Criptopedia

Terra Classic USD s-a apreciat cu 1000% în ultima săptămână

De catre Criptopedia - 29 iun 2022

Știrea legată de pump-ul USTC și Luna Classic

TerraClassicUSD (USTC) și Terra Classic (LUNAC) dau semne de revenire după colapsul ce a dus la prăbușirea întregii piețe crypto, înregistrând creșteri masive în ultimele zile. O dată cu creșterea prețului celor două tokenuri, LUNA 2.0 a avut o creștere de aproximativ 40%.

LUNAC a avut o creștere de aproximativ 170% în ultimele 4 zile, iar USTC a avut o creștere de peste 900% în doar 6 zile. Volumul de tranzacționare al tokenului LUNAC a crescut cu 225% în ultimele ore, iar capitalizarea totală a ajuns la 919,887,000$, o creștere cu 54% în ultimele 24 de ore.

Creșterea accelerată a ecosistemului Terra pare să fie condusă, în principal, de investitorii de retail. Totodată, se pare că, un proiect metaverse recent lansat, StarShip, a anunțat implementarea LUNAC în ecosistemul său, token-ul fiind acceptat ca una din metodele de plată. Compania va arde 1,2% din tokenul LUNAC primit ca plată iar această decizie va ajuta la reducerea ofertei de tokeni existenți. 

Creșterea poate fi atribuită și grupului de hackeri ”Anonymous”, grup ce a anunțat că îl vor investiga pe fondatorul Terra, Do Kwon, cu privire la implicarea acestuia în prăbușirea ecosistemului Terra. 

Grupul ”Anonymous”, renumit pentru lupta împotriva nedreptăților, a declarat că intenționează să conducă o investigație cu privire la fondatorul Terra după ce au apărut mai multe acuzații care susțin că prăbușirea LUNAC și a USTC a fost intenționată. 

Ultimele investigații indică faptul că Terra Labs avea aproape 3,6 miliarde de dolari în USDT și UST, fonduri ce ar fi putut fi folosite pentru manipularea prețurilor sau spălarea banilor în cadrul DeFi.

 

Pentru cititorii noștri care încă se întreabă care este diferența între proiectul Terra Luna Classic și Terra Luna Phoenix, facem o retrospectivă a evenimentelor din luna Mai 2022. Articolul de mai jos a fost redactat de catre colega noastră Ana, în 17 Mai 2022.

 -------------------------------------

Ecosistemul Terra functioneaza prin utilizarea a doi tokeni de baza, si anume UST si LUNA. Utilizatorii retelei au posibilitatea de a minta UST prin procesul de burning al tokenului LUNA in cadrul portalului Terra Station. Putem considera, astfel, economia Terra ca fiind una care consta in principal din doua pool-uri: unul pentru TerraUSD si unul pentru LUNA.

Ce este blockchain-ul Terra?

Ce este Terra?

Ce este TerraUSD?

* Platforma ce ajuta la crearea de monede stabile cu colateral in fiat

* Alimenteaza sisteme globale de plati cu decontari rapide si accesibile, cum ar fi Alipay pe blockchain

* Mainnet a fost lansat in aprilie 2019

* Ofera monede stabile legate de UST

* Compania ar fi sustinuta de 3.5 miliarde de dolari in Bitcoin, fiind unul din primii 10 detinatori de BTC

* Are ca simbol ticker-ul LUNA

* Cand monedele stabile din cadrul ecosistemului Terra se destabilizeaza usor LUNA este vanduta/burned pentru a le stabiliza

* A atins maximul istoric de 119.55$ in aprilie 2022

* A ajuns pe locul 6 in topul criptomonedelor cu o capitalizare de piata de peste 40 de miliarde de dolari

* Momentan, LUNA este pe locul 205 in topul criptomonedelor

* Are ca simbol ticker-ul UST

* Este o moneda stabila ce functioneaza pe baza unui algoritm care il mentine in echivalenta de 1:1 cu dolarul american.

* Investitorii castiga 20% APY (randament anual) prin staking-ul UST in cadrul Anchor

* S-a prabusit de la 1 $ la 0.17$, momentan ocupand locul 34 in topul criptomonedelor ca si capitalizare

 

Pentru a mentine constanta valoarea UST, in pool-ul LUNA fie se adauga, fie se inlatura LUNA pentru a minta UDT si invers. Toate aceste actiuni sunt operationale cu ajutorul algoritmilor ce controleaza aceste schimburi, ceea ce face functionarea UST sa fie substantial diferit fata de cel al principalilor competitori stablecoin, Tether (USDT) si USD Coin (USDC), ambele fiind sustinute direct de active fiat.

