Criptopedia

Dogecoin – Prima criptomonedă pornită dintr-o glumă

De catre Criptopedia - 09 nov 2021

Ce este Dogecoin (DOGE) și cum a fost creat?

În anul 2013, Jackson Palmer, un manager de produs angajat al companiei Adobe, din Sydney, Australia, a creat criptomoneda Dogecoin dintr-o glumă, luând în derâdere nebunia generată la nivel global în privința criptomonedelor.

Codul software al Dogecoin s-a bazat pe blockchain-ul unei criptomonede mai vechi, denumită Luckycoin, o copie a critpomonedei Litecoin; care acum însă nu mai există. Jackson a creat criptomoneda plecând de la imaginea unui cățel din rasa japoneză Shiba Inu, făcând o glumă pe seama Bitcoin.

Însă, odată ce a observat că pe plan social impactul Dogecoin a fost peste așteptări, Palmer a hotărât să cumpere domeniul dogecoin.com și să lanseze criptomoneda pe piață.

Între timp, în Oregon, Statele Unite ale Americii, Billy Markus, un dezvoltator software angajat al IBM, ce avea planuri mari în a crea o criptomonedă, a descoperit Dogecoin-ul lui Palmer și l-a contactat, propunându-i să dezvolte blockchain-ul în forma actuală, bazându-se pe plăți instantanee în formă descentralizată.

Conform acestora, criptomoneda neavând cantitate limitată în blockchain, dorea să fie o versiune mult mai rapidă și adaptată către consumator, în defavoarea Bitcoinului, care are un număr limitat de monede, fiind considerată o criptomonedă deflaționistă.

Este cunoscut însă faptul că la fiecare minut, se minează aprox. 10.000 criptomonede DOGE, ajungându-se astfel la un număr de 14 milioane pe zi. Totuși, dezvoltatorii au impus o limită anuală de maxim 5 miliarde criptomonede.

Datorită algoritmului pe care îl folosește, tranzacțiile sunt rapide și sunt finalizate în blockchain într-un minut. Acest fapt duce la stabilitatea și siguranța criptomonedei.

 

Ascensiunea Dogecoin

Partenerii au lansat astfel criptomoneda la nivel global pe data de 6 Decembrie 2013 iar în ziua lansării, Dogecoin a avut o capitalizare de piață de 20 milioane dolari americani. Încă de la lansare, DOGE s-a bucurat de un succes neașteptat și prin suportul acordat de către fanii din comunitate.

La scurt timp, în nici două săptămâni, s-au bucurat să vadă o creștere de 300%, probabil la vremea respectivă din cauza știrilor potrivit cărora China ar fi interzis băncilor să investească în criptomonede.

Începând cu ianuarie 2014, comunitatea a făcut o serie de donații cum ar fi: 27 milioane DOGE, în valoare de aproximativ 30.000$ către echipa de bob pe gheață a echipei jamaicane la Jocurile Olimpice de iarnă, 11.000$ pentru a crea o fântână în Kenya și $55.000 pentru a-l sponsoriza pe șoferul Nascar, Josh Wise.

Îndemnat de anumite persoane, Jackson Palmer a părăsit comunitatea motivându-și acțiunea prin afirmația că ”această comunitate este acum toxică”. Personajul negativ al comunității a fost englezul Ryan Kennedy, sub alias-ul Alex Green, care a creat o casă de schimb Dogecoin denumită Moolah.

Acesta i-a îndemnat pe membrii comunității să doneze sume mari de bani pentru a-l ajuta să finanțeze proiectul însă el a folosit banii donați, undeva la peste 1,5 milioane dolari americani pentru a cumpăra Bitcoin. Aflăm în anul 2016 că acesta este condamnat la 11 ani de închisoare pentru numeroase capete de acuzare pentru viol.

Spre finele anului 2017, prețul criptomonedei Dogecoin a atins cele mai ridicate cotații din acel bull-run, 0.017$, culminând cu o scădere în 2018, odată cu celelalte criptomonede.

 Reprezentare evolutivă a prețului a monedei Dogecoin — Coinmarketcap

 

Fanii au făcut o legătură între Elon Musk, președintele companiei Tesla și DOGE, când acesta a postat pe Twitter o poză cu emblema criptomonedei.

 

Totodată, el și-a oferit suportul prin a oferi un update blockchain-ului Dogecoin, pentru a eficientiza tranzacțiile, lucrând cu dezvoltatorii la acest lucru. Din cauza valurilor pe care le-a creat pe rețelele sociale, investitorii au fost reticenți și au renunțat la tot portofoliul lor de criptomonede Dogecoin, fiind pesimiști când vine vorba de viitorul acestei monede.

Tot Musk a relatat, într-un interviu acordat celor de la Clubbhouse, motivul pentru care lui îi place DOGE: „Argumentând, cel mai ironic și distractiv rezultat va fi când Dogecoin va deveni valuta principală a lumii în viitor.” Printre vedetele care s-au declarat fani ai criptomonedei se numără și rapper-ul Snoop Dogg și celebrul cântăreț Gene Simmons.

De asemenea, lanțul de cinematografii AMC Entertainment Holdings au anunțat anul acesta că vor accepta plăți efectuate în criptomoneda Dogecoin pentru achizițiile de carduri cadou.

În ianuarie 2021, prețul Dogecoin a urcat cu 800% în doar 24 ore, ajungând la un preț de 0.07$, având ca rezultat adopția monedei de către fanii de pe platforma digitală Reddit.

