Criptopedia

A doua cea mai valoroasă criptomonedă se prăbuseste până la pragul de 1200 USD

De catre Criptopedia - 13 iun 2022

De unde a pornit totul?

În această săptămână, Ethereum a anunțat că se îndreaptă către Proof of Stake, însă trecerea pe Mainnet va fi amânată câteva luni, trecere programată inițial pentru vara anului curent.

Știrea nu a fost privită cu ochi buni, iar jucătorii importanți ai pieței, precum Amber sau Alameda, și-au scos stETH-ul din pool-ul de pe Curve, i-au vândut pentru Ethereum, pentru ca mai apoi să îl schimbe pentru stablecoin, creând astfel panică în piață.

Ce este stETH?

stETH este varianta tokenizată a Ethereum-ului, care ar trebui să se tranzactioneze în raport de 1:1 cu acesta, dar în prezent se tranzacționează la 1513,14 dolari, scăzând cu 10% în ultimele 24 de ore, în comparație cu ETH-ul, care se tranzacționează la 1582 de dolari.

stEth a început să scadă de la începutul zilei de joi, primul val de scăderi fiind cauzat de o vânzare masivă de 1.5 miliarde de dolari de către compania Alameda Capital, unul dintre cei mai mari holderi de stEth. Aceștia și-au vândut toți tokenii stEth.

stETH nu are legătură directă cu prețul ETH, dar acesta poate fi răscumpărat pentru Ethereum doar după ce fuziunea devine valabilă, dată care este în prezent necunoscută.

Momentan stETH este utilizat, în cadrul platformelor DeFi, ca și garanție pentru ca investitorii să poate împrumuta cantități mai mari de Ethereum. Însă, dacă prețul acestuia scade foarte mult, pozițiile ce au folosit stEth pentru a împrumuta ETH sunt susceptibile la lichidare. Astfel, traderii vor fi forțați să își vândă stEth, ceea ce ar duce la o presiune și mai mare asupra prețului acestuia și vânzări în panica ale Ethereum.

Prețul în cadrul platformei DeFi AAVE pentru stETH este luat din pool-ul de pe platforma CURVE, iar dacă acesta ajunge sub 0.81, încep lichidările. Cum Alameda Capital și Amber au început să vândă, pool-ul s-a debalansat, iar 1 stETH a ajuns chiar la 0.92, CURVE oprind momentan tranzacțiile.


 

Deși, teoretic, volatilitatea stETH nu are impact direct asupra prețului Ethereum, rolul său cheie în cadrul platformelor DeFi este atât de important încât acestora le este greu să treacă cu vederea retragerile masive din ultimele zile.

 

Cine are cel mai mult de suferit?

Fondul Three Arrows Capital au o poziție overleveraged de 81.000 stETH, în cadrul platforma AAVE așa cum se vede în imaginea de mai jos.

 

Instadapp are, de asemenea, o cantitate de 136,000 de stETH și vor fi lichidați dacă prețul ajunge sub 0.85

 

Celsius Network > s-a zvonit că Celsius vor vinde stETH pentru a restabili lichiditatea retragerilor utilizatorilor săi. În momentul în care știrile negative au început să apară, Celsius a transferat WBTC și ETH în cantități masive către exchange-ul FTX. Dacă Celsius Network continuă să vândă din ce în ce mai multe asset-uri pentru a își îndeplini obligațiile de lichidare, este foarte probabil să asistăm la o lista mai mare de vânzări în spațiul criptomonedelor.

Cei de la Network au afirmat: ''Acesta este un alt caz major, după prăbușirea Terra de luna trecută, în care o platforma trebuie să își vândă rezervele pentru a își îndeplini obligațiile de lichiditate. Celsius Network plănuia luna trecută un IPO, dar având în vedere acțiunile recente, s-ar putea confrunta cu măsuri de reglementare dure în perioada ce urmează.''

Un alt semn negativ este faptul că Celsius Network s-a împrumutat în proporție foarte mare de stablecoin-urile USDT și USDC și au un număr de 288.000 stETH într-un contract ETH 2.0.

 

De ce este o problemă?

Atunci când se creează panică, userii de pe platforma Celsius doresc să își retragă toate asset-urile, iar singura modalitate pentru ei este să vândă $stETH în pierdere (sub 0.95), iar acest lucru va cauza lichidări în cascadă și pentru restul pieței care s-a împrumutat pe alte platforme DeFi (AAVE, Curve, Lido, MakerDao)

 

Ce va urma?

Criză de lichiditate de pe Celsius Network poate fi catalizatorul unei capitulări masive pentru piața criptomonedelor. În acest ritm, vor urmă lichidări peste lichidări, care vor pune o presiune enormă pe prețuri.

Dacă ați jucat vreodată poker, știți că cei care câștigă constant au o strategie bine definită împotriva jucătorilor mai slabi și gândesc cu câteva mișcări înainte, iar în crypto nu este nimic diferit!

Articole similare

MultiversX: Moneda digitală puternic poziționată pentru adoptarea globală
Proiecte crypto

MultiversX: Moneda digitală puternic poziționată pentru adoptarea globală

Elrond Network a făcut tranziția la MultiversX. Viziunea de a crea o nouă economie a internetului, departe de frontierele spațiului fizic, a evidențiat apariția a 3 produse noi: xPortal, xFabric, xWorlds.

Interesul instituţional propulsează ETH spre recorduri noi
Știri

Interesul instituţional propulsează ETH spre recorduri noi

Ethereum a înregistrat o valoare record joi, fapt ce s-a produs prin prisma captării interesului instituţional în întreg spaţiul crypto. Trebuie menţionat şi faptul că au fost lansate contractele futures pe Ether pe CME.

Ce este crypto contagion?
Educație

Ce este crypto contagion?

După prăbușirea TerraUSD, contagiunea care a urmat a făcut ca fondul speculativ Three Arrows Capital, creditorul Celsius Network și brokerul de criptomonede Voyager Digital să declare faliment în următoarele două luni.

Analiză tehnică pentru BTCUSDT, grafic pe 1D
Analize

Analiză tehnică pentru BTCUSDT, grafic pe 1D

Bitcoin printează double top sub presiunea vânzării din zona 72000 USD. Structura de 3 luni formează o mișcare laterală, cu maximul (Swing High) la 73880$ și minimul (Swing Low) la 56500$. Primul FVG aproape complet.

Retragere parțială a BTC dupa atingerea unui nou ATH
Știri

Retragere parțială a BTC dupa atingerea unui nou ATH

O optică obiectivă a evoluției Bitcoin, care a depășit așteptările generale prin atingerea unui nou ATH în data de 28 decembrie. Prețul a suferit o retragere parțială ulterior, dar suntem increzători pe termen scurt.

Raport Săptămânal: BTC, ETH, ALTS #No. 20
Analize

Raport Săptămânal: BTC, ETH, ALTS #No. 20

Analiză tehnică criptomonede - Raport săptămânal cu evoluția prețului pe Bitcoin, Ethereum și moneda cu cea mai bună performanță XRP. Tendințe săptămânale la monedele digitale de top din piaţă.