Pentru a ilustra mai bine functionarea UST si a monedelor stabile algoritmice putem presupune, de exemplu, ca valoarea UST este de 1.01$, iar utilizatorii sunt stimulati sa foloseasca modul de swap Terra pentru a tranzactiona LUNA in valoare de 1$ pentru 1UST, permitandu-le astfel sa obtina un profit net de 0.01$.

 

 Modul in care functioneaza arbitrajul LUNA-UST

In momentul in care USDT scade la 0.99$, utilizatorii retelei pot face exact opusul, determinand ca protocolul sa nu permita altor utilizatori sa poata rascumpara UST in valoare de 1.0$ pentru LUNA in valoare de 1,0$. Acest scenariu candva ipotetic a devenit acum realitate, fapt ce are ca rezultat nu numai dezintegrarea protocolului Terra, ci si patarea reputatiei criptomonedelor si, mai ales a monedelor stabile, in ochii invstitorilor de pe tot globul.

 

Modul in care monedele stabile isi mentin paritatea cu dolarul american

Pe scurt, utilizatorii pot oricand sa valorifice LUNA pentru UST si invers. Astfel, daca LUNA se tranzactioneaza la pretul de 50$, investitorii pot sa schimbe LUNA pentru 50UST ce valoreaza 50$. In mod similar, acestia pot rascumpara 50UST cu 1 LUNA.

Mecanismele de sustinere a pretului UST sunt semiautomatizate si functioneaza bine in majoritatea scenariilor, chiar si atunci cand piata este foarte volatila. Dar nu functioneaza bine in situatii extreme, cum ar fi cazul in care cererea pentru LUNA si /sau UST scade drastic.

 

UST este sustinut de tokenul LUNA, ceea ce inseamna ca utilizatorii pot oricand rascumpara LUNA pentru UST si invers. Totodata, prin staking-ul de UST in cadrul platformei Anchor Protocol, investitorii castigau 20% APY. Anchor Protocol este o piata monetara descentralizata construita pe blockchain-ul Terra, care ofera randamente ridicate prin staking-ul de monede. Totodata, 70% din cantitatea totala de UST aflata in circulatie de afla stocata in cadrul Anchor Protocol.

 

Modul de functionare al Anchor Protocol

 

Problemele pentru UST au inceput in data de 7 mai cand au fost observate retrageri cu volum mare din cadrul Anchor Protocol. Aceste retrageri au avut un efect de domino asupra pool-ului UST din cadrul Protocolului Curve.

 

Top retrageri din cadrul Anchor Protocol

Luna Foundation Guard (LFG), o organizatie ce sprijina ecosistemul Terra a scos in data de 8 mai aproximativ 250 de milioane de dolari din pool-ul UST-3 din cadrul platformei Curve, in doua tranzactii, pregatindu-se pentru lansarea viitorului 4pool. Imediat dupa prima tranzactie, un vanzator a schimbat 85 de milioane de dolari in UST pentru USDC si a dezechilibrat lichiditatea din cadrul UST-3pool in cadrul caruia erau depozitate mai multe stablecoins (UST, USDC, USDT, DAI).

A urmat un dump al UST intr-un ritm ce a depasit cererea ceea ce a redus pretul la 0.98$. LFG a anuntat ca va emite imprumuturi de 1.5 miliarde de dolari in Bitcoin si UST, dupa ce stablecoin-ul si-a pierdut paritatea cu dolarul american, solutie ce nu a functionat.

Luni, la deschiderea pietei traditionale, sell off-ul a continuat, pozitia de short initiala din cadrul protocolului Curve a continuat, mergand pe presupunerea ca putini cumparatori ae dosri sa intervina pentru a salva UST. Market makers au inceput sa vanda Bitcoin pentru a sprijni UST, insa au realizat ca acest lucru nu va face decat ca lucrurile sa se inrautateasca.

Dupa retragerile masive de UST iar stablecoin-ul si-a pierdut paritatea cu dolarul american, panica s-a ranspandit in randul investitorilor, dump-ul pe UST a continuat iar cantitati crescute de LUNA au fost mintate crescandu-i oferta aflata in circulatie, lucru ce a dus la scaderea pretului LUNA.

 

 

Spirala ce a dus la scaderea pretului LUNA

 

 Multi critici considera colapasul UST si LUNA pe structura algoritmica a monedei stabile si pe cresterea rapida a UST aparent fara fonduri adecvate pentru a o sustine. Insa exista si posibilitatea unui atac asupra UST dovada fiind retragerile masive ce au avut loc intr-o perioada scurta de timp, fapt ce a dus la destabilizarea UST.

