Criptopedia

Zi istorică în Crypto. The Ethereum Merge a avut loc

De catre Criptopedia - 15 sep 2022

The Ethereum Merge s-a finalizat, făcând tranziția rețelei la mecanismul proof-of-stake (PoS). În data de 15 septembrie la ora 06:42:42 UTC la block-ul 15537393 mult așteptatul eveniment a avut loc prin fuziunea rețelei principale a Ethereum cu Beacon Chain, un blockchain proof-of-stake. Fuziunea dintre cele două blockchain-uri a avut loc la Dificultatea Totală de Terminal 58750000000000000000000, ceea ce înseamnă că rețeaua nu va mai folosi mecanismul de consens proof-of-work.

Fundația Ethereum a declarat faptul că odată cu fuziunea dintre cele două blockchain-uri rețeaua Ethereum va fi cu 99,95% mai eficientă energetic și va pregăti terenul pentru următoarele îmbunătățiri privind scalarea ecosistemului.

Totodată va fi o reducere de 90% a emiterii de Ethereum datorită mecanismului de burning al EIP-1559.
Co-fondatorul Ethereum, Vitalik Buterin, a celebrat The Merge printr-un tweet la câteva momente după ce operațiunea s-a finalizat.

 fig.1 tweet-ul lui Vitalik Buterin

Procesul a decurs conform planului, cel mai bun scenariu fiind cel în care rețeaua rămâne stabilă și reușește să facă față fuziunii.

fig 2. un singur block ratat din 100 de block-uri

The Merge vine după o lungă perioadă de așteptare, în care s-au realizat nenumărate teste pentru ca rezultatul final să fie unul satisfăcător.
După finalizarea fuziunii sunt programate și alte îmbunătățiri ce vor fi aduse rețelei. Surge, Verge, Purge și Splurge sunt următorii pași de urmat pentru ecosistemul Ethereum.
- The Surge, programat pentru anul 2023, va crește scalabilitatea tranzacțiilor prin sharding;
- The Verge va optimiza staking-ul în rețeaua Ethereum și va reduce dimensiunea nodurilor prin introducerea ”arborilor” Verkle;
- The Purge va reduce spațiul de pe hard disk pentru a putea fi utilizat de validatori. Acest lucru va duce la elimina datele istorice și a datoriilor neperformante;
- The Splurge va rezolva cateva upgrade-uri diverse.

Unul din cele mai importante evenimente din criptosferă nu a rămas fără oponenți. ETHW Core, un grup ce reprezintă minerii Ethereum, au anunțat că vor conduce un hard fork în decurs de 24 de ore de la Merge. Aceștia plănuiesc să se separe de blockchain-ul principal Ethereum și să mențină o versiune proof-of-work și după ce fuziunea are loc.

Articole similare

Ce este Polygon (Matic) și cum funcționează?
Proiecte crypto

Ce este Polygon (Matic) și cum funcționează?

Polygon este un proiect de blockchain care se concentrează pe scalabilitate și eficiență. Este construit pe protocolul Ethereum și aduce îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește viteza și costurile tranzacțiilor.

Criptocronica - Retrospectiva celor mai importante știri crypto
Știri

Criptocronica - Retrospectiva celor mai importante știri crypto

Citeste ultimele stiri legate de crypto. Ftx exchange trimite Bitcoin la un minim istoric in 2022. Altcoinurile ating din nou prețul din 2019. Nike intră pe Metaverse. Marathon și FED cei mai mari deținători de bitcoin.

Coreea de Sud impozitează profiturile din crypto din 2022
Știri

Coreea de Sud impozitează profiturile din crypto din 2022

Coreea de Sud impozitează veniturile din monede virtuale din 2022. Și românii au obligații fiscale anuale de impozitare a profiturilor din crypto.

Despre reţeaua Ripple şi criptomoneda XRP
Proiecte crypto

Despre reţeaua Ripple şi criptomoneda XRP

Tot ce trebuie să ştii despre Ripple, reţeaua digitală de plată concepută pentru a deservi industriei serviciilor financiare. XRP, criptomoneda din spatele reţelei.

O mega-balenă crypto a cumpărat 30.000 de Bitcoin în ultimul weekend
Știri

O mega-balenă crypto a cumpărat 30.000 de Bitcoin în ultimul weekend

Pe fondul corecției de la topul pieței, și după trendul lateral în care ne aflăm de 90 zile, balenele din cryptosferă, acumulează zeci de mii de Bitcoin

Criptocronica  - Cele mai importante știri ale săptămânii 29
Știri

Criptocronica - Cele mai importante știri ale săptămânii 29

Ce a facut Goldman Sachs în această săptămână. Deţine SpaceX Bitcoin? JP Morgan devine prima mare bancă care oferă clienţilor retail acces la Bitcoin. Cele mai importante ştiri ale săptămânii în acest articol.