Criptopedia

ZKSync airdrop + comparație cu alte L2 (OP, ARB)

De catre Criptopedia - 24 iun 2024

ZKSync (ZK) este o soluție de scalare Layer-2 pentru blockchain-ul Ethereum, ce utilizează Zk-Rollups pentru decongestionarea rețelei și reducerea costurilor de tranzacție. Un rollup grupează sau "comasează” (en. rolling up) mai multe tranzacții off-chain (se formează, practic, un sidechain unde tranzacțiile sunt procesate) care, ulterior, sunt transmise on-chain (L1) ca o singură tranzacție. Cele mai comune tipuri de rollups sunt ZK-rollups și Optimistic Rollups.

 

Nu intrăm în prea multe detalii despre tehnologie, dar însuși Vitalik Buterin, fondatorul Ethereum, preciza în urmă cu câteva săptămâni faptul că în aproximativ 10 ani, toate rollup-urile vor fi ZK și că reprezintă endgame-ul.

Tokenul de guvernanță ZK a fost introdus, utilizat cu scopul descentralizării rețelei, iar token generation event-ul (TGE) a fost concluzionat pe 17 iunie. Conform tokenomics, 17.5% din oferta totală ZK au ajuns la comunitate sub formă de airdrop.

zk-airdrop-distribution.png (156 KB)

Pentru mult timp, industria Web3 a adoptat un model pentru a atrage utilizatori prin alocări sub forma de airdrop-uri pentru a ajuta la formarea ecosistemelor proiectelor. Acest lucru este în special adevărat în sectorul Layer 2, unde programatorii și utilizatorii raliază în așteptarea unui airdrop care să le schimbe viețile. Programatorii sunt încurajați să construiască și să mențină aplicațiile descentralizate (dApps) în parametri decenți, iar utilizatorii sunt recompensați pentru a muta fonduri prin intermediul bridge-urilor pe L2-ul țintă și pentru a participa activ în dApp-urile care rulează pe acesta. În acest mod, se creează un ecosistem vibrant.

Drept rezultat, utilizatorii au avut așteptări mari în ceea ce privește airdrop-ul ZKsync, făcându-se constant o comparație cu airdrop-urile oferite de concurenții din sector, mai precis: Arbitrum și Optimism. Această concluzie are logică dacă punem în perspectivă influența din industrie și background-ul firmelor de capital de risc care au alimentat dezvoltarea. Cu toate acestea, rezultatele au fost semnificativ diferite, conducând la diverse debate-uri în comunitate întrucât mulți utilizatori nu au primit recompensele anticipate. 

Pentru a explora motivele din spatele acestor debate-uri și pentru a ne poziționa diferit în următoarele airdrop-uri, trebuie să trecem prin criteriile de eligibilitate ale proiectelor Arbitrum și Optimism. 

Arbitrum a avut data airdrop-ului în martie 2023 — s-au alocat 11.62% din oferta totală ARB utilizatorilor de pe rețeaua Arbitrum și 1.13% organizațiilor autonome descentralizate (DAO) ce operau în ecosistem. Snapshot-ul a fost făcut pe 6 februarie, 2023, cu următoarele criterii de eligiblitate:

  • Transfer cross-chain (bridge) pe Arbitrum One sau Arbitrum Nova;
  • Tranzacționarea în perioade distincte;
  • Utilizatorii trebuiau să fi efectuat mai mult de 4, 10, 25 sau 100 de tranzacții sau să fi interacționat cu un număr corespunzător de contracte inteligente;
  • Utilizatorii trebuiau să fi avut un volum de tranzacționare care să depășească $10,000, $50,000 sau $250,000;
  • Utilizatorii trebuiau să furnizeze lichiditate care să depășească $10,000, $50,000 sau $250,000;
  • Utilizatorii trebuiau să efectueze mai mult de 3,5 sau 10 tranzacții pe Arbitrum Nova.

Au fost implementate reguli anti-sybil pentru a elimina punctele de la utilizatorii care:

  1. Au completat toate tranzacțiile de calificare într-o perioadă de 48 de ore;
  2. Au avut mai puțin de 0.005 ETH în portofel și au interacționat cu cel mult un contract inteligent.

Fiecare criteriu avea calcule specifice de puncte, cu un maxim de 15 puncte, prin care se determina numărul de tokenuri ARB pe care utilizatorii îl puteau revendica. Calculul era aproximativ liniar, începând cu o recompensă de la 3 ARB și ajungând până la o recompensă maximă de 10,200 ARB. Pentru recompensele DAO, suma specifică era determinată pe baza activității, rezultând în 137 de DAO-uri care au primit airdrop-uri, dintre care Treasure și GMX au primit cel mai mult, un câștig semnificativ de câte 8 milioane ARB fiecare.

Spre deosebire de Arbitrum, airdrop-ul Optimism a avut loc în mai multe etape, distribuind 19% din totalul ofertei sale. Prima etapă, din iunie 2022, a alocat 5% din recompense către 260.000 de adrese eligibile. Până acum, au avut loc patru runde de airdrop-uri, fiecare cu reguli specifice:

  • Prima rundă: Utilizatorii au fost categorisiți în utilizatori obișnuiți și utilizatori activi pe baza frecvenței de tranzacționare (1 tranzacție versus 4 tranzacții), care au inclus participanții în desfășurarea activităților în organizațiile autonome descentralizate din rețeaua Ethereum, având un rol important în optica fundației Optimism, donatorii Gitcoin, adresele care au semnat o tranzacție multisig și utilizatorii care au făcut bridge-uri de pe L1 pe OP L2;
  • A doua rundă: Această rundă a inclus utilizatorii care au cheltuit o sumă egală sau mai mare decât media taxelor de gaz pe mainnet-ul Ethereum ($6,10 între snapshot-ul airdrop-ului din prima rundă și snapshot-ul din a doua rundă);
  • A treia rundă: Utilizatorii care au delegat tokenul de guvernanță OP;
  • A patra rundă: Creatorii de colecții NFT au fost recompensați.