 

 Planul de redresare- LUNA 2.0

Dupa prabusirea ecosistemului LUNA si UST, dezvoltatorii au anuntat ca vor lansa un nou blockchain numit LUNA 2.0, in care acesta va fi noul token al ecosistemului Terra. Acest nou blockchain nu va avea in componenta ecosistemului sau stablecoin-ul algoritmic UST. Vechiul blockain va fi functional in continuare si va fi cunoscut cu denumirea de Terra Classic. Pe masura ce comunitatea migreaza catre noul blockhain, li se vor alatura si majoritatea proiectelor sustinatoarea a ecosistemului Terra Classic cum ar fi: Astroport, Prism, RandomEarth, Spectrum, Nebula si multe altele.

In documentul numit "Rebirth Terra Network" comunitatea a votat, in proportie de aproximativ 65%, lansarea LUNA 2.0 si distribuirea acesteia catre comunitate printr-un airdrop. Snapshot-ul a avut loc in data de 26 mai la blockul 7 790 000. Acest lucru le va permite, in teorie, investitorilor sa isi recupereze o parte din pierderi.

Cantitatea de Luna pe care investitorii o pot primi va fi determinata de tipul de tokeni detinuti in cadrul Terra Classic chain, perioada in care au detinut acesti tokeni (Pre-Attack si Post-Attack) si numarul de tokeni detinuti.

 

Timeframe si Block Height Pre- si Post-Attack

 

Eligibilitate

Esti eligibil pentru a primi LUNA 2.0 daca:

In cadrul snapshot-ului Pre-Attack ai detinut LUNA si/sau mai putin de 500.000 aUST (UST depozitat in cadrul Anchor Protocol)

In timpul si/sau dupa snapshot-ul Post-Attack ai detinut LUNA si/sau UST.

 

Eligibilitatea investitorilor pentru airdrop-ul LUNA si programul de vesting

 Data primului airdrop a fost 27 mai, cand 30% din totalul LUNA va fi imediat distribuita utilizatorilor ce au detinut mai putin de 10.000 LUNA sau au avut depozite de UST in cadrul Anchor Protocol, Pre-Attack si utilizatorilor ce au detinut LUNA, UST sau amandoua-indiferent de cantitate- Post-Attack.

 

Modul in care va avea loc distributia token-ului LUNA

 

 Exemplu de mod de calcul al airdrop-ului LUNA

 

In final, ramane de vazut care va fi utilitatea LUNA Classic si a vechiului blockchain si daca LUNA 2.0 va recapata increderea investiorilor de pretutindeni.

 

 

Articole similare

Interesul instituţional propulsează ETH spre recorduri noi
Știri

Interesul instituţional propulsează ETH spre recorduri noi

Ethereum a înregistrat o valoare record joi, fapt ce s-a produs prin prisma captării interesului instituţional în întreg spaţiul crypto. Trebuie menţionat şi faptul că au fost lansate contractele futures pe Ether pe CME.

Criptocronica - Retrospectiva celor mai importante știri crypto
Știri

Criptocronica - Retrospectiva celor mai importante știri crypto

Cryptoștiri: Sam Bankman-Fried arestat în Bahamas. Binance.US lansează  serviciul de plăți mobile pentru clienții din SUA. Alameda a încercat să retraga 3000 wBTC înainte de anunțarea faliment. Do Kwon se află în Serbia

Raport Săptămânal: BTC, ETH, ALTS #No.9
Analize

REPOST
Raport Săptămânal: BTC, ETH, ALTS #No.9

Analiză tehnică criptomonede - Raport săptămânal cu evoluția prețului pe Bitcoin, Ethereum și Litecoin. Tendințe săptămânale la monedele digitale de top din piaţă.

Bill Gates a adoptat o poziţie neutră faţă de Bitcoin
Știri

Bill Gates a adoptat o poziţie neutră faţă de Bitcoin

Viziunea fondatorului şi filantropistului Bill Gates asupra Bitcoin, într-o intervenţie telefonică, în direct, în televiziunea internaţională de ştiri CNBC.

Conceptul de NFT ajunge în țară prin single-ul Deliei
Știri

Conceptul de NFT ajunge în țară prin single-ul Deliei

Conceptul de NFT ajunge în țară. Delia este primul artist român care lansează un NFT prin single-ul "Racheta".

Crypto Stiri - săptămâna 18 - 23 ianuarie 2021
Știri

Crypto Stiri - săptămâna 18 - 23 ianuarie 2021

Cele mai importante știri ale săptămânii 18-23 Ianuarie 2021: ”Balenele” își mută fondurile de bitcoin. Mycrostrategy o noua achiziție de bitcoin în valoare de 10 milioane dolari. Rusia adoptă legea criptomonedelor.