Fundația Dogecoin a anunțat în 14 august 2021 că reiau bazele vechii fundații suport, create în 2014, și că urmăresc susținerea și promovarea ecosistemului Dogecoin. La revigorarea fundației au luat parte persoane celebre cum ar fi Vitalik Buterin, creatorul și inventatorul Ethereum cât și Jared Birchall, reprezentantul lui Elon Musk. Totuși, este cunoscut fapul că în 8 mai 2021, Doge s-a bucurat de un preț maxim istoric de 0.731$, fanii fiind foarte dezamăgiți, nevăzându-l cât mai aproape de pragul psihologic de 1$.

În luna octombrie a acestui an, capitalizarea de piață a criptomonedei DOGE a ajuns la 31.9 miliarde dolari americani, fiind cotată pe locul 10 în topul capitalizărilor.

 

De unde cumpărăm Dogecoin și cum îl stocăm?

După o perioadă în care majoritatea caselor de schimb nu au fost de acord cu adopția spre vânzare a criptomonedei Dogecoin, la momentul de față putem să o tranzacționăm pe platforme cunoscute cum ar fi: Binance, Coinbase, Gemini, Kraken, Bitpanda, FTX, Kucoin, Bitfinex dar și case de schimb precum eToro.

Recomandăm stocarea criptomonedelor Dogecoin în portofele personale, fie digitale precum MultiDoge, Exodus sau Coinimi, fie în portofele digitale fizice precum Ledger, Trezor, Safepal.

Astfel, veți stoca criptomonedele într-un mod sigur, având control deplin asupra cheilor private de securitate. Se recomandă notarea cheilor private de securitate pe hârtie, păstrând-o la loc sigur sau într-un seif, fără a comunica cuvintele cheie către alte persoane, pentru a evita furtul sau atacurile cibernetice.

Păstrarea acestor chei de securitate pe dispozitive cum ar fi computerul, telefonul mobil sau tableta nu este recomandată, având în vedere expunerea pe care ar avea-o la eventuale atacuri cibernetice.

 

Merită să investesc în Dogecoin?

În primul rând trebuie să verificați în ce scop este folosită ca monedă. La început, Dogecoin a fost utilizată sub formă de „bacșiș” pentru a răsplăti comunitatea când făcea comentarii amuzante despre ea. Între timp, criptomoneda a fost folosită în mai multe scopuri, chiar și pentru a achiziționa bilete NBA, dar și în scopuri caritabile, prin donații.

Cel mai important lucru de care trebuie să ținem cont este că, din păcate, Dogecoin nu are un număr limită pentru capitalizarea de piață, astfel încrederea investitorilor cum că, în timp, va avea o valoare mare, a scăzut.

Dar fanii criptomonedei și persoanele care fac speculă trebuie să țină cont că prețul actual, în momentul scrierii acestui articol este de 0.28$ iar în urmă cu un an, prețul era de $0.0026, având astfel o creștere de 13.300% și o capitalizare de piață curentă de 37 miliarde de dolari americani cu un fond de criptomonede în circulație de 132 miliarde.

Sigur, sunt foarte multe persoane cum ar fi utilizatorii platformelor Reddit și Twitter care urmăresc și așteaptă creșterea criptomonedei la prețul de 1$. Dacă acest lucru se va întâmpla, DOGE va ajunge la o capitalizare de piață de aproximativ 126 miliarde. Totul este posibil în piața criptomonedelor, însă analiștii financiari sunt sceptici cu privire la investițiile în token-urile de tip ”meme” și nu le recomandă.

Articole similare

Bitcoin ajunge la $22000, însă analiștii avertizează că mișcarea ar putea fi un fakeout
Știri

Bitcoin ajunge la $22000, însă analiștii avertizează că mișcarea ar putea fi un fakeout

Traderii sunt entuziasmați după ce prețul Bitcoin a crescut aproximativ 12% în doar trei zile până la 22100$, însă trebuie luat în considerare contextul macroeconomic și să nu uităm că suntem încă în bearmarket

Custodie crypto în SUA. SEC propune modificări
Știri

Custodie crypto în SUA. SEC propune modificări

SEC intenționează să propună noi modificări ale regulilor în această săptămână care ar putea avea un impact mare asupra companiilor ce oferă servicii de custodie pentru active digitale.

Retrospectiva iernii criptografice din vara anului 2022
Știri

Retrospectiva iernii criptografice din vara anului 2022

Frica declanșării recesiunii globale, urmată de cea mai mare inflație din ultimii 40, a dus la o serie de falimente pe piața criptomonedelor. Bitcoin a scăzut cu 80% iar altcoins au scăzut cu 95%. Cât va ține bearmarket?

Ce este Io.NET al 55-lea proiect lansat de Binance Launchpool?
Proiecte crypto

Ce este Io.NET al 55-lea proiect lansat de Binance Launchpool?

Rețeaua descentralizată Io.NET a anunțat că tokenul său nativ va fi lansat pe cea mai mare bursă de criptomonede din lume: Binance. IO poate fi farmat cu BNB și FDUSD pentru a câștiga o alocare.

Despre reţeaua Ripple şi criptomoneda XRP
Proiecte crypto

Despre reţeaua Ripple şi criptomoneda XRP

Tot ce trebuie să ştii despre Ripple, reţeaua digitală de plată concepută pentru a deservi industriei serviciilor financiare. XRP, criptomoneda din spatele reţelei.

Binance anunță BANANA GUN - primul proiect pe Airdrop Portal
Proiecte crypto

Binance anunță BANANA GUN - primul proiect pe Airdrop Portal

Binance anunță lansarea proiectului Banana Gun, program prin care deținătorii de BNB sunt recompensați cu tokenuri airdrop. Alocând BNB-ul prin Simple Earn, utilizatorii devin eligibili pentru HODLer Airdrops.