având suportul Enterprise Ethereum Alliance, care are peste 200 de membri, incluzând titani financiari precum JP Morgan și CitiGroup. O altă distincție este aceea că lanțul Ethereum a trecut de la Proof of Work (PoW) la Proof of Stake (PoS) cu scopul de a face rețeaua Ethereum rapidă, eficientă si capabilă în procesarea tranzactiilor.

Este evident faptul că Vitalik Buterin, dezvoltatorii și comunitatea din întreaga au luat deciziile necesare pentru a asigura supraviețuirea blockchain-ului.

 

Vitalik Buterin: De ce ETH 2.0 este important?

Toată lumea se așteaptă ca ETH 2.0 să aducă câteva îmbunătățiri importante la ecosistemul existent în ce privește costul, viteza, utilitatea și îngrijorările minerilor. Vitalik a realizat că versiunea actuală Ethereum a căzut victimă propriului succes, deoarece fee-urile pentru o tranzacție sunt foarte scumpe pentru utilizatorul de rând. Ca rezultat, Ethereum va deveni mai mult un activ de investiții decât o rețea descentralizată.

 

Buterin în China

În ciuda complexelor guvernului chinez cu privire la Bitcoin și alte criptomonede, tehnologia blockchain și platforma Ethereum a fost adoptată de către afacerile medii și mari din întreaga țară. Persoana lui Vitalik are propriul rol în acest proces de adopție.

În China, Ethereum este cercetat și integrat la nivel instituțional. De exemplu, Universitatea Perking care ocupă primul loc în topul universităților din China, dezvoltă un Laborator Ethereum care va lucra la îmbunătățirea protocoalelor unor aplicații care sunt folosite de către lanțurile de aprovizionare și piețele energetice din China.

Monetăria Regală Chineză, încearcă în urmă unui experiment care are la bază tokenul ERC20 să digitalizeze Yenul Chinez. Vitalik Buterin este un partener general la Fenbuschi Venture Capital, prima și cea mai proemintă firmă de capital din China care investește exclusiv în companiile care au la bază blockchain.

 

Buterin În Rusia

Conceptul de bază al criptomonedelor și natura lor descentralizată este opusul a ceea ce reprezintă Rusia, făcând din Buterin o persoană proeminentă si bine recunoscută în Rusia. În august 2017 s-au adunat peste 5000 de oamenii la Centrul de Inovație Skolkovo din Moscova pentru a participa la discursul lui Vitalik. El a menționat faptul că Rusia este prezentă în topul celor 3 țări când vine vorba despre cercetarea și testarea tehnologiilor blockchain, alături de Anglia și Singapore.

Vitalik a afirmat, de asemenea, că președintele Rusiei, Valdimir Putin, este conștient de blockchain, iar aceasta este "cireașa de pe tort* a hype-ului existent în jurul acestei tehnologii. În timpul acestei vizite, Vitalik s-a întâlnit cu Vladimir Putin, iar mass media a scos la iveală unele informații conform cărora acestă întâlnire ar fi fost una dintre condițiile călătoriei lui în Rusia.

În timpul întâlnirii, Vitalik a descris oportunitățile acestei tehnologii pe care a dezvoltat-o în Rusia, iar președintele a susținut acestă ide

 

Eforturi și premii filantropice

În data de 12 Mai 2021, Vitalik Buterin a fost premiat pentru o donație în valoare de 12 miliarde de dolari către fondul unui centru de recuperare COVID-19 din India sub forma unor token-uri care i-au fost dăruite în portofelul public de pe EtherScan. Aceste token-uri erau Akita Inu(AKITA), Shiba Inu(SHIB) și Dogelon Mars(ElON). Cea mai semnificativă plată de 13 292 ETH, i-a fost trimisă lui GiveWell, un serviciu de evaluare non profit.

Fundația Methselah, a primit o donație de 1000 ETH și 430B de token-uri Elon. Vitalik Buterin a primit Premiul Thiel Fellowship în 2014 pentru a aduce la viață proiectele sale științifice și tehnice la viață. De asemenea, a câștigat și premiul World Technology Network in 2014 învingându-l pe Mark Zuckerberg la secțiunea IT Software.


Planurile de viitor ale lui Vitalik Buterin

Buterin se așteaptă ca Ethereum să guverneze proiectul Metaverse în cel puțin 10 ani. Metaversul este conceptul unei lumii virtuale unde oamenii pot interacționa unii cu alții în forma unor avataruri digitale.

El consideră că Ethereum este bine poziționat pentru a fi o parte fundamentală a Meteversului deoarece internetul permite obiectelor să circule între platforme. El mai consideră că ecosistemul Ethereum Name Services (ESN) pune la dispoziție un nume de utilizator WEB 3.0 pentru toate adresele Bitcoin și site-urile descentralizate

Buterin este foarte intrigat de Zk-SNARKS, o dovadă criptografică care permite unei părți să stabilească că are o informațe specifică fară să o expună. Elimină practic nevoia de interacțiune între contestatar si verificator.

Vitalik crede de asemenea că aceasta va fi cea mai extinsă tehnologie de confidențialitate a datelor în următorii 30 de ani. Acesta mai afirmă următorul lucru: cand piețele sunt reglementate, ele devin mai sigure pentru oameni iar Ethereum cu propriile sale aplicați si utilități descentralizate poate să devină ceva NORMAL.

Articole similare

Criptocronica  - Cele mai importante știri ale săptămânii 30
Știri

Criptocronica - Cele mai importante știri ale săptămânii 30

Shopify permite vânzarea de NFT-uri prin magazinele lor. ProFunds lansează primul fond mutual Bitcoin. O săptămână în care vedem cu ochiul liber adopţia criptomonedelor. Cele mai importante ştiri ale săptămânii.

Stiri din crypto - Cronica saptamanii IV din Octombrie
Știri

Stiri din crypto - Cronica saptamanii IV din Octombrie

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi stiri din crypto? Am selectionat pentru tine un top saptamanal cu cele mai hot stiri din domeniul criptomonedelor. Citeste stirile saptamanii celei de a 4-a saptamani, luna Octombrie

Raport Săptămânal: BTC, ETH, ALTS #No. 13
Analize

Raport Săptămânal: BTC, ETH, ALTS #No. 13

Analiză tehnică criptomonede - Raport săptămânal cu evoluția prețului pe Bitcoin, Ethereum și performerul săptămânii ADA. Tendințe săptămânale la monedele digitale de top din piaţă.

Raport Săptămânal: BTC, ETH, ALTS #No. 16
Analize

Raport Săptămânal: BTC, ETH, ALTS #No. 16

Analiză tehnică criptomonede - Raport săptămânal cu evoluția prețului pe Bitcoin, Ethereum și moneda cu cea mai slabă performanță LINK. Tendințe săptămânale la monedele digitale de top din piaţă.

Ce este NotCoin, al 54-lea proiect lansat de Binance Launchpool
Proiecte crypto

Ce este NotCoin, al 54-lea proiect lansat de Binance Launchpool

Binance Launchpool anunță lansarea celui de-al 54-lea proiect. Participanții pot obține, prin farmare BNB și FDUSD tokeni NOT. Ce este proiectul NotCoin și ce utilitate are tokenul NOT aflați din acest articol.