Criptopedia

Deținătorii de W pot participa la stake-ul pentru guvernanță

De catre Criptopedia - 08 iun 2024

Wormhole, protocolul de interoperabilitate cross-chain, a înștiințat întreaga sa comunitate că staking-ul multi-chain și mecanismul de guvernare pentru deținătorii tokenului recent lansat (W) sunt acum disponibile.

Sistemul de guvernanță permite deținătorilor W să creeze și să voteze în cadrul propunerilor de guvernanță de pe rețelele Solana, Ethereum, Arbitrum, Optimism, și Base. Cei care dețin W pot muta până la 100 de milioane W de pe rețeaua Solana pe un chain compatibil cu EVM (Ethereum Virtual Machine), conferindu-le dreptul de vot în propunerile existente. 

"Introducerea staking-ului pentru guvernanță este un pas important spre descentralizarea rețelei Wormhole", se arată în blog post-ul publicat pe site-ul oficial. 

Utilizatorii pot participa în modelul de guvernanță dPoS al Wormhole prin stake-ul de W și prin desemnarea puterii de guvernanță unui delegat. Cei care fac stake nu sunt forțați să blocheze cantitatea pentru o perioadă pre-definită (unbonding period) și pot face unstake sau restake în orice moment.

Wormhole a fost lansat ca un bridge ce permite transferurile cross-chain (inter-lanțuri) între Solana și alte blockchain-uri în anul 2021. Conform Wormhole Scan, în ultimele 24 de ore, Wormhole se poate lăuda cu 194,893 de mesaje transmise cross-chain și un volum de aproximativ 30 de milioane de dolari. Volumul reprezintă valoarea activelor transferate cross-chain (flows).

De la lansare până astăzi, Wormhole a procesat peste 1 miliard de mesaje și active în valoare de peste 43 de miliarde de dolari. Nu în ultimul rând, Wormhole susține peste 30 de blockchain-uri, un salt uriaș în a spre deveni go-to bridge-ul pentru transferul de valoare cross-chain.

wormhole-scan-statistici-protocol.PNG (121 KB)

 

MultiGov

Mecanismul de guvernanță multi-chain Wormhole utilizează MultiGov, un nou mecanism de guvernanță cross-chain care care capitalizează puterea protocolului de interoperabilitate cross-chain Wormhole.

"Permițând utilizatorilor să voteze de pe orice chain, se elimină barierele legate de taxele mari de tranzacționare (gas fees) și complexitatea/costul transferului de fonduri", a scris Robinson Burkey pe X, cofondatorul Wormhole. Wormhole a declarat că orice DAO de pe Solana, Ethereum sau L2-uri compatibile cu EVM poate beneficia de MultiGov.

 

Încheiere

Wormhole a lansat tokenul de guvernanță W în aprilie, anul acesta. Proiectul a distribuit printr-un airdrop 6% din totalul de token-uri către peste 400.000 de portofele.

Anul trecut, protocolul a strâns fonduri în valoare de 225 de milioane de dolari în warrant-uri cu o evaluare de 2.5 miliarde de dolari, constituind cea mai mare strângere de fonduri din crypto în anul 2023. 

Prețul W a scăzut aproximativ 4.9% în ultimele 24 de ore, dar a realizat o creștere de aproximativ 18% în ultimele 30 de zile, conform Coingecko. Prețul, la momentul redactării acestui articol, este $0.70, iar volumul zilnic de tranzacționare a crescut cu 130%.

 

Articole similare

Analiză piața crypto. Volatilitate scăzută și BB squeeze pe Bitcoin
Analize

Analiză piața crypto. Volatilitate scăzută și BB squeeze pe Bitcoin

Piața crypto se află într-o fază de inactivitate și plictiseală, pe fondul unui indice de volatilitate care a înregistrat cel mai scăzut nivel din ultimii 3 ani. Urmează o mișcare mai amplă care va aduce noi oportunități

Raport Săptămânal: BTC, ETH, ALTS #No. 18
Analize

Raport Săptămânal: BTC, ETH, ALTS #No. 18

Analiză tehnică criptomonede - Raport săptămânal cu evoluția prețului pe Bitcoin, Ethereum și moneda cu cea mai bună performanță LUNA. Tendințe săptămânale la monedele digitale de top din piaţă.

Conceptul de NFT ajunge în țară prin single-ul Deliei
Știri

Conceptul de NFT ajunge în țară prin single-ul Deliei

Conceptul de NFT ajunge în țară. Delia este primul artist român care lansează un NFT prin single-ul "Racheta".

Ce este USDC? (US Dollar Coin)
Proiecte crypto

Ce este USDC? (US Dollar Coin)

Scurtă prezentare a monedei USDC. Scurtă istorie a monedei. Ce este atât de special la această monedă și ce poți face cu USDC?

3AC renunță la Ethereum stake-uit în valoare de 33 mil. usd
Știri

3AC renunță la Ethereum stake-uit în valoare de 33 mil. usd

Fondul de capital Three Arrows renunță la stETH (Staked Ethereum) în valoare de 33 de milioane de dolari pe fondul depegg-ului steth-eth, punând presiune pe traderii care folosesc tokenul DEFI.