Criptopedia

Coreea de Sud impozitează profiturile din crypto din 2022

De catre Criptopedia - 22 feb 2021

Ministrul Economiei şi Finanţelor a naţiunii sud-coreene a declarat că profiturile provenite din criptomonede vor fi impozitate cu 20%, începând cu 1 ianuarie, 2022.

Taxabile vor fi persoanele care depăşesc un venit de 2.5 milioane won, unitatea monetară a Coreei de Sud, sau echivalentul a $2,300. Veniturile obţinute până în acest moment vor fi scutite de impozitare.

Coreea de Sud a încercat perceparea unei astfel de taxe din anul 2020, însă guvernul sud-coreean a amânat implementarea, în repetate rânduri, din cauza reacțiilor stârnite în randul entuziaștilor.

Inițial, această impozitare a fost amânată până în 2023, dar aparent, 2022 este anul când oficializarea va avea loc. Premergător acestei mișcări, sud-coreeni au recunoscut Bitcoin ca fiind un activ financiar. Atât BTC cât și celelalte monede digitale nu vor mai fi clasate ca mijloc al unor acțiuni netaxabile.

Criptomonedele primite ca parte a unei moșteniri sau cele primite ca daruri vor fi, de asemenea, impozitate. Referitor la daruri și moșteniri, purtătorul de cuvânt a declarat:

„În astfel de cazuri, prețul activului va fi calculat pe baza prețului mediu zilnic pentru o lună înainte și o lună după data moștenirii sau a darului.”

Peste 38.000 de cetățeni au semnat deja o petiție ca semn de protest impotriva impozitării, încă din 10 februarie. Dacă numărul semnăturilor din petiție ajunge la 200.000 până la sfârșitul lunii martie, va forța un răspuns oficial din partea guvernului sud-coreean.

O revizuire preconizată în luna martie a legii privind tranzacțiile financiare specifice va face, de asemenea, ca schimburile de criptomonede să intre sub nou control reglementar. Pe lângă adiția unor proceduri mai puternice de securizare a informațiilor, și măsuri împotriva spălării banilor, platformele de schimb vor fi fortațe să accepte doar conturi cu nume reale.

Cum se impozitează profitul obținut din monede digitale în România

Deoarece monedele virtuale tind să între în mainstream, din ce în ce mai mult, autoritățile fiscale și autoritățile de reglementare juridică de pe tot mapamondul au încercat să înțeleagă conceptul lor, pentru a le încadra într-un cadru juridic deja existent.

Cu introducerea Bitcoin-ului, o nouă paradigmă s-a creat. Un sistem monetar descentralizat și auto-sustenabil care nu este palpabil și nu este controlat de nicio entitate.

Au existat multe îngrijorări în privința stării criptomonedelor prin particularitățile sale. Autoritățile din întreaga lume sunt îngrijorate de interesul unei anumite categorii sociale de a tranzacționa bunuri și servicii în completă anonimitate. Mai mult, sunt îngrijorați de spălarea de bani și scheme de evaziune fiscală.

În noiembrie 2017, Bitcoin și alte monede virtuale au fost interzise, pentru prima dată, în Bangladesh, Bolivia, Ecuador, Kyrgyzstan și Vietnam. Majoritatea țărilor prevăd anumite taxe și forme de regularitate a monedelor virtuale, dar nu văd ilegală utilizarea lor.

Și românii au obligația anuală de a declara veniturile la ANAF, prin declarația unică. Se poate contribui la stat prin impozit doar în cazul în care acele câștiguri vin prin convertirea monedei digitale în lei sau valută. Așadar, ele pot fi păstrate în natura lor digitală.

Conform Codului Fiscal:

  1. se impozitează „câștigul din transferul de monedă virtuală determinat ca diferență pozitivă între prețul de vânzare și prețul de achiziție, inclusiv costurile directe aferente tranzacției”;
  2. Câștigul sub nivelul a 200 lei/tranzacție nu se impozitează cu condiția ca totalul câștigurilor într-un an fiscal să nu depășească nivelul de 600 lei;

Impozitul este 10%, iar conform articolului din Codul Fiscal, acesta se calculează raportat la diferența dintre prețul de cumpărare și prețul de vânzare (inclusiv taxele percepute în urma tranzacțiilor).

Astfel, dacă s-au achiziționat monede digitale în valoare de 1000 euro si acum s-au vândut cu 2000 euro, impozabili sunt cei 1000 euro diferență, plus comisioanele directe ale platformelor de schimb.

După caz, dacă veniturile din monede digitale sunt cel puțin egale, într-un an, cu echivalentul a 12 salarii minime brute (27.600 lei în 2021), contribuabilii vor trebui să achite și CASS, estimativ 7%. Asta în cazul în care nu s-a plătit deja CASS pentru alte venituri realizate în același an (cu excepția veniturilor din salarii).

 

Articole similare

Platforma de creditare Solend în pericol. Solana sub 22$?
Știri

Platforma de creditare Solend în pericol. Solana sub 22$?

Platformele de finanțare descentralizate fac eforturi extreme pentru a limita consecințele ”sell-off” -ului din ultima perioadă de pe piața criptomonedelor. Solana la mâna unei balene care deține 5.7 milioane jetoane.

Dogecoin – Prima criptomonedă pornită dintr-o glumă
Proiecte crypto

Dogecoin – Prima criptomonedă pornită dintr-o glumă

Ce este Dogecoin și cum a fost creat? Un scurt istoric cronologic al monedei (ascensiunea sa în ecosistemul crypto). De unde cumpărăm Dogecoin și cum îl stocăm? Este safe și merită să investim?

Raport Săptămânal: BTC, ETH, ALTS #No. 20
Analize

Raport Săptămânal: BTC, ETH, ALTS #No. 20

Analiză tehnică criptomonede - Raport săptămânal cu evoluția prețului pe Bitcoin, Ethereum și moneda cu cea mai bună performanță XRP. Tendințe săptămânale la monedele digitale de top din piaţă.

Datoria națională a Statelor Unite ale Americii
Analize

Datoria națională a Statelor Unite ale Americii

Datoria națională a Statelor Unite ale Americii a depășit pragul alarmant de 35 de trilioane de dolari. Există multe semne de întrebare cu privire la viitorul economic al celei mai mari economii din lume.

Ethena Labs, lanseaza propriul token de guvernanta
Proiecte crypto

Ethena Labs, lanseaza propriul token de guvernanta

Ethena Labs - protocol de finante descentralizate construit pe reteaua Ethereum, Ethena fiind tokenul de utilitate nativ. Tokenul va conferi posesorilor dreptul de vot in luarea deciziilor de guvernanta ale protocolului.

Conceptul de NFT ajunge în țară prin single-ul Deliei
Știri

Conceptul de NFT ajunge în țară prin single-ul Deliei

Conceptul de NFT ajunge în țară. Delia este primul artist român care lansează un NFT prin single-ul "Racheta".