Criptopedia

Platforma de creditare Solend în pericol. Solana sub 22$?

De catre Criptopedia - 22 iun 2022

Platformele de finanțare descentralizate fac eforturi extreme pentru a limita consecințele ”sell-off” -ului din ultima perioadă de pe piața criptomonedelor.
Solend, o platformă de creditare construită pe blockchain-ul Solana, a încercat să obțină controlul celui mai mare cont al său, despre care se presupune că ar putea infuența masiv mișcările pieței.

Ce este Solend?
Solend este o aplicație DeFi ce permite utilizatorilor să împrumute fonduri fără a fi nevoie de intermediari. Solend a declarat că un singur portofel cu o poziție de marjă extrem de mare pune în pericol protocolul și utilizatorii săi. Contul în cauză a depus 5,7 milioane de tokeni SOL în cadrul platformei Solend, reprezentând mai mult de 95% din totalul depozitelor.

Totodată a împrumutat 108 milioane de USD, USDC și ETH. Astfel, dacă prețul SOL scade sub 22,30 USD, 20% din fondul colateral al contului, adică aproximativ 21 milioane USD, riscă să fie lichidată ceea ce ar crea panică în rândul investitorilor iar fondurile acestora ar putea fi în pericol datorită unui slippage crescut.

Datorită incertitudinii pieței criptomonedelor, duminică, Solend a încercat să ia legătura cu deținătorul portofelului motivându-și decizia prin faptul că ”balena” va reprezenta mereu un risc asupra utilizatorilor platformei Solend iar o lichidare de această valoare este extrem de riscantă.

Însă, ”balena” nu a răspuns, astfel încât dezvoltatorii au venit cu o propunere prin care Solend ar putea prelua de urgență termporar contul ”balenei”, astfel încât lichidarea să poată fi executată OTC pentru a evita o eventuală cascadă de lichidări.

Această mișcare este fără precedent în lumea DeFi iar hotărârea de a pune stăpânire pe contul ”balenei” a dus la o reacție negativă în masă pe Twitter, unii punând sub semnul întrebării descentralizarea protocolului Solend, având în vedere faptul că unul din principiile de bază ale DeFi este descentralizarea și lipsa implicării intermediarilor.
Propunerea de preluare a contului în cauză a fost supusă votului, iar votul a trecut cu 97,5% pentru sprijinul preluării contului.

Însă, aici lucrurile devin interesante, având în vedere faptul că 90% din voturile pentru preluarea contului ”balenei” au venit din partea unui singur utilizator.


Solend a revenit rapid asupra deciziei și a anulat votul, reușind, în același timp sa ia legătura cu ”balena”. Deținătorul portofelului a fost de acord să își mute o parte din fonduri către altă platformă de creditare, Solend reușind să scape, pentru moment, de o posibilă lichidare.


În încercarea de a-și salva platforma de creditare, Solend a revenit cu o a treia propunere ce este supusă votului comunității, prin care își dorește să stabiliească un plafon maxim de împrumut pentru fiecare cont la 50 milioane USD.

 

Articole similare

Binance anunță BANANA GUN - primul proiect pe Airdrop Portal
Proiecte crypto

Binance anunță BANANA GUN - primul proiect pe Airdrop Portal

Binance anunță lansarea proiectului Banana Gun, program prin care deținătorii de BNB sunt recompensați cu tokenuri airdrop. Alocând BNB-ul prin Simple Earn, utilizatorii devin eligibili pentru HODLer Airdrops.

Analiza tehnica bitcoin, ethereum - raport saptamanal
Analize

Analiza tehnica bitcoin, ethereum - raport saptamanal

Nu rata cea mai buna ANALIZA TEHNICA din zona crypto! Analizam evolutia BITCOIN si ETHEREUM din ultima saptamana si din ultima luna, pentru anticipa trend-ul. BONUS: studiem ”ALTCOIN”-ul vedeta - performerul saptamanii!

Compania Three Arrows - acuzată de folosirea fondurilor clienților în scop propriu
Știri

Compania Three Arrows - acuzată de folosirea fondurilor clienților în scop propriu

Fondul de investiții, Three Arrows, este acuzat că a folosit fondurile clienților pentru a-și proteja propriilor poziții de eventualele lichidări.

Analiză piața crypto. Volatilitate scăzută și BB squeeze pe Bitcoin
Analize

Analiză piața crypto. Volatilitate scăzută și BB squeeze pe Bitcoin

Piața crypto se află într-o fază de inactivitate și plictiseală, pe fondul unui indice de volatilitate care a înregistrat cel mai scăzut nivel din ultimii 3 ani. Urmează o mișcare mai amplă care va aduce noi oportunități

Analiză tehnică detaliată BTC - 21.07.2024
Analize

Analiză tehnică detaliată BTC - 21.07.2024

Bitcoin atingea în ziua de 5 iulie nivelul minim al ultimelor 127 zile. De atunci s-a apreciat cu 26%, atingând $67,600. Mai sunt 2 zile până la mult așteptatul eveniment: start tranzacționare pe produse ETF de pe ETH.

Ce este USDC? (US Dollar Coin)
Proiecte crypto

Ce este USDC? (US Dollar Coin)

Scurtă prezentare a monedei USDC. Scurtă istorie a monedei. Ce este atât de special la această monedă și ce poți face cu USDC?