Criptopedia

Ce este Io.NET al 55-lea proiect lansat de Binance Launchpool?

De catre Criptopedia - 09 iun 2024

IO.Net este o rețea descentralizată de infrastructură fizică (DePIN) care combină resurse GPU subutilizate în clustere virtuale scalabile pentru companii de AI și ML.

Aceasta înseamnă că IO.net folosește puterea de procesare neutilizată a unităților de procesare grafică (GPU) din diferite surse pentru a crea clustere virtuale. Aceste clustere sunt apoi utilizate de companiile care dezvoltă inteligență artificială (AI) și învățare automată (ML), oferindu-le resursele necesare pentru a-și antrena și rula modelele. În esență, IO.net optimizează utilizarea GPU-urilor disponibile, reducând risipa și furnizând putere de calcul într-un mod eficient și scalabil.

Io.net a fost unul dintre câștigătorii hackathon-ului Solana Hyperdrive în 2023 și, după lansarea IO.net Cloud la Breakpoint în octombrie același an, IO.net a devenit unul dintre proiectele DePIN cu cea mai rapidă creștere, dar și unul dintre cele mai așteptate.

Scopul acestui proiect este de a construi "Internetul GPU-urilor" pentru a face puterea AI accesibilă oricui. Cererea pentru capacitatea de calcul GPU pentru aplicațiile AI este deja de peste 2,5 ori mai mare decât capacitatea serviciilor cloud tradiționale precum AWS și Azure, iar costul și accesul devin din ce în ce mai provocatoare. IO Network poate aborda această problemă prin extinderea accesului la resursele subutilizate care altfel ar rămâne nefolosite.

Ignition este primul pas în misiunea IO de a descentraliza IO Network și de a transfera guvernarea către comunitate.

IO.net Cloud oferă dezvoltatorilor AI capacitatea de a rula și implementa instantaneu clustere GPU la prețuri competitive, cu control complet asupra tipului de cluster, inclusiv gazdă, locație, tip GPU, nivel de securitate și alte specificații. IO Network, implementat pe Solana, folosește rețeaua pentru a facilita munca și plățile, precum și pentru a demonstra integritatea calculului (Proof-of-Compute).

Probleme actuale ale GPU-urilor în public cloud

Disponibilitate limitată: Accesul la hardware utilizând servicii cloud precum AWS, GCP sau Azure poate dura săptămâni, iar modelele populare de GPU sunt adesea indisponibile.
Alegere redusă: Utilizatorii nu au multe opțiuni în ceea ce privește hardware-ul GPU, locația, nivelul de securitate, latența și alte opțiuni.
Cost ridicat: IO.net rezolvă aceste probleme combinând GPU-uri din surse subutilizate, cum ar fi centre de date independente, mineri de criptomonede și proiecte crypto precum Filecoin, Render și altele. Aceste resurse sunt combinate într-o rețea descentralizate de infrastructură fizică (DePIN), care oferă inginerilor acces la cantități masive de putere de calcul într-un sistem accesibil, personalizabil, rentabil și ușor de implementat.

Beneficii 

Prin utilizarea IO.net, echipele își pot scala sarcinile de lucru pe rețelele GPU cu personalizare minimă. Sistemul se ocupă de orchestrare, programare, toleranță la defecțiuni și scalare, și suportă sarcini precum preprocesarea, antrenarea distribuită, reglarea hiperparametrilor, învățarea prin întărire și servirea modelelor. Este conceput pentru a servi calculul de uz general pentru sarcinile de lucru Python.

Oferta IO.net este concepută special pentru patru funcții principale:

- Realizarea inferențelor pe seturi de date primite poate fi paralelizată prin exportarea arhitecturii și a greutăților modelului antrenat într-un depozit de obiecte partajat. IO.net permite echipelor de învățare automată să construiască fluxuri de lucru pentru inferență și servirea modelelor pe o rețea distribuită de GPU-uri.

- Limitările memoriei CPU/GPU și fluxurile de lucru secvențiale prezintă obstacole majore la antrenarea modelelor pe un singur dispozitiv. IO.net folosește biblioteci de calcul distribuit pentru a organiza și antrena joburile în batch-uri, astfel încât acestea să poată fi paralelizate pe multe dispozitive distribuite, utilizând paralelismul datelor și al modelului.

Articole similare

Ce este și de ce să folosești Bybit Airdrop Arcade?
Educație

Ce este și de ce să folosești Bybit Airdrop Arcade?

Airdrop Arcade, din cadrul platformei de schimburi criptomonede Bybit, este un agregator de evenimente prin intermediul căruia, utilizatorii sunt recompensați cu diferite airdropuri, din diferite taskuri și interacțiuni.

Ce este MiCA și ce impact va avea pentru piata crypto?
Educație

Ce este MiCA și ce impact va avea pentru piata crypto?

MICA -abrevierea Markets In Crypto Assets- va veni cu un set de reguli care vor viza transparența, divulgarea, autorizarea și monitorizarea tranzacțiilor de către furnizorii de servicii crypto. 

Custodie crypto în SUA. SEC propune modificări
Știri

Custodie crypto în SUA. SEC propune modificări

SEC intenționează să propună noi modificări ale regulilor în această săptămână care ar putea avea un impact mare asupra companiilor ce oferă servicii de custodie pentru active digitale.

Ce este Tornado Cash si cum oferă confidențialitate?
Proiecte crypto

Ce este Tornado Cash si cum oferă confidențialitate?

Tornado Cash este un protocol de tip mixer, deseori folosit de către hackeri în încercarea de a pierde urma criptomonedelor transferate. Protocolul tornado.cash îmbunătățește anonimatul tranzacțiilor prin acest thumbler.