Putem vedea că frecvența de interacționare reprezintă deseori un important indicator de referință — utilizatorii care interacționează frecvent în cadrul ecosistemului primesc, în general, mai multe recompense. Cu toate acestea, ZKsync pare să fi uitat de această regulă nescrisă. Calificarea pentru airdrop-ul ZK a avut următoarele reguli:

  • Eligibilitate: Orice adresă care a efectuat tranzacții pe zkSync Era și pe zkSync Lite au fost verificate în funcție de criteriile de eligibilitate — 7 la număr. Una dintre reguli presupunea interacționarea cu 10 contracte non-token care au fost active cel puțin 30 de zile, iar alta, de exemplu, a fost furnizarea de lichiditate într-un DEX sau într-un protocol de lending/borrowing de pe ZKSync Era;
  • Alocare: Printr-o formulă de scalare a valorii s-a ajustat alocarea unei adrese pe baza sumelor trimise în ZKSync Era și durata în care aceste active au rămas în portofel;
  • Multiplicatori: Adresele care au îndeplinit anumite criterii au primit multiplicatori pentru alocarea lor;
  • Detectare Sybil: O metodologie standard de filtrare a atacurilor Sybil a fost aplicată, dar care a stârnit multe controverse.

Mai multe detalii pe ZKNation: https://docs.zknation.io/zk-token/zk-airdrop

Conform acestui set de reguli, este de la sine-înteles că frecvența de interacționare nu a fost considerată în calcularea alocării, mai mult concentrându-se pe valoarea fondurilor dintr-un singur cont și pe utilizatorii care nu merg pe vorba din bătrâni, “frica păzește pepenii”. Așadar, atunci când rezultatele au fost anunțate, utilizatorii au fost profund marcați și au stârnit o întreagă navală de comentarii răutăcioase la adresa ZKSync. 

Există mulți fermieri care distribuie sume mari pe sute sau mii de adrese pentru a crește numărul de adrese eligibile pentru airdrop. Astfel, ei participă la protocoale cu mai multe adrese, dar de multe ori prin intermediul unor script-uri automate. Însă, această strategie nu a fost eficientă, ZKSync cotracarând, cu destul de mare succes, încercările sybil.

ZK a fost lansat pe Binance săptămâna trecută, iar la momentul scrierii, prețul este ~$0.16. Capitalizarea de piață a avut o scădere de 7% în ultimele 24 de ore, aflându-se la $605,887,791. FDV-ul este la $3,448,468,484, aproximativ de 6 ori mai mare decât capitalizarea de piață. 

Articole similare

Raport Săptămânal: BTC, ETH, ALTS #No. 17
Analize

Raport Săptămânal: BTC, ETH, ALTS #No. 17

Analiză tehnică criptomonede - Raport săptămânal cu evoluția prețului pe Bitcoin, Ethereum și moneda cu cea mai bună performanță XEM. Tendințe săptămânale la monedele digitale de top din piaţă.

Ce este BounceBit și cum funcționează?
Proiecte crypto

Ce este BounceBit și cum funcționează?

BounceBit este primul lanț nativ de restaking pentru BTC, oferind un sistem ”dual-token staking” care valorifică securitatea Bitcoinului, asigurând în același timp compatibilitate completă cu Ethereum Virtual Machine.

Raport Săptămânal: BTC, ETH, ALTS #No. 15
Analize

Raport Săptămânal: BTC, ETH, ALTS #No. 15

Analiză tehnică criptomonede - Raport săptămânal cu evoluția prețului pe Bitcoin, Ethereum și performerul săptămânii BCH. Tendințe săptămânale la monedele digitale de top din piaţă.

Raport Săptămânal: BTC, ETH, ALTS #No. 20
Analize

Raport Săptămânal: BTC, ETH, ALTS #No. 20

Analiză tehnică criptomonede - Raport săptămânal cu evoluția prețului pe Bitcoin, Ethereum și moneda cu cea mai bună performanță XRP. Tendințe săptămânale la monedele digitale de top din piaţă.

Ce este SAGA, noul proiect crypto lansat de Binance?
Proiecte crypto

Ce este SAGA, noul proiect crypto lansat de Binance?

Saga este un blockchain layer-1 dedicat dezvoltatorilor, și care oferă o arhitectură flexibilă și interoperabilitate între chain-uri prin "chainlets". Protocolul Saga este un proof-of-stake complet descentralizat.

Raport Săptămânal: BTC, ETH, ALTS #No. 18
Analize

Raport Săptămânal: BTC, ETH, ALTS #No. 18

Analiză tehnică criptomonede - Raport săptămânal cu evoluția prețului pe Bitcoin, Ethereum și moneda cu cea mai bună performanță LUNA. Tendințe săptămânale la monedele digitale de top din piaţă.